Λαγκάρντ: Όταν η Ελλάδα εκπληρώσει τα κριτήρια, τότε θα ενταχθεί στο QE

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαγκάρντ: Όταν η Ελλάδα εκπληρώσει τα κριτήρια, τότε θα ενταχθεί στο QE
Επίσημη πρώτη συνέντευξη Τύπου για την Κριστίν Λαγκάρντ από τη θέση της επικεφαλής της ΕΚΤ. Αμετάβλητα διατήρησε η κεντρική τράπεζα τα επιτόκια και το ύψος των μηνιαίων αγορών ομολόγων.

Ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, όταν η Ελλάδα εκπληρώσει όλα τα απαραίτητα κριτήρια, αναμένει η Κριστίν Λαγκάρντ, όπως τόνισε στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη θέση της επικεφαλούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Παράλληλα, χαρακτήρισε εντυπωσιακή την πρόοδο και την ανάκαμψη που έχει σημειώσει η Ελλάδα.

Η ίδια μετέφερε την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο εργαλείο για τη στήριξη της Ευρωζώνης, αν απαιτηθεί. «Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εφόσον απαιτηθεί ενώ ταυτόχρονα παραμένει δεσμευμένη στη συμμετρία», σημείωσε. «Δεδομένου του υποτονικού πληθωριστικού περιβάλλοντος συνεχίζει να είναι απαραίτητη μια εξαιρετικά διευκολυντική νομισματική πολιτική», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, η Λαγκάρντ επισήμανε ότι διαφαίνονται «πρόωρες ενδείξεις για σταθεροποίηση της επιβράδυνσης της ανάπτυξης της Ευρωζώνης». «Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία καταδεικνύουν ότι είναι ήπιες οι αποπληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη και αδύναμη η δυναμική της ανάπτυξης», πρόσθεσε.

Σε μήνυμά της προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις η επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε την ανάγκη όσες έχουν δημοσιονομικά περιθώρια, θα πρέπει να είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση με τρόπο αποτελεσματικό και έγκαιρο», ενώ αναφερόμενη στις χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος, ζήτησε από τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν στην εφαρμογή συνετών πολιτικών.

«Για μένα είναι πολύ σημαντική η ανεξαρτησία μιας κεντρικής τράπεζας. Η ανεξαρτησία αυτή θα πρέπει να χαίρει σεβασμού και εκτίμησης», σημείωσε η Λαγκάρντ σε άλλο σημείο της συνέντευξής της.

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη

Παρουσιάζοντας τις προβλέψεις της ΕΚΤ για την Ευρωζώνη, η Λαγκάρντ ανέφερε πως:

- η ανάπτυξη αναμένεται στο 1,2% το 2019, από 1,1% της προηγούμενης πρόβλεψης

- η ανάπτυξη αναμένεται στο 1,1% το 2020, από 1,2% της προηγούμενης πρόβλεψης

- η ανάπτυξη αναμένεται στο 1,4% το 2021 και το 2022

«Παραμένουν τα ρίσκα για την ανάπτυξη, αν και είναι λιγότερο έντονα έναντι πρότινος», εξήγησε η νέα κεντρική τραπεζίτης.

Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό

Ο πληθωρισμός εκτιμάται:

- στο 1,2% το 2019

- στο 1,1% το 2020

- στο 1,4% το 2021

- στο 1,6% το 2022

Η στρατηγική αναθεώρηση

«Η στρατηγική αναθεώρηση που περιμένουν οι αγορές θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2020, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο», τόνισε η Λαγκάρντ.

Όπως πρόσθεσε, πρόκειται για την πρώτη στρατηγική αναθεώρηση της ΕΚΤ από το 2003 και η οποία θα περιλαμβάνει θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και η ανισότητα των εισοδημάτων.

Μην με συγκρίνετε...

«Θα είμαι ο εαυτός μου και γι’ αυτό μην επιχειρήσετε να με παρερμηνεύσετε ή να με συγκρίνετε», δήλωσε, σε άλλο σημείο της συνέντευξής της η Κριστίν Λαγκάρντ.

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η ΕΚΤ

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η ΕΚΤ, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου για το 2019.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε πως διατηρεί:

- στο 0% το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης

- στο 0,25% το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης

- στο -0,50% το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων

Παράλληλα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως διατηρεί αμετάβλητο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στα 20 δισ. ευρώ μηνιαίως.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο εκτιμά πως τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή ακόμη και σε χαμηλότερα επίπεδα, μέχρις ότι αντιληφθεί ότι βελτιώνονται επαρκώς οι προοπτικές για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider