Ισραήλ: Εμβολισμένοι και αναρρώσαντες θα μπαίνουν σε καραντίνα λόγω του στελέχους Δέλτα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισραήλ: Εμβολισμένοι και αναρρώσαντες θα μπαίνουν σε καραντίνα λόγω του στελέχους Δέλτα
Η απόφαση αυτή ακολούθησε την προειδοποίηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ χθες για το ενδεχόμενο νέων εξάρσεων της covid-19 λόγω του στελέχους Δέλτα.

Οι αρχές του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι πλέον οι γιατροί θα μπορούν να ζητούν να μπαίνουν σε καραντίνα όλοι όσοι έχουν εκτεθεί στο ιδιαίτερα μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού, ακόμη κι αν έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19 ή αν έχουν αναρρώσει από την ασθένεια.

Η απόφαση αυτή ακολούθησε την προειδοποίηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ χθες για το ενδεχόμενο νέων εξάρσεων της covid-19 λόγω του στελέχους Δέλτα, με τον αριθμό των νέων ημερήσιων κρουσμάτων να αυξάνεται στη χώρα, έπειτα από εβδομάδες που είχε σταθεροποιηθεί χάρη στην ευρεία εκστρατεία ανοσοποίησης.

Βάσει των νέων κανονισμών του υπουργείου Υγείας, ακόμη και εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν αναρρώσει από την covid-19 θα μπορούν να μπαίνουν σε καραντίνα έως και 14 ημέρες, αν οι αρχές πιστεύουν ότι είχαν «στενή επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί από το επικίνδυνο αυτό παραλλαγμένο στέλεχος».

Αυτό σημαίνει για παράδειγμα, όπως εξήγησε το υπουργείο, τους επιβάτες ενός αεροπλάνου, μια απόφαση που ενδέχεται να επηρεάσει το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων του Ισραήλ για τους εμβολιασμένους τουρίστες.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο ο Ισραηλινός υπουργός Υγείας Νιτζάν Χόρογουιτς επεσήμανε ότι θα επιβάλλεται πρόστιμο «χιλιάδων σέκελ» σε όποιον Ισραηλινό πολίτη ή κάτοικο ταξιδέψει σε χώρες που περιλαμβάνονται στον μαύρο κατάλογο της κυβέρνησης με τις χώρες όπου δεν επιτρέπονται τα ταξίδια λόγω των κινδύνων με την covid-19.

Στις 16 Ιουνίου το υπουργείο Υγείας είχε περιλάβει στον κατάλογο αυτό την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, την Ινδία, το Μεξικό και τη Ρωσία, απαγορεύοντας ουσιαστικά στους Ισραηλινούς πολίτες ή κατοίκους να τις επισκεφθούν, με εξαίρεση όσους λάβουν ειδική άδεια.

Περίπου το 55% των Ισραηλινών, σε σύνολο 9,3 εκατομμυρίων, έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech κατά της covid-19, ενώ η μεγάλη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων οδήγησε τις αρχές να άρουν τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα.

Από τον προηγούμενο μήνα μπορούν να εμβολιαστούν κατά της covid-19 και οι έφηβοι ηλικίας 12 με 15 ετών, αν και πολλοί λίγοι έχουν σπεύσει να το πράξουν. Όμως την προηγούμενη εβδομάδα, ανήσυχος για την άνοδο των κρουσμάτων στα σχολεία της χώρας, ο Μπένετ κάλεσε τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Σήμερα μάλιστα το υπουργείο Υγεία τόνισε ότι οι γονείς, τα παιδιά των οποίων παραβιάζουν την καραντίνα, θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα 5.000 σέκελ (περίπου 1.200 ευρώ).

Εξάλλου ο Ισραηλινός πρωθυπουργό σημείωσε ότι μια νέα υπουργική ομάδα διαχείρισης της πανδημίας θα συσταθεί μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης μέσα στον μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider