Με ελβετικό μοντέλο και ΣΔΙΤ αναβαθμίζεται η τουριστική εκπαίδευση

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Με ελβετικό μοντέλο και ΣΔΙΤ αναβαθμίζεται η τουριστική εκπαίδευση
Πώς θα αναβαθμιστούν τα ιστορικά Ξενία σε Ανάβυσσο, Περαία και Κοκκίνη Χάνι. Μοντέλο λειτουργίας του ξενοδοχείου παράλληλα με το εκπαιδευτικό κέντρο. Εν αναμονή της σχετικής ΚΥΑ.

Στην αξιοποίηση των ιστορικών ακινήτων πρώην Ξενία, που διαθέτουν οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) μέσω σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα προχωρά το υπουργείο Τουρισμού προς όφελος της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Με την συνδρομή ιδιωτικών επενδύσεων, φιλοδοξεί να αναβιώσει το αρχικό μοντέλο που είχε εμπνευστεί ο ΕΟΤ, το οποίο προέβλεπε οι σχολές τουριστικών επαγγελμάτων να λειτουργούν εντός ξενοδοχείων.

Τουριστικές σχολές εντός ξενοδοχείων

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, το σχέδιο εκσυγχρονισμού των σχολών τουριστικής εκπαίδευσης που υπάγονται στο Υπουργείο, προβλέπει ότι οι ξενοδοχειακές υποδομές των τριών Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης σε Ανάβυσσο, Περαία και Κοκκίνη Χάνι στην Κρήτη θα αξιοποιηθούν από ιδιώτες, οι οποίοι θα αναλάβουν την ανακαίνιση των κτιρίων και τη λειτουργία των ξενοδοχείων, με παράλληλη διατήρηση της λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών εντός τους, καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης. Οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά στην καθημερινή λειτουργία των μονάδων στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης, με το εκπαιδευτικό σκέλος όμως, να παραμένει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργείου Τουρισμού.

Για το σκοπό αυτό μάλιστα, όπως εξήγησε η υπουργός, θα βγει εντός των επόμενων ημερών, Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του υπουργείου Τουρισμού και Οικονομικών η οποία θα καθορίζει τις λεπτομέρειες παραχώρησης για τους διαγωνισμούς που θα ακολουθήσουν αλλά και τους όρους μακροχρόνιας μίσθωσης των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΚΥΑ, η οποία είναι ήδη έτοιμη και προωθείται η συνυπογραφή της, ενεργοποιεί μια παλαιότερη πρόβλεψη που περιλαμβάνεται σε νόμο του 2014 και η οποία μέχρι σήμερα δεν είχε εφαρμοσθεί.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν δε, τα έσοδα από την εκμίσθωση των ξενοδοχειακών μονάδων σε ιδιώτες θα διοχετεύονται από το υπουργείο Τουρισμού σε δράσεις εκπαίδευσης.

Το σκεπτικό είναι τα εν λόγω κίνητρα να καταφέρουν να ωθήσουν τους νέους να δουν τον τουρισμό ως επιλογή καριέρας. «Στο υπουργείο θεωρούμε ότι οι μετακλήσεις δεν είναι ο ιδανικός τρόπος κάλυψης των κενών θέσεων εργασίας στον τουρισμό», υπογράμμισε η κ. Κεφαλογιάννη τονίζοντας ότι ο κλάδος θα πρέπει να γίνει ελκυστικός τομέας και επιλογή καριέρας για τους Έλληνες. Σε αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα επεσήμανε ότι η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, ο εναλλακτικός τουρισμός και η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης είναι τα εργαλεία που αξιοποιεί το υπουργείο ώστε ο τουρισμός να μην αποτελεί δραστηριότητα μιας σεζόν, γεγονός που θα τον καταστήσει πιο ελκυστικό ως επαγγελματική αποκατάσταση.

Το εν λόγω εγχείρημα εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική που φιλοδοξεί να αναβαθμίσει την τουριστική εκπαίδευση που προσφέρει η χώρα, στηρίζοντας παράλληλα και την ποιοτική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα του κλάδου.

Ανακαινίσεις άλλων σχολών και προσλήψεις

Στρατηγική που περιλαμβάνει και άλλες δράσεις, όπως η πρόσληψη 13 μόνιμων εκπαιδευτικών για τις ΣΑΕΚ (πρώην ΙΚΕ) και άλλων 116 ωρομισθίων αλλά και η αναβάθμιση άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, με την χρήση άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ. Για παράδειγμα ήδη προωθείται η η ενεργειακή αναβάθμιση σε μονάδες όπως η ΣΑΕΚ Γαλαξιδίου ή αναβαθμίσεις στις δύο Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης και στη Ρόδο.

Στην περίπτωση της Ρόδου προβλέπονται εργασίες ανακαίνισης στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης, ενώ έχουν ήδη προσληφθεί εννέα μόνιμοι εκπαιδευτικοί για την ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας ενώ σε αυτή του Αγίου Νικολάου Κρήτης προωθείται συμφωνία με τον Δήμο για την ανέγερση νέου εκπαιδευτικού συγκροτήματος, καθώς οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις κρίθηκαν ακατάλληλες έπειτα από τον σεισμό του 2021 και οι φοιτητές φιλοξενούνται προσωρινά στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. Η χρηματοδότηση του έργου εξετάζεται να προέλθει από συνδυασμό δημοσίων πόρων, ΕΣΠΑ και πιθανές δωρεές ή συμπράξεις με ιδιώτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τζιτζικώστας: Μεταφορές και τουρισμός είναι αλληλένδετοι τομείς - Πρέπει να λειτουργούν μαζί

Τουρισμός: Αυξάνεται η διείσδυση διεθνών brands και τα εναλλακτικά καταλύματα

«Φρέναρε» ο τουρισμός τον Φεβρουάριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider