Κορονοϊός: Η χαλάρωση μπορεί να οδηγήσει σε ανθεκτικές μεταλλάξεις - Ο κίνδυνος για τα παιδιά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Η χαλάρωση μπορεί να οδηγήσει σε ανθεκτικές μεταλλάξεις - Ο κίνδυνος για τα παιδιά
Η χαλάρωση των περιορισμών ενισχύει τη μετάδοση και επιτρέπει στον πληθυσμό του ιού να επεκταθεί, γεγονός που ενισχύει την προσαρμοστική εξελικτική του ικανότητα και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης στελεχών ανθεκτικών στα εμβόλια

Η χαλάρωση των περιορισμών για την προστασία από την Covid-19 θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νέες μεταλλάξεις του ιού, ανθεκτικές στα εμβόλια, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας και του Ινστιτούτου Earlham.

Σε ένα νέο άρθρο, το οποίο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Virulence, οι ερευνητές εκφράζουν την ανησυχία τους ότι τυχόν νέες παραλλαγές θα μπορούσαν να είναι πιο μολυσματικές, πιο ανθεκτικές στα εμβόλια και πιο επικίνδυνες για παιδιά και ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς.

«Τους τελευταίους 17 μήνες, οι οικονομίες, η εκπαίδευση και η ψυχική ευημερία επλήγησαν εξαιρετικά λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωση της πανδημίας», δήλωσε ο επικεφαλής συντάκτης και αρχισυντάκτης του περιοδικού, καθηγητής Kevin Tyler από την Ιατρική Σχολή Norwich του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και τα εμβόλια έχουν αποδυναμώσει τη σχέση μεταξύ μόλυνσης και θνησιμότητας, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως επιχείρημα για να δικαιολογήσουν μια ευρεία αλλαγή πολιτικής για χώρες που αντιμετωπίζουν εκθετική αύξηση του αριθμού των μολύνσεων.

Αυτό συμβαίνει επειδή το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να μην είναι εμβολιασμένο και ακόμη και σε χώρες με αποτελεσματικά προγράμματα εμβολιασμού, ένα σημαντικό ποσοστό της κοινωνίας, ιδιαίτερα τα παιδιά, παραμένει απροστάτευτο.

Δυνητικός κίνδυνος για τα παιδιά

Ο Tyler τονίζει ότι η χαλάρωση των περιορισμών ενισχύει τη μετάδοση και επιτρέπει στον πληθυσμό του ιού να επεκταθεί, γεγονός που ενισχύει την προσαρμοστική εξελικτική του ικανότητα και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης στελεχών ανθεκτικών στα εμβόλια με μια διαδικασία γνωστή ως «αντιγονική μετατόπιση».

Όπως εξηγεί, ο περιορισμός της εξάπλωσης της Covid-19, στο μέτρο του δυνατού, περιορίζει τον αριθμό των μελλοντικών θανάτων, μειώνοντας τον ρυθμό με τον οποίο προκύπτουν νέες παραλλαγές.

«Για την επιβράδυνση του ρυθμού εμφάνισης νέων παραλλαγών απαιτείται να ενεργήσουμε γρήγορα και αποφασιστικά, μειώνοντας τον αριθμό των μολυσμένων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, με εμβόλια και σε συνδυασμό με άλλες πολιτικές δημόσιας υγείας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα παιδιά δεν εμβολιάζονται κατά της Covid-19, επειδή ο κίνδυνος να αρρωστήσουν σοβαρά είναι πολύ χαμηλός. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο ιός δεν θα εξελίξει την ικανότητα να μολύνει και τα παιδιά και τα δεδομένα δείχνουν ότι νέες παραλλαγές βρίσκονται σχετικά πιο συχνά σε νεαρότερες ηλικιακές ομάδες.

Μόνο όταν ένα μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού εμβολιαστεί ή έχει αποκτήσει ανοσία στη μόλυνση, μπορούμε να χαλαρώσουμε άλλα κοινωνικά μέτρα», δηλώνει.

Ο επικεφαλής συγγραφέας και εξελικτικός βιολόγος, καθηγητής, Cock Van Oosterhout, από τη Σχολή Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, δήλωσε:

«Κατά τη διάρκεια της εκθετικής μετάδοσης του ιού, χρειαζόμαστε μια συνεχή, υποχρεωτική πολιτική δημόσιας υγείας, που περιλαμβάνει κοινωνική αποστασιοποίηση και χρήση μάσκας σε πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους, όπως καταστήματα και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τα τρέχοντα προγράμματα εμβολιασμού από μόνα τους δεν θα τερματίσουν την πανδημία και τα επιστημονικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι μπορούν να αρχίσουν με ασφάλεια να χαλαρώνουν οι κοινωνικοί περιορισμοί μόνο όταν ο αριθμός R είναι κάτω από 1», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυστρία: Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών η πλειονότητα των πολιτών

«Παράθυρο» για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στην εστίαση

gazzetta
gazzetta reader insider insider