Κορονοϊός: Κορυφώνεται η ανησυχία για τους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους – Τα ποσοστά σε Ελλάδα και Ευρώπη

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Κορυφώνεται η ανησυχία για τους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους – Τα ποσοστά σε Ελλάδα και Ευρώπη
Οι εμπειρογνώμονες του ΙΣΑ επισημαίνουν ότι τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών στους ηλικιωμένους έχουν οδηγήσει -μεταξύ άλλων- στα αυξημένα ποσοστά θνητότητας που παρουσιάζει η χώρα μας.

Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα, το οποίο βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες, την ώρα που οι ρυθμοί των εμβολιασμών έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, βρίσκεται στο επίκεντρο των επιστημονικών και κυβερνητικών επιτελείων.

Βάσει της εμπειρίας από το προηγούμενο έτος, οι τάσεις που επικρατούν στη βόρεια Ελλάδα δίνουν το στίγμα για ένα επερχόμενο νέο κύμα ενόψει του χειμώνα, με την ανησυχία να κορυφώνεται για τις ηλικίες αλλά και τις γεωγραφικές περιοχές, όπου παρατηρούνται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Ειδικά για τις ηλικίες άνω των 80 ετών, που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και θάνατο από Covid-19, οι επιστήμονες εκφράζουν έντονη ανησυχία, δεδομένου ότι οι εμβολιασμοί έχουν «κολλήσει» εδώ και αρκετές εβδομάδες.

«Στους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας είναι που έχουμε μεγάλο πρόβλημα και δεν βλέπουμε να αυξάνει η εμβολιαστική κάλυψη», τόνισε κατά την τακτική ενημέρωση της Πέμπτης, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, ενώ επεσήμανε και την ανομοιομορφία που υπάρχει στα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των γεωγραφικών περιοχών στη χώρα.

Είναι ενδεικτικό ότι η σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, σε μια περιοχή που περιλαμβάνει πυκνοκατοικημένες μεγαλουπόλεις με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς καθώς προμηνύει αύξηση της νοσηρότητας και της επιβάρυνσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Από την άλλη πλευρά, στοιχεία από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης επιβεβαιώνουν την αξία του εμβολιασμού, δεδομένου ότι από τους 59 ασθενείς με Covid που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, οι 55 είναι ανεμβολίαστοι και τα 4 εμβολιασμένοι.

Κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), στις ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ετών η χώρα μας βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (ΕΕ/ΕΟΧ), με τη μεγαλύτερη απόκλιση να εμφανίζεται στις ηλικίες άνω των 80 ετών.

Ειδικότερα, στους πολίτες άνω των 80 ετών που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση, το ποσοστό της Ελλάδας είναι 73,7%, ενώ ο μέσος όρος της Ευρώπης διαμορφώνεται στο 87,3%.

Στην ηλικιακή ομάδα 70-79 η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας ανέρχεται σε 82,2% με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να βρίσκεται στο 88,5% και στην ηλικιακή ομάδα 60-69 τα ποσοστά διαμορφώνονται σε 79,6%, και 86,4%, αντίστοιχα.

Αναφορικά με τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, στις ηλικίες άνω των 80 ετών το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα μας είναι 72,1%, αρκετά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος διαμορφώνεται στο 85,5%. Στην ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών το ποσοστό ανέρχεται στο 80,08% με ευρωπαϊκό μέσο όρο το 87,2% και στην ηλικιακή ομάδα 60-69 η εμβολιαστική κάλυψη είναι 77,4%, με το μέσο όρο στην Ευρώπη να διαμορφώνεται στο 83,4%.

Ποσοστό 100% παρουσιάζουν οι εξής χώρες:

Τουλάχιστον μία δόση

80+: Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Δανία, Μάλτα, Αυστρία
70-79: Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Μάλτα, Νορβηγία
60-69: Πορτογαλία, Ιρλανδία

Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί

80+:Ιρλανδία, Ισλανδία, Δανία, Ισπανία, Μάλτα
70-79: Ιρλανδία, Ισλανδία, Μάλτα, Πορτογαλία, Νορβηγία
60-69: -

Πλεύρης: Κάποιοι δεν θα πειστούν

Μικρές πιθανότητες να πειστούν οι πολίτες άνω των 65 ετών που, ενώ διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο, δεν έχουν ήδη προχωρήσει στον εμβολιασμό τους έναντι της Covid-19, έδωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη συνάντηση γνωριμίας με τους διαπιστευμένους συντάκτες Υγείας τη Δευτέρα (20/9).

Ο κ. Πλεύρης επεσήμανε τις προσπάθειες που έχουν γίνει από τα συναρμόδια υπουργεία για την επιτυχία της εμβολιαστικής εκστρατείας, τονίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει και ένα ποσοστό που δεν πείθεται. «Υπάρχει και ένα ποσοστό του κόσμου που δεν μπορείς να το πείσεις. Είτε γιατί πιστεύει ότι ο Μπιλ Γκέιτς θέλει να του αλλάξει το γονίδιο, είτε γιατί πραγματικά φοβάται σε τέτοιο βαθμό που δεν αποφασίζει να το κάνει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από την Pulse, το 40% των ερωτηθέντων που δεν έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους ανέφεραν ως αιτία το φόβο τους για τις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων.

Χαμηλός εμβολιασμός, αυξημένη θνητότητα

Η ανάγκη να ενταθεί η ενημέρωση των πολιτών για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και την πρόληψης της μετάδοσης του ιού, τονίστηκε και στο πλαίσιο της σύσκεψης της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και της Περιφέρειας Αττικής που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου και Περιφερειάρχης, Γ. Πατούλης

Oι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα ποσοστά εμβολιασμού των ηλικιωμένων που είναι χαμηλότερα από τα αντίστοιχα ποσοστά άλλων χωρών της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει μεταξύ άλλων, στην αυξημένη θνητότητα που παρουσιάζει η χώρα μας.

Aκόμη, συζητήθηκαν οι εκστρατείες ενημέρωσης για τον εμβολιασμό και την πρόληψη του Sars-CoV-2 που έχει διεξάγει ο ΙΣΑ και η Περιφέρεια Αττικής και αποφασίσθηκαν νέες σημαντικές δράσεις, για την ενημέρωση των ατόμων της τρίτης ηλικίας που παραμένουν ανεμβολίαστοι, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους.

«Μπαίνουμε σε μία δύσκολη περίοδο και οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για την πορεία της επιδημίας. Ο ΙΣΑ και η Περιφέρεια Αττικής οργανώνουν νέες σημαντικές δράσεις για την υγειονομική θωράκιση της Αττικής. Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας που παραμένουν ανεμβολίαστοι και θέτουν σε κίνδυνο τόσο τη δική τους υγεία όσο και την υγεία του κοινωνικού συνόλου να εμβολιαστούν άμεσα», τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες για τη διεύρυνση της πρόσβασης σε εμβόλια παντού

Μαγιορκίνης: Ο εμβολιασμός και τα τεστ τα όπλα μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας

«Άλμα» στο 85% οι εμβολιασμοί Covid-19 σε δομές ηλικιωμένων και ΑμεΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider