Υγεία
20-05-2021 | 11:03

Καρδιακή ανεπάρκεια: Η πανδημία του 21ου αιώνα – Τα «ύποπτα» συμπτώματα

Newsroom
Μοιράσου το
Γυναίκα με καρδιακή ανεπάρκεια
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η Καρδιακή Ανεπάρκεια είναι η “Πανδημία” του 21ου αιώνα, καθώς ευθύνεται για τις περισσότερες νοσηλείες ασθενών ηλικίας άνω των 65 ετών σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες.

Πρόκειται για ένα πολύπλοκο κλινικό σύνδρομο, κατά το οποίο η καρδιά αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις μεταβολικές ανάγκες των περιφερικών ιστών, είτε γιατί δεν γεμίζει επαρκώς με αίμα είτε γιατί δεν το εξωθεί ικανοποιητικά στην περιφέρεια. Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας νοσεί το 2-4% του γενικού πληθυσμού (200.000 έως 400.00 ασθενείς), ενώ οι νοσηλείες έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια.

Τα παραπάνω ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας, Πρόεδρος ΟΕ Καρδιακής Ανεπάρκειας Ελλ. Καρδιολογικής Εταιρείας, Γρηγόρης Γιαμούζης, σε διαδικτυακή Ενημερωτική Εκδήλωση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης (17 Μαΐου 2021) και την Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Αφύπνισης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια (10-16 Μαΐου 2021).

«Η πρόγνωση γενικά δεν είναι καλή, με το 50% των ασθενών να καταλήγουν μέσα στα 5 χρόνια από τη διάγνωση. Πρακτικά οποιαδήποτε μορφή καρδιοπάθειας, από την απλή αρτηριακή υπέρταση και τη στεφανιαία νόσο, στις βαλβιδοπάθειες και στις πιο σύμπλοκες συγγενείς καρδιοπάθειες, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια», υπογράμμισε ο κ. Γιαμούζης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η γήρανση του πληθυσμού, η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, λόγω βέλτιστης αντιμετώπισης των οξέων στεφανιαίων επεισοδίων, αλλά και η ένδεια μεταμοσχεύσεων καρδιάς, που αποτελεί την οριστική αντιμετώπιση της προχωρημένης καρδιακής ανεπάρκειας, ευθύνονται για την αύξηση του επιπολασμού της καρδιακής ανεπάρκειας παγκοσμίως.

"Τα κύρια συμπτώματα που θα πρέπει να αφυπνίσουν τον καθένα μας είναι η δύσπνοια αρχικά στην έντονη προσπάθεια και στη συνέχεια στην καθημερινή δραστηριότητα, στην ηρεμία και στην κατάκλιση, η απότομη αύξηση σωματικού βάρους με εμφάνιση πρηξίματος στα πόδια, η εύκολη κόπωση ακόμα και σε συνήθεις δραστηριότητες, η εμφάνιση αρρυθμιών, επεισοδίων ζάλης και πόνου στο στήθος (στηθάγχης)", σημείωσε απ΄ την πλευρά της η  διευθύντρια ΕΣΥ, Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, σύμβουλος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Χριστίνα Χρυσοχόου.

Διάγνωση και θεραπεία

Η διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας γίνεται από τον ιατρό με το ιστορικό και την φυσική εξέταση και η επιβεβαίωση από παρακλινικές εξετάσεις όπως ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπερηχοκαρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακα, στεφανιογραφία, μαγνητική τομογραφία καρδιάς, βιοχημικές εξετάσεις  και ειδικότερες δοκιμασίες αναπνευστικής λειτουργίας εφόσον κριθούν απαραίτητες.

Τα συμπτώματα δεν διαφοροποιούνται μεταξύ των φύλων. Όμως, οι γυναίκες καθώς εκδηλώνουν καρδιαγγειακά νοσήματα και καρδιακή ανεπάρκεια σε μεγαλύτερη ηλικία από αυτή των ανδρών, εμφανίζουν και περισσότερες συνοσηρότητες όπως σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση, κολπική μαρμαρυγή, άρα και βαρύτερη κλινική εικόνα της νόσου.

Τα τελευταία χρόνια πολλές κατηγορίες φαρμάκων και επεμβατικών πράξεων έχουν δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση του συνδρόμου και έχουν οδηγήσει σε θεαματική βελτίωση τις επιβίωσης και των επανεισαγωγών.

"Η θεραπεία της έγκειται στην θεραπεία της πρωταρχικής νόσου, κυρίως όταν η καρδιακή ανεπάρκεια είναι σε αρχικά στάδια, δηλαδή της αρτηριακής υπέρτασης, παχυσαρκίας, στεφανιαίας νόσου, βαλβιδικής νόσου. Ανάλογα με το στάδιο και τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας τροποποιείται η χορηγούμενη αγωγή, από τα βασικά φάρμακα που βελτιώνουν την καρδιακή λειτουργία όπως οι αναστολείς του άξονα ρενίνης- αγγειοτενσίνης-αλδοστερόνης, οι β αποκλειστές και νεότερα ανάλογα και τα διουρητικά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων από την κατακράτηση υγρών, έως την αντιμετώπιση του κινδύνου πρώιμου αρρυθμιολογικού θανάτου με τοποθέτηση ειδικού βηματοδότη-απινιδωτή, την μεταμόσχευση καρδιάς ή την τοποθέτηση συσκευών υποβοήθησης του έργου της καρδιάς στα προχωρημένα στάδια.  Η διατροφή, η ψυχολογική υποστήριξη και η συμμετοχή σε προγράμματα αποκατάστασης  που περιλαμβάνουν άσκηση και διαιτητική συμβουλευτική είναι χρήσιμη, όπως είναι βασικός ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός", ανέφερε η κ. Χρυσοχόου.
  
Όπως η ίδια σημείωσε, οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, αποτελούν Ομάδα Υψηλού κινδύνου σε περίπτωση προσβολής από την COVID19. Αυτό οφείλεται στο ότι η νόσος προκαλεί ενεργοποίηση νευροορμονικών ουσιών, που χρησιμοποιεί ως όχημα ο ιός στην προσβολή του οργανισμού μας. Η χορηγηθείσα φαρμακευτική αγωγή δύναται να φέρει σε καλή ισορροπία την νευροορμονική αυτή διέγερση, εξασφαλίζοντας καλό λειτουργικό στάδιο και ποιότητα ζωής στους ασθενείς. Γι’ αυτό με βάση τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα δεν συνιστάται διακοπή της αγωγής για την καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά συστήνεται στους ασθενείς να παρακολουθούν το σωματικό τους βάρος, συμπτώματα και σημεία απορρύθμισης της κατάστασης τους  (όπως εμφάνιση δύσπνοιας,  ευκολότερης κόπωσης, οιδημάτων και δυσκολία κατάκλισης) ώστε να επικοινωνήσουν άμεσα με τον θεράποντα ιατρό τους.

Εφαρμογή αυτο-παρακολούθησης και αυτο-διαχείρισης

Η KardiaHF είναι μία εφαρμογή (app) της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει σε κλινήρεις ασθενείς και στην εποχή της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Με την παρούσα εφαρμογή η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία προσφέρει στον ασθενή με καρδιακή ανεπάρκεια την δυνατότητα να ευαισθητοποιηθεί και να εκπαιδευτεί στην αυτό-παρακολούθηση και αυτοδιαχείριση της νόσου του, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού του. Όλα τα δεδομένα σώζονται στη συσκευή του ασθενούς και μόνο, ο οποίος είναι και ο μόνος που μπορεί να τα διαχειριστεί. Μόνο αν ο ίδιος το επιθυμεί μπορεί να τα μοιραστεί ως μια αναφορά σε μορφή PDF με τον ιατρό του.

Μπορείτε να την βρείτε στο Google Play από το android κινητό σας καθώς και στο App Store.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.