Προσωπικός ιατρός: Ακάλυπτο το 45% των πολιτών στην Αττική – Πακέτο δωρεάν εξετάσεων για τους εγγεγραμμένους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προσωπικός ιατρός: Ακάλυπτο το 45% των πολιτών στην Αττική – Πακέτο δωρεάν εξετάσεων για τους εγγεγραμμένους
Ανεπαρκής για να καλύψει τον πληθυσμό είναι επί του παρόντος η συμμετοχή των ιατρών της Αττικής στο σύστημα του προσωπικού ιατρού.

Ανεπαρκής για να καλύψει τον πληθυσμό είναι επί του παρόντος η συμμετοχή των ιατρών της Αττικής στο σύστημα του προσωπικού ιατρού. Την ώρα που η συμμετοχή σε όλη την Ελλάδα υπερβαίνει το 75%, στην Αττική το δυναμικό που υπάρχει μπορεί να καλύψει μόνο το 55% των πολιτών.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, την Τετάρτη (14/9) αυτή τη στιγμή έχουν ενταχθεί στο σύστημα 3.200 ιατροί, ενώ σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, έχουν εγγραφεί 3.130.000 πολίτες. Ο Υπουργός δήλωσε ότι οι εγγραφές των πολιτών έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες, τονίζοντας ότι «η συμμετοχή του κόσμου είναι πάρα πολύ μεγάλη». Εντούτοις, πρόβλημα με τη συμμετοχή των ιατρών υπάρχει στην Αττική αλλά και σε ορισμένες άλλες περιοχές.

«Στην Αττική αυτή τη στιγμή η δύναμη των γιατρών που έχουμε, μπορεί να εγγράψει το 55% του πληθυσμού. Άρα, στην Αττική χρειαζόμαστε παραπάνω παρουσία γιατρών.

Σε όλη την άλλη Ελλάδα ουσιαστικά είμαστε πάνω από 75%. Το σύστημα το έχουμε ανοιχτό σε περιοχές, είναι λογικό γιατί όπως καταλαβαίνετε στην Αττική κάποιος, μπορεί να έχει το γιατρό του στο κέντρο της Αθήνας. Δεν μπορούμε να τον περιορίσουμε ότι για παράδειγμα είναι στην Αγία Παρασκευή θα πας μόνο Αγία Παρασκευή, γιατί ο άλλος μπορεί να έχει το γιατρό στο κέντρο της Αθήνας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Και πρόσθεσε: «Στο σύστημα μπαίνοντας έχουμε 3.200 γιατρούς. Όταν πια φτάσουν στο 100% των πολιτών θα χρειαζόμαστε γύρω στους 1.200 γιατρούς ακόμα».

Επιπλέον ειδικότητες στο σύστημα

Όπως είναι γνωστό, ο θεσμός θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή 1/1/2023. Μέχρι τότε η Αριστοτέλους αναμένεται να προβεί στις απαιτούμενες βελτιώσεις. Ήδη το σχέδιο προβλέπει την ένταξη στο σύστημα των καρδιολόγων και πνευμονολόγων, που είναι κατεξοχήν ειδικότητες που έχουν χρόνιους πάσχοντες.

«Παράλληλα ενημερώνουμε τους γιατρούς, γιατί από τους ιδιώτες δικαίωμα να ενταχθούν ως προσωπικοί γιατροί έχουν 4000 κι έχουν ενταχθεί 1200, άρα υπάρχει περιθώριο ακόμα στους ιδιώτες γιατρούς παθολόγους και γενικούς να μπουν στο σύστημα.

Επιλέξαμε το σύστημα να είναι ήπιο, να μην είναι αυστηρό όπως είναι σε άλλες χώρες, όπως στη Μεγάλη Βρετανία. Τι σημαίνει αυτό; Δεν περιορίζουμε κανέναν γιατρό ως προς τη συνταγογράφηση», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Πακέτο δωρεάν εξετάσεων

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι με την πρώτη επίσκεψη στον προσωπικό ιατρό ο πολίτης θα έχει και ένα πακέτο δωρεάν εξετάσεων, έτσι ώστε να συμπληρωθεί ο ηλεκτρονικός του φάκελος:

«Αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε κιόλας, το ανακοινώνω τώρα, ένα πακέτο δωρεάν εξετάσεων. Από την 1η Οκτωβρίου, περίπου το πρώτο δεκαήμερο Οκτωβρίου, που θα ξεκινήσουν τα ραντεβού τα ηλεκτρονικά, θα υπάρχει κι ένα πακέτο δωρεάν εξετάσεων ώστε η πρώτη επίσκεψη στον προσωπικό γιατρό να συνδυαστεί και με δωρεάν εξετάσεις, για να ξεκινήσει να γράφεται ο φάκελος», τόνισε ο κ. Πλεύρης.

Το τι θα περιλαμβάνει το πακέτο των εξετάσεων θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

«Βελτιώνουμε συνεχώς το σύστημα. Στους δύο τρεις μήνες που μεσολαβούν μέχρι να εφαρμοστεί, θα λυθούν οι δυσλειτουργίες και από 1/1, ο πολίτης που σήμερα πρέπει να πάει να πληρώνει στο γιατρό του, θα πηγαίνει δωρεάν», υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πλεύρης: Πάνω από 3 εκατ. πολίτες έχουν εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό

ΙΕΛΚΑ: Οι ανατιμήσεις σε ενέργεια και τρόφιμα ανησυχούν περισσότερο τους καταναλωτές

gazzetta
gazzetta reader insider insider