Υπ. Υγείας: Συναγερμός για εμφάνιση κουνουπιών που συνδέονται με Δάγκειο, Zika και Chikungunya

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπ. Υγείας: Συναγερμός για εμφάνιση κουνουπιών που συνδέονται με Δάγκειο, Zika και Chikungunya
Συναγερμό για την επανεμφάνιση ενός κουνουπιού, που είχε εξαφανιστεί από την Ελλάδα τη δεκαετία του '60, αλλά και τον κίνδυνο εισαγωγής άλλων ομοειδών κουνουπιών που αποτελούν διαβιβαστές των ιών Δάγκειου πυρετού, Zika και Chikungunya, σημαίνει το υπουργείο Υγείας

Συναγερμό για την επανεμφάνιση ενός κουνουπιού, που είχε εξαφανιστεί από την Ελλάδα τη δεκαετία του '60, αλλά και τον κίνδυνο εισαγωγής άλλων ομοειδών κουνουπιών που αποτελούν διαβιβαστές των ιών Δάγκειου πυρετού, Zika και Chikungunya, σημαίνει το υπουργείο Υγείας, με εγκύκλιο προς όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, τα κουνούπια είναι διαβιβαστές λοιμογόνων παραγόντων για τη μετάδοση σοβαρών ασθενειών, ενώ σημαντικά δυσμενείς είναι και οι επιπτώσεις στην οικονομία και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων στις περιοχές όπου αναπτύσσονται υψηλοί πληθυσμοί κουνουπιών. Η πρόληψη και αντιμετώπιση των νόσων που μεταδίδονται με κουνούπια βασίζεται στη μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών, μέσω του περιορισμού ή και την εξάλειψη των εστιών αναπαραγωγής τους και στην παρεμπόδιση της επαφής μεταξύ διαβιβαστών και ανθρώπων.

Το υπουργείο Υγείας προειδοποιεί ότι η εγκατάσταση του κουνουπιού Aedes albopictus σε πολλές περιοχές της χώρας και ο κίνδυνος εισαγωγής του είδους Aedes aegypti, ειδών κουνουπιών που αποτελούν διαβιβαστές των ιών Δάγκειου πυρετού, Zika και Chikungunya, καθιστά επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων για την επιτήρηση και τον έλεγχο και αυτού του γένους κουνουπιών, με ιδιαίτερη προσοχή και ενισχυμένη επιτήρηση σε περιοχές που αποτελούν δυνητικές πύλες εισόδου του κουνουπιού Aedes aegypti (π.χ. αεροδρόμια, λιμάνια).

Στις περιοχές και σε περιόδους για τις οποίες η εκτίμηση κινδύνου οδηγήσει στο συμπέρασμα της ύπαρξης κινδύνου τοπικής μετάδοσης, η υλοποίηση αποτελεσματικών προγραμμάτων διαχείρισης κουνουπιών και η εντατικοποίησή τους, καθώς και η ενημέρωση του κοινού για τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, θα πρέπει να αναδειχθεί σε θέμα προτεραιότητας. Απώτερος στόχος, εκτός της πρόληψης τοπικής μετάδοσης των παθογόνων που μεταδίδονται με κουνούπια, είναι και η προστασία της υγείας των ευπαθών ομάδων και γενικότερα του τοπικού πληθυσμού.

Οι «επικίνδυνες» περιοχές

Η εγκύκλιος επισείει την προσοχή ως προς τις δράσεις καταπολέμησης των κουνουπιών σε περιοχές, όπου κατά τα τελευταία έτη καταγράφηκαν κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου (σε ανθρώπους ή ζώα) ή κυκλοφορία του ιού σε κουνούπια ή κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης ή εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας σε ευάλωτες περιοχές (δηλαδή περιοχές με παρουσία ικανών διαβιβαστών ελονοσίας - ανωφελών κουνουπιών).

Προσοχή απαιτείται και στις σημαντικές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών και ιδιαίτερα κοντά σε περιοχές όπου διαμένουν μετανάστες και πρόσφυγες από χώρες ενδημικές νόσων που μεταδίδονται με διαβιβαστές (όπως ελονοσίας).

Στις περιοχές αυτές θα πρέπει να εκτιμάται ο κίνδυνος έξαρσης επιδημικών φαινομένων συναρτήσει των εντομολογικών, επιδημιολογικών, μετεωρολογικών και λοιπών στοιχείων και να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και ελέγχου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρευνα: Με 11 λεπτά γρήγορου περπατήματος καθημερινά, μειώνεται 20% ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου

Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων: «Ζούμε σε ένα παγκόσμιο χωριό με συνεχείς αναδυόμενες νόσους»

gazzetta
gazzetta reader insider insider