Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: «Πράσινο φως» για την 4η δόση - Ποιους αφορά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: «Πράσινο φως» για την 4η δόση - Ποιους αφορά
Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα.

Την χορήγηση της 4ης δόσης του εμβολίου έναντι του κορονοϊού εισηγείται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για όλα τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης (11/1) και αφού εξέτασε όλα τα δεδομένα η Επιτροπή έκρινε αναγκαία τη χορήγησή της, 3 μήνες μετά την 3η δόση. Στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα η 3η δόση θεωρείται συμπληρωματική, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί ο βασικός εμβολιασμός, και η 4η ενισχυτική. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα ραντεβού αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του Ιανουαρίου.

Πάντως, η χορήγηση της τέταρτης δόσης στο γενικό πληθυσμό, αν και δεν αποκλείεται για το μέλλον, δεν φαίνεται να είναι κάτι που απασχολεί σε αυτήν τη φάση τους επιστήμονες.

«Πολύ συχνά γίνονται ερωτήσεις σχετικά με την τέταρτη δόση. Πρόσφατα, η Ειδική Επιτροπή για τους εμβολιασμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, το JCVI, ανασκόπησε όλα τα δεδομένα και κατέληξε στην δήλωση, ότι το πρόγραμμα με την τρίτη δόση προσφέρει πολύ καλή προστασία έναντι της σοβαρής νόσου.

Μάλιστα σχολιάζει ότι η εξάπλωση της Όμικρον είναι τόσο ταχεία όπου τα όποια μέτρα δεν θα μπορούσαν να επηρεάσουν το επιδημικό κύμα.

Προτεραιότητα, λοιπόν, στον εμβολιασμό με τρίτη δόση δίνουν όλες οι χώρες, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η χορήγηση της τέταρτης δόσης, που απασχολεί, είναι κάτι για το μέλλον, με την μεταβολή τόσο επιδημιολογικών όσο και κλινικών δεδομένων», ανέφερε κατά την ενημέρωση της Δευτέρας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η ίδια εξήγησε ότι θα πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα για να έχουμε μια τέτοια μεταστροφή.

«Ήδη έχει κάνει μια πορεία η επιδημία με την Όμικρον. Η ήπια εντός εισαγωγικών, κλινική προβολή της Όμικρον, είναι κάτι που παρατηρείται παντού. Είχαμε όλοι τις επιφυλάξεις μας στην αρχική περιγραφή από την Ν. Αφρική μετρώντας και σταθμίζοντας τις διαφορές μεταξύ της Ν. Αφρικής και των άλλων χωρών. Βλέπουμε όμως ότι αυτά τα οποία πρωτοελέχθησαν, επαληθεύονται.

Δηλαδή και οι εισαγωγές είναι λιγότερες, σε σύγκριση πάντα με τη «Δέλτα», και η διάρκεια της νοσηλείας και η έκβαση, δεν καταλήγουν σε βαριά νόσηση και σε διασωλήνωση.

Επομένως, ας κρατήσουμε το σενάριο της ομαλής εξέλιξης της Όμικρον. διότι αυτά τα στοιχεία έχει και είναι πολύ ισχυρά για να αισιοδοξούμε ότι είναι ηπιότερη συγκριτικά με τη Δέλτα», σημείωσε.

Το ότι το θέμα της 4ης δόσης θα συζητηθεί σήμερα το είχε αποκαλύψει νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, o γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Επίσης, σημείωσε ότι τα συστήματα είναι έτοιμα για τη χορήγηση της 4ης δόσης στους ανοσοκατεσταλμένους και συμπλήρωσε πως η 4η δόση στον γενικό πληθυσμό δεν έχει εγκριθεί. «Δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο εάν η Όμικρον θα απαιτήσει 4η δόση στο γενικό πληθυσμό», είπε, εκφράζοντας την άποψη ότι δεν θα πάμε σε 4η δόση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider