03-03-2019 | 11:33

Αυτές είναι οι 10 χώρες με τη μεγαλύτερη μόλυνση

Μοιράσου το
Αυτές είναι οι 10 χώρες με τη μεγαλύτερη μόλυνση

Το Πακιστάν καταλαμβάνει την κορυφή στη λίστα ως η πιο μολυσμένη χώρα στον κόσμο.

Με περίπου 7,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους να κατοικούν σήμερα στη Γη, είναι σημαντικό να συμβάλλουμε στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και στη μείωση του όγκου των επιβλαβών εκπομπών που δημιουργούμε ως άνθρωποι.

Αυτός ο όγκος ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν είναι κάτι που βρίσκετε στη φύση. Είναι ένα πρόβλημα που προκαλείται από την ανθρωπότητα. Δυστυχώς, το πρόβλημα αυτό γεννά άλλα θέματα όπως προβλήματα υγείας, στο περιβάλλον και άλλα.

Οι πιο μολυσμένες αστικές περιοχές

Το Πακιστάν καταλαμβάνει την κορυφή στη λίστα ως η πιο μολυσμένη χώρα στον κόσμο με μέση συγκέντρωση λεπτών σωματιδίων (ΑΣ 2,5) 115,7. Τα λεπτά σωματίδια είναι βασικά μικροσκοπικά σωματίδια στον αέρα τα οποία όχι μόνο μειώνουν την ορατότητα και προκαλούν θόλωση του αέρα, αλλά αυτά τα σωματίδια αποτελούν επίσης σημαντική ανησυχία για την υγεία των ανθρώπων. Επειδή αυτά τα σωματίδια είναι τόσο μικρά, η πιθανότητα οι άνθρωποι να τα εισπνεύσουν είναι εξαιρετικά υψηλή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα κι άλλα σημαντικά ζητήματα υγείας.

Ας δούμε τις 10 χώρες με τη μεγαλύτερη μόλυνση

Συγκέντρωση λεπτών σωματιδίων 50.Η έκθεση του EPI αναφέρει ότι το 75% των συνολικών πληθυσμών στο Νεπάλ και στην Ινδία εκτίθενται σε μη ασφαλή επίπεδα σωματιδίων, καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα αυξανόμενο παγκόσμιο πρόβλημα.

Συγκέντρωση λεπτών σωματιδίων 56,1. Το Μπαχρέιν είναι μια άλλη ανθυγιεινή χώρα. Τα καυσαέρια από την καύση του ντίζελ, οι καπνοί των εργοστασίων και οι καταιγίδες σκόνης συμβάλλουν στην ανάπτυξη των λεπτών σωματιδίων.

Συγκέντρωση λεπτών σωματιδίων 60,6. Η πρωτεύουσα της Ινδίας, το Δελχί είναι η πιο μολυσμένη πόλη στον κόσμο.

Συγκέντρωση λεπτών σωματιδίων 61,8. Η μόλυνση στην πρωτεύουσα της Μογγολίας, το Ulaanbaatar, προκαλεί μια κρίση δημόσιας υγείας, ειδικά μεταξύ των παιδιών, με κόστος θεραπείας που ενδέχεται να θέσει την ήδη φτωχή χώρα σε αυξανόμενη πίεση, σύμφωνα με τη UNICEF.

Συγκέντρωση λεπτών σωματιδίων 64.Οι καταιγίδες σκόνης που καλύπτουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ανεβάσει σημαντικά τα επίπεδα μόλυνσης και έχουν εγείρει ανησυχίες για την υγεία των κατοίκων.

Συγκέντρωση λεπτών σωματιδίων 73. Ένα σημαντικό κόστος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην αιγυπτιακή οικονομία έχει σχεδόν διπλασιαστεί από την τελευταία ολοκληρωμένη έκθεση του 1990, με ετήσιες συνολικές απώλειες ευημερίας που υπολογίζονται σε 17 δισ. Δολάρια ή 3,58% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Αιγύπτου, σύμφωνα με έκθεση για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την παγκόσμια οικονομία.

Συγκέντρωση λεπτών σωματιδίων 83,3. Το Μπαγκλαντές έχει σημειώσει απότομη αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από το 2010, καθώς το 81% του πληθυσμού είναι εκτεθειμένο στην ατμοσφαιρική ρύπανση των νοικοκυριών από καύση στερεών καυσίμων, αναφέρει μια νέα παγκόσμια μελέτη.

Συγκέντρωση λεπτών σωματιδίων 86. Λόγω του κόστους και των ελάχιστων άλλων εναλλακτικών λύσεων, οι Αφγανοί υποχρεώνονται να καίνε ξύλα για να ζεσταθούν και να μαγειρεύουν τα τρόφιμά τους. Αυτό, παράλληλα με το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός οχημάτων (πολλά παλιά και κακώς διατηρούμενα) στο Αφγανιστάν χρησιμοποιεί καύσιμα κακής ποιότητας, έχει καταστήσει πρόβλημα την ατμοσφαιρική ρύπανση στις μεγάλες αστικές περιοχές του Αφγανιστάν - όπως στην πόλη της Καμπούλ όπου η ρύπανση είναι σαφώς ορατή.

Συγκέντρωση λεπτών σωματιδίων 92,4. Η Ντόχα κατατάσσεται ως μία από τις πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε ο σταθμός παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ οι ατμοσφαιρικοί ρύποι είναι 296 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, όταν το επιτρεπτό επίπεδο είναι 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Συγκέντρωση λεπτών σωματιδίων (ΑΣ 2,5) 115,7. Πάνω από 20.000 πρόωροι θάνατοι ετησίως υπολογίζεται πως προέρχονται από την μόλυνση του περιβάλλοντος.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.