Κορονοϊός: Νέες περιοχές στο «κόκκινο» – Στο... «βαθύ κόκκινο» το ΕΣΥ

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Νέες περιοχές στο «κόκκινο» – Στο... «βαθύ κόκκινο» το ΕΣΥ
Στον επικαιροποιημένο επιδημιολογικό χάρτη, στο «κόκκινο» αναμένεται να μπουν άλλες 5 περιοχές, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στις 27.

Ιδιαίτερα επιβαρυμένη είναι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, με τον ιό Sars-Cov-2 να κάνει ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία του στην ελληνική επικράτεια.

Κατά την συνεδρίαση των επιδημιολόγων, την Τρίτη, αποφασίστηκε η ένταξη στο επίπεδο 4 (κόκκινο) άλλων πέντε περιοχών, μετά από αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων. Ειδικότερα, στον επικαιροποιημένο επιδημιολογικό χάρτη, αναμένεται να αναβαθμιστούν η Θεσπρωτία, το Ρέθυμνο, η Άρτα, η Λακωνία και η Κορινθία. Ενθαρρυντικό είναι, ωστόσο, το γεγονός ότι καμία από τις ήδη «κόκκινες» περιοχές δεν φαίνεται να περνάει στο «βαθύ κόκκινο» (επίπεδο «πολύ αυξημένου κινδύνου»).

Την ίδια στιγμή, σταθεροποίηση παρουσιάζει ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κατά το τελευταίο 7ήμερο, παρότι οι διαγνωστικοί έλεγχοι ήταν αυξημένοι. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο και για τους «σκληρούς» δείκτες, οι οποίοι συνεχίζουν να ακολουθούν ανοδική πορεία. Συγκεκριμένα, ο κινούμενος μέσος όρος των εισαγωγών σε νοσοκομεία αυξήθηκε κατά περίπου 10%, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών κατά 14% και ο αριθμός των θανάτων κατά 50%!

Στο... «βαθύ κόκκινο» το ΕΣΥ

Δραματικές είναι οι συνθήκες στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, ενώ φαίνεται ότι τα όριά του πλησιάζει το ΕΣΥ και στην Αττική.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη βόρεια Ελλάδα είναι το γεγονός ότι κατά την τελευταία εφημερία του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης εξετάστηκαν 150 περιστατικά με συμπτώματα λοίμωξης από κορονοϊό, εισήχθησαν 63 ασθενείς με Covid-19 καθώς και 21 άτομα ως ύποπτα κρούσματα. Σύμφωνα με πηγές από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) 15 κλινών του νοσοκομείου είναι γεμάτη, ενώ 7 διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονταν σε λίστα αναμονής, στα χειρουργεία, κατά το κλείσιμο της εφημερίας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, πέθαναν κατά το τελευταίο 15ημερο 41 ασθενείς με κορονοϊό, ενώ από όλες τις άλλες παθήσεις κατέληξαν 37. Από τους 41 ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου Covid-19, οι 29 κατέληξαν στις κλινικές, 6 διασωληνωμένοι ασθενείς κατέληξαν στις προσωρινές κλίνες ΜΕΘ των χειρουργείων και 5 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία κάνουν λόγο για δεκάδες διασωληνωμένους σε λίστα αναμονής στη Μακεδονία, αλλά και στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με στοιχεία από την της 3η και 4η Υ.Πε., μόνο στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας νοσηλεύονταν την Τρίτη 1.383 ασθενείς με κορονοϊό.

«Φορτώνει» και η Αττική

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι και η τάση που καταγράφεται στην Αττική, όπου η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων που σημειώθηκε κατά το προηγούμενο διάστημα έχει ήδη αρχίσει να αφήνει το αποτύπωμά της στο σύστημα Υγείας.

Πηγές από την ΠΟΕΔΗΝ αναφέρουν ότι το βράδυ της Τρίτης, κατά την εφημερία του Νοσοκομείου «Αττικόν», είχαν ήδη αναπτυχθεί 75 ράντζα, ενώ διασωληνωμένοι βρίσκονταν εκτός ΜΕΘ στα νοσοκομεία «Νίκαιας» και «Θριάσιο».

Βάσει των στοιχείων του ΕΟΔΥ, μόνο τη Δευτέρα, εισήχθησαν στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας 442 ασθενείς με Covid-19, παρουσιάζοντας ημερήσια αύξηση 21.1%.

Προχωρούν οι διαδικασίες της επίταξης

Το κάλεσμα του υπουργείου Υγείας προς τους ιδιώτες γιατρούς για εθελοντική συνδρομή στο ΕΣΥ δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη ανταπόκριση, παρά την παροχή κινήτρων, τα οποία περιλαμβάνουν σύμβαση ορισμένου χρόνου με αποζημίωση 2.000 ευρώ τον μήνα, 250 ευρώ ανά 24ωρη εφημερία και δυνατότητα part-time απασχόλησης με αμοιβή 1000 ευρώ τον μήνα.

Μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, είχαν δηλώσει συμμετοχή 40 ιδιώτες γιατροί, οι οποίοι τείνουν να καλύψουν το 50% των αναγκών του ΕΣΥ. Παράλληλα προχωρά η διαδικασία της επίταξης των υπηρεσιών και, εάν δεν καλυφθεί και το υπόλοιπο ποσοστό, τότε θα ξεκινήσουν άμεσα να αποστέλλονται τα «φύλλα πορείας».

Σημειώνεται ότι, σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος, με ποινή φυλάκισης έως 3 μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Φάουτσι δηλώνει ότι οι ΗΠΑ μπορούν να φτάσουν τον νέο κορονοϊό σε ενδημικό επίπεδο μέσα στο 2022

Κορονοϊός: 8.129 νέα κρούσματα και 80 θάνατοι – Στους 547 οι διασωληνωμένοι

Κορονοϊός: Αποστειρωτική ανοσία από προηγούμενη έκθεση σε άλλους κορονοϊούς

gazzetta
gazzetta reader insider insider