Υγεία
29-10-2021 | 12:12

Κορονοϊός: Η υποπαραλλαγή της Δέλτα δεν είναι λόγος πανικού, λένε οι επιστήμονες

Newsroom
Μοιράσου το
Κορονοϊός: Η υποπαραλλαγή της Δέλτα δεν είναι λόγος πανικού, λένε οι επιστήμονες
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η πρόσφατη παραλλαγή της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού αντιπροσωπεύει πλέον το 10% των νέων κρουσμάτων που εκδηλώνονται στο Ην. Βασίλειο -ωστόσο οι επιστήμονες λένε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού.

Γνωστή ως ΑΥ.4.2., υπάρχουν ανησυχίες ότι η υποπαραλλαγή ενδέχεται να είναι περίπου 10% πιο μεταδοτική από την αρχική μετάλλαξη Δέλτα, αλλά προς το παρόν υπάρχουν ανεπαρκείς αποδείξεις για αυτό.

Η ΑΥ.4.2. -η οποία πιστεύεται ότι εμφανίστηκε στη Βρετανία το καλοκαίρι- έχει δύο πρόσθετες μεταλλάξεις που επηρεάζουν την πρωτεΐνη ακίδα, τμήμα της δομής του ιού που χρησιμοποιείται για την εισχώρηση στα κύτταρα. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη ερωτήματα για το πώς ακριβώς ή για το εάν αυτές οι μεταλλάξεις επηρεάζουν τη μεταδοτικότητά του.

Παρά την εξάπλωσή της, αξιωματούχοι του βρετανικού κλάδου υγείας τονίζουν ότι, μέχρι στιγμή, η ΑΥ.4.2 δεν φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια ή να καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά. Και σύμφωνα με τους βιολόγους του πανεπιστημίου Northumbria, η μετάλλαξη δεν έχει καταφέρει να πάρει τα ηνία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες «βγαίνοντας έξω από το ραντάρ σε Γερμανία και Ιρλανδία».

Η Christina Pagel, διευθύντρια της μονάδες Clinical Operational Research στο πανεπιστήμιο College London δήλωσε στο CNBC ότι ενώ είναι η νέα υποπαραλλαγή της Δέλτα εξαπλώνεται στο Ην. Βασίλειο και αλλού, δεν προκαλεί μεγάλη πηγή ανησυχίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.