Η νέα πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών (ΚΕΦΙ), Ελισσάβετ Ψιλοπούλου, με αφορμή τη διοργάνωση του αγώνα Run - Bike - Care 2025, μιλά για τις ανάγκες στήριξης των ασθενών, τη σημασία της άσκησης στην πρόληψη, αλλά και κατά την πορεία της θεραπείας των ογκολογικών νοσημάτων, καθώς και για την εγγραμματοσύνη στην υγεία και την αλλαγή νοοτροπίας, χάρη στα προγράμματα πρόληψης που υλοποιούνται σε εθνικό επίπεδο.
Ποιες είναι οι δράσεις που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη στόχευση για τον Σύλλογο ΚΕΦΙ, στην τρέχουσα περίοδο;
Θα ξεκινήσω από την ετήσια δράση μας με την ονομασία «Run - Bike - Care» η οποία αποτελεί έναν ύμνο και αποδίδει σεβασμό στους ανθρώπους που διαγνώστηκαν με καρκίνο, «γονάτισαν» από το σοκ της διάγνωσης και τις θεραπείες αλλά και τον φόβο για την πορεία της ασθένειας, αλλά τον ξεπέρασαν και σηκώθηκαν ξανά. Στο σημείο αυτό να διευκρινίσουμε πως ο αγώνας Run - Bike - Care έχει ως στόχο την αφύπνιση και ευαισθητοποίηση, ενώνοντας τις φωνές όλων των ανθρώπων που έχουν ζήσει μια εμπειρία καρκίνου. Με το κεντρικό μήνυμα «Τρέχουμε πιο γρήγορα από τον καρκίνο» και αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων του Καρκίνου, χιλιάδες ποδηλάτες, δρομείς και περιπατητές δηλώνουν έτοιμοι για 5η χρονιά να πραγματοποιήσουν μια ευχάριστη βόλτα στο κέντρο της Αθήνας την Κυριακή 25 Μαϊου, με την εκκίνηση να δίνεται στις 9.00 το πρωί στην Αίγλη του Ζαππείου. Επίσης να προσθέσουμε πως ο αγώνας Run - Bike - Care στηρίζει το πρόγραμμα «Μαζί και στο Σπίτι», που αποτελεί βασικό όραμα του ΚΕΦΙ.
Πρόκειται για το κύριο μέλημά μας και αφορά την ψυχολογική συμπαράσταση στους ογκολογικούς ασθενείς όταν επιστρέφουν στο σπίτι της, και λόγω της βαρύτητας της ασθένειάς τους, δεν μπορούν να λάβουν βοήθεια στον χώρο του Συλλόγου. Τότε, λοιπόν, ο Σύλλογος πηγαίνει στο σπίτι τους και τους προσφέρει την στήριξη που χρειάζονται μέσα στον οικείο χώρο τους. Ανάλογη στήριξη προσφέρει το ΚΕΦΙ και στον φροντιστή του κατ’ οίκον ασθενή, ο οποίος δεν έχει απλά να αντιμετωπίσει τα πιθανά προβλήματα υγείας. Πρέπει επιπλέον, να βρει τη «δύναμη» να σηκώσει ένα διπλό ψυχολογικό φορτίο, και το δικό του και του ασθενή. Η δράση μας «Μαζί και στο Σπίτι» αποσκοπεί ακριβώς στο να βοηθήσει να διαχειριστεί ο φροντιστής του ογκολογικού ασθενή όλα τα προβλήματα ψυχολογικής και κοινωνικής φύσης που εμφανίζονται με την επιστροφή (του πάσχοντος) στο σπίτι του.
Υπάρχει στήριξη με επίδομα από το κράτος;
Το χρηματικό επίδομα που δικαιούται ο ασθενής εφόσον λάβει πιστοποίηση αναπηρίας από το ΚΕΠΑ και εφόσον δεν είναι άμεσα ασφαλισμένος ανέρχεται σε 330 ευρώ για δύο χρόνια.
Η ανάδειξη της σημασίας της άσκησης είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο για την πρόληψη του καρκίνου αλλά και για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας. Ο καρκίνος αποδεδειγμένα μέσα από μελέτες αντιμετωπίζεται καλύτερα και αποτελεσματικότερα όταν ο ασθενής μπορεί και ασκείται. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε για την θεραπευτική διάσταση της άσκησης;
Υπάρχουν πρωτόκολλα που επιβάλλουν την άσκηση κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας. Για παράδειγμα στο εξωτερικό την ώρα που στον ασθενή χορηγείται η θεραπεία του, ο ίδιος ασκείται συγχρόνως σε ένα στατικό ποδήλατο. Επιβάλλεται, λοιπόν, η άσκηση κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών, διότι οι ενδορφίνες που παράγονται κατ’ αυτόν τον τρόπο, δημιουργούν ευεξία στον ασθενή. Επιπλέον, του «υπενθυμίζουν» ότι έχει ακόμα την δύναμη να κάνει ασκήσεις, να διατηρεί την φυσική του κατάσταση και που περνούν έτσι το μήνυμα πως όσα βιώνει τώρα αποτελούν ένα μεταβατικό στάδιο που θα περάσει και πως ο άνθρωπος που τώρα δοκιμάζεται θα επιστρέψει πίσω σε καλή φυσική κατάσταση.
Ο Σύλλογος ΚΕΦΙ συμμετέχει σε αθλητικές διοργανώσεις όπως αγώνες δρόμου και ποδηλατικούς γύρους. Μπορείτε να μάς κάνετε έναν σύντομο απολογισμό αυτών των δράσεων;
Ο Σύλλογος ΚΕΦΙ συμμετέχει σε ποδηλατικούς αγώνες που διοργανώνουν άλλοι σύλλογοι μη καρκινοπαθών, προκειμένου με στην συμμετοχή του και την παρουσία του να δηλώσει πως και οι καρκινοπαθείς μπορούν να συμμετάσχουν με την ίδια ψυχική και σωματική δύναμη και θέληση. Έτσι περνάμε στο κοινό και το μήνυμα της ίασης από την ογκολογική ασθένεια. Μπορούμε να νικήσουμε τον καρκίνο. Τα μέλη του Συλλόγου ΚΕΦΙ, συμμετέχουν επίσης ως δρομείς σε εκδηλώσεις που γίνονται από άλλους Συλλόγους καρκινοπαθών για την πρόληψη και την ευαισθητοποίηση από αυτή την κατηγορία νοσημάτων.
Η ενδυνάμωση των ασθενών και η συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων - που είναι πλέον επιβεβλημένη - περνά και μέσα από την εγγραμματοσύνη των ασθενών στα θέματα υγείας. Πού βρισκόμαστε αναφορικά με αυτό το σημαντικό ζήτημα;
Η εγγραμματοσύνη των ασθενών για την υγεία αποτελεί προϋπόθεση, προκειμένου να έχει την δυνατότητα να αναζητήσει και να κατανοήσει την πληροφορία που τον αφορά, ώστε να λάβει σε συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό, την πιο κατάλληλη απόφαση για την υγεία του. Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας τον τελευταίο χρόνο πραγματοποιεί σεμινάρια στα μέλη των Συλλόγων ασθενών προκειμένου να τους εκπαιδεύσει κατάλληλα για να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες. Πρόκειται για δεξιότητες τόσο βασικές όσο και σύνθετες, που βοηθούν τους ασθενείς να επεξεργάζονται τις πληροφορίες, τις οποίες λαμβάνουν.
Τα προγράμματα πρόληψης διαφόρων μορφών καρκίνου που είναι σε εξέλιξη αυτή την εποχή σε επίπεδο εθνικών προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου βοηθούν να αλλάξει σιγά-σιγά η νοοτροπία και να αρχίσει ο Έλληνας ασθενής να πηγαίνει στον γιατρό όταν ακόμα είναι καλά, ώστε να μην αρρωστήσει. Πόσο έχουμε προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση;
Σίγουρα οι Έλληνες αντιμετωπίζουν πλέον διαφορετικά την πρόληψη, διότι ακόμα και μέσα από την έμμεση προτροπή για ιατρικές εξετάσεις παρατηρούν ότι πολλοί άνθρωποι που δεν είχαν κανένα σύμπτωμα, διαγνώστηκαν με καρκίνο.
Αυτή λοιπόν η προληπτική προσέγγιση μάς κάνει πιο δεκτικούς στις εξετάσεις που μάς προτείνουν και πιο αποφασιστικούς ώστε να ακολουθήσουμε τις θεραπείες οι οποίες θα πρέπει να γίνουν. Επιπλέον μέσα από τις προληπτικές εξετάσεις έχουμε την ευκαιρία να νιώσουμε «τυχεροί»-γιατί ανακαλύψαμε σχετικά νωρίς κάτι που αργότερα θα ήταν πιο δύσκολα διαχειρίσιμο.