Κορονοϊός: Μειώνονται τα κρούσματα, αυξάνονται οι νοσηλείες - Προβληματισμός για τα νοσοκομεία

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κορονοϊός: Μειώνονται τα κρούσματα, αυξάνονται οι νοσηλείες - Προβληματισμός για τα νοσοκομεία
Το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν με σταθερό ρυθμό σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ο ρυθμός αύξησης των εξιτηρίων παρουσίασε σημαντική υποχώρηση την τελευταία εβδομάδα.

Γλυκόπικρη είναι η «γεύση» που αφήνει η τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό, δεδομένου ότι ναι μεν καταγράφεται πτώση στα κρούσματα, όμως σημειώνεται αύξηση στους «σκληρούς» δείκτες.

Ειδικότερα, τα κρούσματα Covid-19 την εβδομάδα 18 με 24 Ιουλίου ανήλθαν σε 136.077 (-9% εβδομαδιαία μεταβολή), εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν στο 19%. Αισθητή μείωση στις νέες μολύνσεις καταγράφεται στην Αττική. Κατά την εβδομάδα αναφοράς, σημειώθηκε μεσοσταθμική υποχώρηση κατά 24,5%, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, όταν είχε επίσης καταγραφεί μείωση κατά 11%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων παρατηρείται στις περισσότερες πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας, με εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη, όπου καταγράφεται αύξηση για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο πληθυσμός των μητροπολιτικών κέντρων έχει ήδη αρχίσει να μετακινείται σε άλλες περιοχές της χώρας, και κυρίως στην νησιωτική Ελλάδα, γεγονός που ενδεχομένως να επηρεάζει τη «σύνθεση» της επιδημιολογικής εικόνας.

«Αυτή τη στιγμή, περίπου για πάνω από μία εβδομάδα, υπάρχει πτώση στα κρούσματα. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στην Αττική, η οποία ήταν κι αυτή που είχε ανέβει περισσότερο. Δηλαδή η πτώση της Αττικής τις τελευταίες τέσσερις-πέντε μέρες, κάθε μέρα, είναι από 25%», δήλωσε την Τρίτη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι βάσει των δεδομένων μπορούμε να πούμε πλέον με ασφάλεια ότι το κύμα έφτασε στην κορύφωσή του και τώρα βρίσκεται σε μια πτώση. «Αυτό το κύμα είχε τα χαρακτηριστικά ότι έβγαλε αρκετές έως πολλές νοσηλείες σε απλές κλίνες, αλλά δεν μεταφέρθηκαν αυτές οι νοσηλείες σε κλίνες εντατικής θεραπείας», σημείωσε.

Ανοίγει η «ψαλίδα» μεταξύ εισαγωγών-εξιτηρίων

Παρά τη μείωση των κρουσμάτων, οι νοσηλείες ασθενών με Covid συνεχίζουν να αυξάνονται, με νοσοκομειακές πηγές να κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για το επόμενο διάστημα. Βάσει της τελευταίας επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ, το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας την εβδομάδα αναφοράς ήταν 2.793 ασθενείς, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων 2.178.

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο, ωστόσο, είναι ότι ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν με σταθερό ρυθμό σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (10% και 11%, αντίστοιχα), ο ρυθμός αύξησης των εξιτηρίων παρουσίασε σημαντική υποχώρηση την τελευταία εβδομάδα (4% έναντι 25% την προηγούμενη). Αυξημένος είναι και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς ήταν 132 έναντι των 115 μία εβδομάδα πριν (+15%). Στην «εξίσωση» μπαίνουν, όμως, και οι θάνατοι οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 26%. Ειδικότερα, κατά την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 271 θάνατοι ασθενών COVID-19 (39 ανά ημέρα), έναντι των 200 την προηγούμενη εβδομάδα (28 ανά ημέρα).

Ανήσυχοι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία

Την ανησυχία της για την αύξηση των νοσηλειών αλλά και των θανάτων εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), καλώντας τους πολίτες να προσέχουν και το υπουργείο Υγείας να ενισχύσει το σύστημα με προσωπικό.

«Τρομάζουμε πραγματικά με τη συνεχή αύξηση των νοσηλεύομενων ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία. Μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζεται στη νοσηλεία ασθενών σε απλές κλίνες. Από τα επίσημα στοιχεία δεν προκύπτει ισορροπία σε εισαγωγές και εξιτήρια. Προκύπτουν περισσότερες εισαγωγές και λιγότερα εξιτήρια, συνυπολογίζοντας σε αυτά και τους θανάτους που για καλοκαίρι είναι πολλοί. Αύξηση, όμως μικρότερη, παρατηρείται και στις νοσηλείες ασθενών στις ΜΕΘ», αναφέρει σε σχετική ενημέρωση ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, τη Δευτέρα, 25/7, στα νοσοκομεία νοσηλεύονταν 2.766 ασθενείς με κορονοϊό στις 4.496 διαθέσιμες κλίνες. Αντίστοιχα, την προηγούμενη εβδομάδα (19/7) στα νοσοκομεία νοσηλεύονταν 2.510 ασθενείς με κορονοϊό στις 4.138 διαθέσιμες κλίνες. Μεταξύ των νοσηλευόμενων ασθενών είναι και 62 παιδάκια στα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας.

Οι νοσηλείες ανά νοσοκομείο, έτσι όπως της καταγράφει η ΠΟΕΔΗΝ

Αττική:
• Σωτηρία: 158 νοσηλευόμενοι στις 229 κλίνες
• Ευαγγελισμός: 118 ασθενείς σε 131 κλίνες
• Γ. Γεννηματάς: 86 ασθενείς σε 101 κλίνες
• Ερυθρός Σταυρός: 71 σε 90 κλίνες
• Ιπποκράτειο Αθήνας: 66 ασθενείς νοσηλεύονται σε 90 κλίνες
• Ελπίς: 67 νοσηλευόμενοι σε 67 κλίνες
• Αμαλία Φλέμινγκ: 68 ασθενείς σε 125 κλίνες
• Θριάσιο: 40 ασθενείς σε 40 κλίνες
• Αττικόν: 84 ασθενείς σε 102 κλίνες
• Γ.Κ. Νίκαιας: 59 ασθενείς σε 75 κλίνες
• Τζάνειο: 51 νοσηλευόμενοι σε 80 κλίνες

Νησιά:

• Σάμος: 11 ασθενείς σε 11 κλίνες
• Ρόδος: 19 ασθενείς και 38 κλίνες
• Σύρος: 8 ασθενείς σε 12 κλίνες
• Μυτιλήνη: 10 ασθενείς σε 14 κλίνες
• Κέρκυρα: 21 ασθενείς σε 24 κλίνες
• Παν/κο Ηρακλείου Κρήτης: 31 ασθενείς σε 34 κλίνες
• Χανιά: 32 ασθενείς σε 83 κλίνες

Βόρεια Ελλάδα:

• Κοζάνη: 27 ασθενείς σε 30 κλίνες
• Βέροια: 25 ασθενείς σε 27 κλίνες
• Ιπποκράτειο ΘΣΝ: 60 ασθενείς σε 138 κλίνες
• Παπαγεωργίου: 99 ασθενείς σε 106 κλίνες
• ΑΧΕΠΑ: 92 ασθενείς σε 120 κλίνες
• Παπανικολάου: 28 ασθενείς σε 57 κλίνες
• Αλεξανδρούπολη: 27 ασθενείς στις 50 κλίνες

Υπόλοιπη Ελλάδα:

• Λάρισα: 34 ασθενείς σε 75 κλίνες
• Λαμία: 39 ασθενείς σε 40 κλίνες
• Τρίκαλα: 27 ασθενείς σε 27 κλίνες
• Παν/κο Πατρών: 79 ασθενείς σε 99 κλίνες
• Αγιος Ανδρέας Πατρών: 42 ασθενείς σε 53 κλίνες
• Παν/κο Ιωαννίνων: 18 ασθενείς σε 30 κλίνες
• Άρτα: 23 ασθενείς σε 23 κλίνες

Νοσηλείες ΜΕΘ Covid-19

Ήπια αύξηση παρατηρείται και στις νοσηλείες βαρέως πασχόντων σε ΜΕΘ Covid, αν και οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι είναι υπέργηροι με άλλα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τα οποία θα μπορούσαν να τους έχουν οδηγήσει σε ΜΕΘ ανεξάρτητα από τον κορονοϊό, όπως λένε οι πνευμονολόγοι.
Σε ΜΕΘ νοσηλεύονταν 135 ασθενείς με κορονοϊο (διασωληνωμένοι και μη) στις 259 συνολικά κλίνες που διατίθενται για βαριές περιπτώσεις Covid.
Αξίζει να σημειωθεί πως την περασμένη εβδομάδα (19/7) νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ 127 ασθενείς με κορονοϊό (διασωληνωμένοι και μη) στις 258 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ Covid.

«Εμείς δεν συμμεριζόμαστε την καλοκαιρινή υπερχαλάρωση και συνιστούμε προσοχή. Τήρηση των μέτρων προστασίας. Μάσκα παντού μέσα- έξω όταν υπάρχει γύρω μας κόσμος. Επαναφορά προληπτικών ελέγχων. Ειλικρίνεια και τήρηση της καραντίνας από τους θετικούς ασυμπωματικούς ασθενείς. Να μη γεμίσουν πάλι τα νοσοκομεία, Τρομάζουμε βλέποντας κατακαλόκαιρο τα νοσοκομεία να έχουν ασφυκτικά γεμίσει τρεις και τέσσερεις κλινικές με περιστατικά κορονοϊού και να μη χωράνε. Και όλα αυτά σε βάρος των non covid-19 ασθενών. Όλοι αναρωτιόμαστε τι θα γίνει φθινόπωρο και χειμώνα», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, καλώντας τον κόσμο να προσέχει και το υπουργείο Υγείας να ενισχύσει το σύστημα με προσωπικό. «Λιγοστέψαμε επικίνδυνα σε σχέση με πέρυσι, λόγω συνταξιοδοτήσεων, άδικων αναστολών εργασίας, νοσήσεις κ.λ.π.. Στα νοσοκομεία εφέτος τον Αύγουστο είμαστε 10.000 λιγότεροι από πέρυσι τον Αύγουστο. Πόσο να αντέξουμε;», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.

Πλεύρης: Μετά το τέλος Δεκεμβρίου η επανεξέταση των αναστολών

Ο Υπουργός Υγείας αναγνώρισε την Τρίτη τη μεγάλη πίεση την οποία έχουν υποστεί οι υγειονομικοί, ωστόσο εμφανίστηκε ανένδοτος σχετικά με την επιστροφή όσων βρίσκονται σε αναστολή πριν από τη λήξη της ισχύος του μέτρου.

«Προφανώς υπάρχει κόπωση. Είναι το προσωπικό το οποίο αυτή τη στιγμή δίνει τη μάχη δύο χρόνια, μια μάχη με την πανδημία. Δεν υπάρχει κανένα φωτεινό διάλειμμα για το ΕΣΥ. Όταν η πανδημία βρίσκεται σε πτώση αυτομάτως αυξάνονται οι τακτικές ιατρικές πράξεις, που όταν είναι σε έξαρση η πανδημία μπαίνουν σε αναστολή. Οπότε, εκ των πραγμάτων, δεν υπάρχει και οι γιατροί και οι νοσηλευτές του εθνικού συστήματος υγείας βρίσκονται σε μια πίεση», ανέφερε την Τρίτη ο Υπουργός Υγείας, σημειώνοντας ότι γίνεται προσπάθεια, να δοθούν όσο το δυνατόν περισσότερες άδειες μέσα στο καλοκαίρι, που το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Αναφερόμενος στους υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή, ο κ. Πλεύρης, υπογράμμισε ότι η αναστολή είναι μέχρι τις 31/12, ξεκαθαρίζοντας ότι μέχρι τότε δεν υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση να επανεξετάσει το μέτρο. «Το μέτρο θα επανεξεταστεί, όπως κάνουμε πάντοτε όταν λήγει το πλαίσιο της αναστολής, και προσκαλούμε αυτούς τους ανθρώπους να πάνε να εμβολιαστούν και να επιστρέψουν», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας.

Όπως ο ίδιος σημείωσε, σύμφωνα με στοιχεία του Ιουλίου, σε αναστολή είναι 2.148 άτομα, εκ των οποίων περίπου οι 1.000 είναι διοικητικό και λοιπό προσωπικό, περίπου 200-250 γιατροί και περίπου 1.000 νοσηλευτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: Στα 136.077 τα κρούσματα της εβδομάδας, 132 διασωληνωμένοι και 271 θάνατοι

Κορονοϊός: Οι δύο παθήσεις που εμφανίζονται συχνά μετά τη λοίμωξη

Κορονοϊός: Aπό τα φαρμακεία των νοσοκομείων η προμήθεια των αντιιικών χαπιών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider