Κορονοϊός: «Πρεμιέρα» σήμερα για τους εμβολιασμούς έναντι των υποπαραλλαγών Όμικρον 4 και 5

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: «Πρεμιέρα» σήμερα για τους εμβολιασμούς έναντι των υποπαραλλαγών Όμικρον 4 και 5
Εμβόλια κορονοϊού
Υπενθυμίζεται ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν μόνο ως αναμνηστική δόση και αναμνηστικές δόσεις γίνονται πλέον μόνο με τα επικαιροποιημένα εμβόλια.

Ξεκινούν σήμερα, Δευτέρα (3/10), οι εμβολιασμοί έναντι των υποπαραλλαγών της Όμικρον 4 και 5, με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια.

Ήδη, από τις 14 Σεπτεμβρίου έχει ξεκινήσει η χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων με το επικαιροποιημένο εμβόλιο έναντι της ΒΑ.1, το οποίο ήταν το πρώτο που έλαβε έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, μέχρι τα τέλη του μήνα οι πολίτες που προχώρησαν στον εμβολιασμό τους δεν ξεπέρασαν τις 50.000. Ένας από τους λόγους είναι και το γεγονός ότι πολλοί περίμεναν να κάνουν την αναμνηστική δόση με τα νέα εμβόλια που καλύπτουν και την παραλλαγή ΒΑ.5, η οποία επικρατεί τόσο στην Ελλάδα (94%), όσο και στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Υπενθυμίζεται ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν μόνο ως αναμνηστική δόση και αναμνηστικές δόσεις γίνονται πλέον μόνο με τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγησή τους είναι να έχει ολοκληρώσει ο λήπτης το βασικό του εμβολιασμό (δύο δόσεις των mRNA εμβολίων ή του μονοδοσικού Johnson & Johnson). Στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και τα άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα ο βασικός εμβολιασμός αποτελείται από τρεις δόσεις για Pfizer και Moderna και δύο αντίστοιχα για το Johnson & Johnson.

Η αποτελεσματικότητα και οι στόχοι

Για τα εμβόλια που στοχεύουν στις υποπαραλλαγές BA.4/BA.5, οι εταιρείες έχουν υποβάλλει στοιχεία από μελέτες σε ζώα. Σε συνεδρίαση στην ανεξάρτητη συμβουλευτική επιτροπή εμβολίων του Οργανισμού Τροφίμων & Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) τον Ιούνιο, η Pfizer παρουσίασε προκαταρκτικά ευρήματα σε οκτώ ποντίκια που έλαβαν εμβόλια BA.4/BA.5 ως τρίτη δόση. Σε σύγκριση με τα ποντίκια που έλαβαν αναμνηστική δόση με το αρχικό εμβόλιο, τα ζώα έδειξαν αυξημένη απόκριση σε όλες τις παραλλαγές Όμικρον που δοκιμάστηκαν: BA.1, BA.2, BA.2.12.1, BA.4 και BA.5.

Όπως και με τα προηγούμενα εμβόλια, η αποτελεσματικότητα έναντι της βαριάς νόσου και του θανάτου είναι βέβαιη. Τα νέα εμβόλια στοχεύουν και στην προστασία από τη μόλυνση, ωστόσο φαίνεται ότι η προστασία αυτή θα έχει μικρή διάρκεια, γιατί ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται, προκαλώντας ακόμα και νέες παραλλαγές.

«Ενδεχομένως για κάποιο χρονικό διάστημα η προστασία έναντι της μόλυνσης να είναι μεγαλύτερη, αλλά θα είναι βραχυπρόθεσμη, ενώ η προστασία που παρέχουν γενικά τα εμβόλια έναντι της σοβαρής νόσου είναι μακροπρόθεσμη και αφορά και σε διαφορετικές παραλλαγές», ανέφερε πρόσφατα μιλώντας στο Insider, ο Α' αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Δημήτριος Παρασκευής.

Τα νέα ενισχυτικά εμβόλια δεν θα καλύπτουν την παραλλαγή «Κένταυρος», όμως, οι επιστήμονες δεν ανησυχούν ιδιαίτερα καθώς εκτιμάται ότι βάσει των χαρακτηριστικών της δεν μπορεί να επικρατήσει έναντι της Όμικρον 5.

Ποιοι πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τη χορήγηση των επικαιροποιημένων δόσεων με τα διδύναμα εμβόλια κατά της ΒΑ.4 και ΒΑ.5, σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μετά την τελευταία δόση του εμβολίου ή τη νόσηση από τον κορονοϊό σε:

  • όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού
  • διαμένοντες και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων σε επαγγελματίες υγείας
  • σε διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα
  • σε φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κορονοϊό

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής Εμβολιασμών, μπορούν επίσης να εμβολιαστούν άτομα που έχουν ήδη λάβει τη δεύτερη αναμνηστική δόση των μονοδύναμων εμβολίων και ανήκουν στις παραπάνω ομάδες μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών).

Επίσης, το εμβόλιο μπορούν να κάνουν άτομα που νόσησαν μετά τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης των μονοδύναμων εμβολίων δεν έχουν αντένδειξη και μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.

Τέλος, οι επιστήμονες διευκρινίζουν πως δεν υπάρχει αντένδειξη να κάνει το εμβόλιο οποιοσδήποτε πολίτης, από 30 έως 59 ετών, ποθ δεν ανήκει στις παραπάνω κατηγορίες, εάν το προτείνει ο γιατρός του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενεργοποίηση του συστήματος των ηλεκτρονικών ραντεβού στον προσωπικό γιατρό

PrEp: Και στην Ελλάδα η προφυλακτική θεραπεία κατά του HIV/AIDS

Ηπατίτιδα Α: Έξαρση μολυσματικού στελέχους σε επτά χώρες στην Ευρώπη

gazzetta
gazzetta reader insider insider