Έρευνα: Η μετάλλαξη Δέλτα αποτελεί κίνδυνο για τους ανεμβολίαστους Αμερικανούς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρευνα: Η μετάλλαξη Δέλτα αποτελεί κίνδυνο για τους ανεμβολίαστους Αμερικανούς
«Τα αποτελέσματά μας καταδεικνύουν τον εξαιρετικό αντίκτυπο του γρήγορου εμβολιασμού μεγάλης μερίδας του πληθυσμού για την πρόληψη νοσηλείας και θανάτων», έγραψαν οι ερευνητές.

Ο επίσημος παγκόσμιος αριθμός θανάτων από την COVID-19 αυξήθηκε πάνω από 4 εκατομμύρια την Πέμπτη, με τις ΗΠΑ να συνεχίζουν να προπορεύονται σε κρούσματα και θανάτους, αλλά οι αριθμοί θα ήταν πολύ χειρότεροι εάν τα εμβόλια που πήραν άδειες έκτακτης ανάγκης δεν ήταν διαθέσιμα, σύμφωνα με νέα έκθεση.

«Χωρίς το πρόγραμμα εμβολιασμού, μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2021 θα υπήρχαν περίπου 279.000 επιπλέον θάνατοι και έως 1,25 εκατομμύρια επιπλέον νοσηλείες στις ΗΠΑ», αναφέρει η έκθεση, η οποία διεξήχθη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale και το Κοινοπολιτειακό Ίδρυμα Υγείας.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν, ωστόσο, ότι η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη δέλτα, η οποία έχει γίνει το κυρίαρχο στέλεχος στις ΗΠΑ και αλλού, ενέχει σοβαρό κίνδυνο για τους μη εμβολιασμένους πληθυσμούς και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των νέων κρουσμάτων που θα αντιστρέψουν επίσης την τάση μείωσης των μολύνσεων και των θανάτων στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν, ωστόσο, ότι η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή δέλτα, η οποία έχει γίνει το κυρίαρχο στέλεχος στις ΗΠΑ και αλλού, ενέχει σοβαρό κίνδυνο για τους μη εμβολιασμένους πληθυσμούς και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των νέων περιπτώσεων που θα αντιστρέψουν επίσης την τάση μείωσης των λοιμώξεων και οι θάνατοι στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη δυναμική μετάδοσης του πρωταρχικού ιού, καθώς και τις παραλλαγές άλφα, γάμμα και δέλτα, και ενσωμάτωσαν δεδομένα σχετικά με τις δόσεις του εμβολίου ανά ημέρα και τα αποτελέσματα του. Στη συνέχεια έτρεξαν μοντέλα προσομοίωσης για να αξιολογήσουν την πορεία του ιού με και χωρίς εμβόλια και διαπίστωσαν ότι εάν είχαν χορηγηθεί μόνο οι μισές τρέχουσες δόσεις, θα υπήρχαν σχεδόν 121.000 επιπλέον θάνατοι και περισσότεροι από 450.000 επιπλέον νοσηλείες.

«Εάν δεν υπήρχε το πρόγραμμα εμβολιασμού, οι ημερήσιοι θάνατοι από COVID-19 θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν αυξηθεί σε σχεδόν 4.500 θανάτους την ημέρα κατά τη διάρκεια μιας «αύξησης κατά την άνοιξη του 2021- αποκλείοντας την παρατηρούμενη ημερήσια κορυφή 4.000 κατά τη χειμερινή αύξηση του 2021, κατέληξαν οι ερευνητές.

«Τα αποτελέσματά μας καταδεικνύουν τον εξαιρετικό αντίκτυπο του γρήγορου εμβολιασμού μεγάλης μερίδας του πληθυσμού για την πρόληψη νοσηλείας και θανάτων», έγραψαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, πρόσθετες μεταλλάξεις όπως η παραλλαγή δέλτα «θα αποτελέσουν μια ειδική απειλή για τους μη εμβολιασμένους πληθυσμούς τους επόμενους μήνες», πρόσθεσαν οι ερευνητές. «Μια ανανεωμένη δέσμευση για επέκταση της προσβασιμότητας στα εμβόλια θα είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη υψηλότερων επιπέδων εμβολιασμού που είναι απαραίτητα για τον έλεγχο της πανδημίας και για την πρόληψη των δεινών τα οποία μπορούν να αποφευχθούν, ιδιαίτερα για εκείνους σε ιστορικά ευάλωτες ομάδες και περιοχές των ΗΠΑ με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider