Υγεία
04-08-2021 | 17:42

Κίνδυνος κατηγορίας Ι τα μικροσωματίδια από τις φωτιές - Η απλή χειρουργική μάσκα δεν προστατεύει

Newsroom
Μοιράσου το
Κίνδυνος κατηγορίας Ι τα μικροσωματίδια από τις φωτιές - Η απλή χειρουργική μάσκα δεν προστατεύει
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Οδηγίες προφύλαξης από τη ρύπανση της ατμόσφαιρας που προκαλείται από τις πυρκαγιές, εξέδωσε η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ).

Όπως αναφέρει, «τα μικροσωματίδια PM 2.5 και όλες οι επικίνδυνες χημικές ουσίες που εκλύονται από την καύση των δένδρων, αλλά και από τα πλαστικά ή άλλα τοξικά απόβλητα που ασυλλόγιστα πετιούνται στα δάση, αποτελούν κίνδυνο κατηγορίας I για την υγεία και για την καρκινογένεση».

Η ΕΑΕ συνιστά στους ογκολογικούς ασθενείς, ιδιαίτερα σε όσους είναι καταβεβλημένοι από τη νόσο ή τις θεραπείες της, την παραμονή τους στην οικία τους και την αποφυγή εξόδου απ’ αυτήν παρά μόνο για επείγουσα ανάγκη υγείας. 

Για προγραμματισμένη θεραπεία, να επικοινωνήσουν με τους θεράποντες ιατρούς για τη δυνατότητα μεταφοράς της ημερομηνίας θεραπείας (ή εξέτασης) τις επόμενες ημέρες. Οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων και το προσωπικό τους καλούνται τις αναβολές ραντεβού εξ' αίτιας αυτού του λόγου να τις  εξυπηρετήσουν έκτακτα στον αμεσότερο χρόνο.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η χρήση της γνωστής χειρουργικής μάσκας που χρησιμοποιείται κατά την πανδημία δεν προστατεύει από την εισπνοή μικροσωματιδίων 2.5. Μόνο οι ειδικές μάσκες Ν-95 καλά εφαρμοσμένες παρέχουν καλύτερη προστασία.

Μετά το πέρας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης καλούνται οι πολίτες να πλύνουν τα παντζούρια, τζάμια και μπαλκόνια τους για να απομακρύνουν από τον περίγυρο τους τοξικές ουσίες που έχουν επικαθήσει σ΄ αυτά.

«Με ευκαιρία αυτή την καταστροφή, καλούμε όλους τους πολίτες να αναλογιστούν πως τα ίδια επικίνδυνα για την υγεία μας αποτελέσματα προκαλούν το χειμώνα τα δεκάδες χιλιάδες τζάκια που καίνε και αυτά ξυλεία. Ο καπνός τους δηλητηριάζει όσους τα χρησιμοποιούν, αλλά και τους γείτονες τους και όλη την πόλη», αναφέρει η ΕΑΕ.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενημέρωση Χαρδαλιά: 12,5 χιλ. στρέμματα κάηκαν - 94 σπίτια και 27 επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές

ΣΥΡΙΖΑ για πυρκαγιές: Ο κ. Μητσοτάκης αυτοθαυμάζεται, ενώ Βαρυμπόμπη κάηκε ολοσχερώς με 2-3 Μποφόρ

Πυρκαγιά στην Εύβοια: Σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας οι δομές Υγείας