Στην ειδυλλιακή Αττική ακτογραμμή, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, επικεντρώνεται αυτό το διάστημα το ενδιαφέρον των επενδυτών, με αφορμή κυρίως την ανάπτυξη στο Ελληνικό.

Σε μήκος πολλών χιλιομέτρων, από το Φάληρο έως την Βουλιαγμένη, και ακόμη πιο πέρα, καταγράφεται μια έντονη κινητικότητα στον χώρο των κτηριακών κατασκευών, που στοχεύει σε υψηλού επιπέδου κοινό τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Στο πλαίσιο αυτό, Έλληνες και ξένοι επενδυτές επέλεξαν το αρχιτεκτονικό γραφείο Potiropoulos+Partners, ώστε να σχεδιάσει μια σειρά σημαντικών τουριστικών projects, κτηρίων κατοικιών και έργων άλλων χρήσεων, με σκοπό τη δημιουργία εμβληματικών κτηρίων-landmarks, που αναβαθμίζουν το παράκτιο μέτωπο, κατ’ επέκταση και το τουριστικό προϊόν που αυτό προσφέρει, ενώ την ίδια στιγμή συνεισφέρουν πολλαπλά στην βελτίωση της ποιότητας διαβίωσης των κατοίκων του.

Ενδεικτικά έργα της Potiropoulos+Partners στη συγκεκριμένη περιοχή είναι:

Μαρίνα Φλοίσβου

Το συγκεκριμένο έργο είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ολυμπιακής Φιλοξενίας» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και αποτελείται αφενός από τη χερσαία ζώνη με το συγκρότημα των κτηρίων και το δίκτυο των πλατειών και πεζοδρόμων και αφετέρου από τον λιμένα για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών σκαφών. Η Μαρίνα Φλοίσβου βρίσκεται σε κομβικό σημείο του παραλιακού μετώπου Νέου Φαλήρου – Γλυφάδας, ενώ είναι μια από τις πρώτες V.I.P. μονάδες υποδοχής ιδιωτικών σκαφών μεγάλου μεγέθους στην Ελλάδα, προσφέροντας υπηρεσίες ελλιμενισμού, υψηλού επιπέδου. Ταυτόχρονα, οι επιλεγμένες χρήσεις αναψυχής και εμπορίου της χερσαίας ζώνης διευρύνουν το φάσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών, δημιουργώντας έναν σημαντικό υπερτοπικό αστικό πόλο, που απευθύνεται συνολικά στο πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας.

«Τhe Wave» - Συγκρότημα κατοικιών στο γκολφ της Γλυφάδας

Το κτήριο κατοικιών «Τhe Wave» σχεδιάστηκε από την Potiropoulos+Partners μετά τη διενέργεια «κλειστού» αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, που διοργάνωσε γκρουπ Γερμανών και Ελλήνων επενδυτών, όπου έλαβε το α’ βραβείο. Το κτήριο εφάπτεται στο ανατολικό όριο του γκολφ της Γλυφάδας, σε ένα ιδιαίτερα προνομιούχο σημείο. Κατά τη σύνθεση προσεγγίστηκε η οργάνωση δύο συνδεδεμένων όγκων, σε ενιαία δομή, παράλληλων προς τη μεγάλη πλευρά του οικοπέδου, που συνδιαλέγονται με τα φυσικά χαρακτηριστικά του Τόπου. Το εδαφικό ανάγλυφο και η κίνηση της θάλασσας που εκτείνεται στον ορίζοντα, θυμίζουν «πίνακα κυμάτων» που μεταμορφώνεται συνεχώς. Ο σχεδιασμός αποδίδει την τρισδιάστατη επεξεργασία των φυσικών αυτών αναδιπλώσεων, παρουσιάζοντας μία δυναμική μορφή που μοιάζει να πάλλεται, να περιστρέφεται ή να λυγίζει, δείχνοντας από οποιαδήποτε οπτική γωνία διαρκώς μεταβαλλόμενη. Το «The Wave» είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα έργα που κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή στο νότιο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας.

«The Elysium» - Τουριστικό συγκρότημα σουιτών στο Καβούρι

Η γειτνίαση του οικοπέδου με τη θάλασσα ενεργοποίησε μια σειρά αφηγήσεων που σχετίζονται με το «υδάτινο στοιχείο», όπως είναι ο κυματισμός του νερού, τα λευκά κουρμπαριστά από τον αέρα πανιά των ιστιοφόρων, η θέα προς τον Αργοσαρωνικό και το μοναδικό αττικό φως. Ο καμπυλόσχημος κτηριακός όγκος μοιάζει να βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, σχηματίζοντας μοναδικές γλυπτές μορφές σε οριζόντια ανάπτυξη. Ο ήπιος κυματισμός του, οι εξάρσεις και οι υφέσεις του, δίνουν μια μοναδική αίσθηση, σθεναρή και ταυτόχρονα λεπτότεχνη. Απώτερος στόχος του σχεδιασμού ήταν η δημιουργία εμβληματικών χώρων, κάθε ένας από τους οποίους θα προσφέρει ξεχωριστό χαρακτήρα και ατμόσφαιρα, χώροι απτοί, με υλική υπόσταση και ακουστική ποιότητα, στοιχεία που δεν έχουν να κάνουν με αφηρημένες έννοιες αλλά με μια εμπεριστατωμένη χωρική εμπειρία.

«Τhe Sea-Through Effect» - Συγκρότημα κατοικιών στη Βούλα

Η συγκεκριμένη «ιδέα» μορφής συγκροτήθηκε από επιμέρους ορθοκανονικές δομές και ενδιάμεσα, μη κανονικής γεωμετρίας «φίλτρα», που «ανοίγουν» ή «κλείνουν» συνομιλώντας με τον προσανατολισμό και τις διαβαθμίσεις της θέας. Βασική παράμετρο του σχεδιασμού αποτέλεσε η επιλογή και συνεργασία των υλικών στο κέλυφος του κτηρίου. Το συμπαγές επίχρισμα, η διαφάνεια του γυαλιού και τα διάτρητα κλωστρά συνδιαλέγονται με το φυσικό φως, ενώ οι λοξές χαράξεις αντιπαρατίθενται στην στερεοτυπική ορθοκανονική λογική. Σκοπός του αρχιτεκτονικού χειρισμού είναι να γίνουν αντιληπτές και από τους εσωτερικούς χώρους οι ποιοτικές διαφοροποιήσεις κατά την μετάβαση από το αστικό στοιχείο στο φυσικό, καθώς το κτήριο υιοθετεί διαφορετικά πρόσωπα ανάλογα με την εποχή και την ώρα.