Κορονοϊός: Το 23% όσων μολύνθηκαν εμφανίζουν Long Covid – Οι προγνωστικοί παράγοντες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Το 23% όσων μολύνθηκαν εμφανίζουν Long Covid – Οι προγνωστικοί παράγοντες
Περίπου 1 στα 4 άτομα που μολύνθηκαν με κορονοϊό θα παρουσιάσουν Long Covid σύνδρομο, σύμφωνα νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

Περίπου 1 στα 4 άτομα που μολύνθηκαν με κορονοϊό θα παρουσιάσουν Long Covid σύνδρομο, σύμφωνα νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, η οποία προσδιορίζει και τους προγνωστικούς παράγοντες σχετικά με το ποιος είναι πιο πιθανό να αναπτύξει τα -μερικές φορές- εξουθενωτικά συμπτώματα που μπορεί να διαρκέσουν για μήνες.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι το 23% είναι πολύ υψηλός επιπολασμός και μπορεί να μεταφραστεί σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Όπως διαπιστώνει η μελέτη, η παχυσαρκία και η τριχόπτωση τη στιγμή της μόλυνσης είναι προγνωστικοί παράγοντες για παρατεινόμενη covid, ωστόσο άλλες υποκείμενες παθήσεις/καταστάσεις - όπως ο διαβήτης ή η το κάπνισμα - δεν έχουν διακριτή σχέση με τα μακροχρόνια συμπτώματα.

Συμπτώματα για 12 εβδομάδες ή περισσότερο

Ενώ η Covid 19 είναι συνήθως μια οξεία ασθένεια που διαρκεί περίπου τρεις εβδομάδες, τα συμπτώματα ορισμένων ασθενών διαρκούν για μήνες ή περισσότερο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει το Long Covid σύνδρομο ως συμπτωματολογία που διαρκεί επί 12 εβδομάδες ή περισσότερο, έναν ορισμό που χρησιμοποίησαν και οι συντάκτες της μελέτης. Γενικότερα, οι εκτιμήσεις για τον επιπολασμό του Long Covid κυμαίνονται από 10% έως 90%, λόγω των εξελισσόμενων διαγνωστικών κριτηρίων και διαφορών στο σχεδιασμό της εκάστοτε μελέτης.

Για παράδειγμα, ορισμένες μελέτες έχουν επικεντρωθεί σε νοσηλευόμενους ασθενείς, οι οποίοι παρείχαν μια περιορισμένη προοπτική για τη μακρά Covid στον ευρύτερο πληθυσμό.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια εθνική διαδικτυακή έρευνα Understanding Coronavirus in America), που διεξήχθη από το Κέντρο Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας (CESR) στο Κολέγιο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών Dornsife του Πανεπιστημίου, με περίπου 8.000 ερωτηθέντες από ολόκληρη τη χώρα.

Από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021, οι ερευνητές κάλεσαν τους συμμετέχοντες να απαντήσουν σε ερωτήσεις δύο φορές την εβδομάδα σχετικά με την Covid. Το τελικό δείγμα τους περιλάμβανε 308 μολυσμένα, μη νοσηλευόμενα άτομα που απάντησαν σε ερωτηματολόγιο έναν μήνα πριν, περίπου κατά τη στιγμή της μόλυνσης και 12 εβδομάδες αργότερα.

Οι προγνωστικοί παράγοντες και τα συμπτώματα

Αφού συνυπολογίστηκαν τα προϋπάρχοντα συμπτώματα, περίπου το 23% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι είχαν παρουσιάσει νέα συμπτωματολογία κατά τη διάρκεια της μόλυνσης που διαρκούσαν για περισσότερο από 12 εβδομάδες, πληρώντας τον ορισμό της μελέτης για Long Covid.

Τα νεοεμφανιζόμενα, επίμονα συμπτώματα που ανέφεραν συχνότερα οι ασθενείς ήταν πονοκέφαλος (22%), καταρροή ή ρινική συμφόρηση (19%), ενόχληση στην κοιλιακή χώρα (18%), κόπωση (17%) και διάρροια (13%).

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι είχαν σημαντικά υψηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν Long Covid εάν κατά τη μόλυνση, ήταν παχύσαρκοι, είχαν τριχόπτωση, πονοκέφαλο ή πονόλαιμο.

Απροσδόκητα, οι πιθανότητες για Long Covid μεταξύ των ατόμων που παρουσίασαν δυσφορία στο στήθος ήταν χαμηλότερες. Τέλος, δεν βρέθηκαν επαρκή στοιχεία που να συσχετίζουν τον κίνδυνο για εμφάνιση του συνδρόμου με προϋπάρχουσες παθήσεις όπως ο διαβήτης ή το άσθμα καθώς και με την ηλικία, το φύλο, τη φυλή/εθνικότητα, την εκπαίδευση ή το κάπνισμα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η σημαντική συσχέτιση μεταξύ του Long Covid και της παχυσαρκίας είναι σύμφωνη με προηγούμενες μελέτες. Ωστόσο, τα ευρήματα διαφέρουν από αυτά ορισμένων άλλων μελετών στο ότι δεν βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ του Long Covid και οποιωνδήποτε κοινωνικο-δημογραφικών παραγόντων.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: Τι γνωρίζουμε για την υποπαραλλαγή «Κένταυρος» - Οι εκτιμήσεις των ειδικών

Power Pass: Ξεκίνησαν οι πληρωμές της οικονομικής ενίσχυσης

Οι Ευρωπαίοι εργάζονται λιγότερες ώρες από ό,τι πριν την πανδημία -Και όχι από επιλογή

gazzetta
gazzetta reader insider insider