Τουρισμός: Πόλος έλξης ξενοδοχειακών επενδύσεων η Αθήνα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τουρισμός: Πόλος έλξης ξενοδοχειακών επενδύσεων η Αθήνα
Ψηλά στις προτιμήσεις των επενδυτών ο ελληνικός τουρισμός. Η στροφή στα πεντάστερα και οι προβλέψεις για περαιτέρω ανάπτυξη το 2025.

Σε ανερχόμενο επενδυτικό hot spot για τουριστικές επενδύσεις μετατρέπεται η Ελλάδα με την πρωτεύουσα να συγκαταλέγεται στη χρυσή δεκάδα των ελκυστικότερων αγορών του του 2025. Χάρη στα συνεχή τουριστικά ρεκόρ και τη σταθερή άνοδος των διεθνών αφίξεων τα τελευταία χρόνια μάλιστα, δεν τροφοδοτείται μόνο η ανάπτυξη του ξενοδοχειακού κλάδου αλλά και η αναβάθμισή του, γεγονός που υπόσχεται περισσότερα έσοδα μακροπρόθεσμα.

Ψηλά στις προτιμήσεις των επενδυτών ο ελληνικός τουρισμός

Το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Αθήνα μετατρέπεται σε πόλο έλξης ξενοδοχειακών επενδύσεων προκύπτει και από την πρόσφατη έρευνα της CBRE «European Hotel Investor Intentions Survey». Σύμφωνα με αυτή η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση των κορυφαίων αγορών για επενδύσεις σε ξενοδοχεία το 2025, βάσει των ψήφων των επενδυτών. Αυτό εδράζεται αφενός στις ισχυρές τουριστικές τάσεις κι αφετέρου στην ανάπτυξη του τομέα των πολυτελών ξενοδοχείων.

Να θυμίσουμε ότι στην κορυφή της συγκεκριμένης λίστας βρίσκεται η Ισπανία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά χάρη στη διαρκή ζήτηση στον τουριστικό τομέα, στη δεύτερη θέση η Ιταλία ενώ στην Τρίτη θέση το ισοβαθμούν Πορτογαλία και Ηνωμένο Βασίλειο. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Γαλλία και ακολουθούν από την έκτη έως την δέκατη θέση η Νορβηγία, η Γερμανία που ισοψηφεί με την Ιρλανδία καθώς και οι Σουηδία, Ελβετία, Δανία.

Η κατάταξη διαφοροποιείται εν μέρει στην περίπτωση των πιο δημοφιλών ευρωπαϊκών πόλεων για ξενοδοχειακές επενδύσεις με την Αθήνα ωστόσο να μπαίνει για πρώτη φορά στην κορυφαία δεκάδα, διασφαλίζοντας την όγδοη θέση. Όπως σημειώνεται στην έκθεση η είσοδος της Ελλάδας στην χρυσή δεκάδα αντανακλά το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών για την ελληνική πρωτεύουσα, το οποίο τροφοδοτείται από ισχυρά τουριστικά θεμελιώδη και την ανάπτυξη του τομέα πολυτελών ξενοδοχείων. Παράλληλα βέβαια, η σταθερή άνοδος της διεθνούς ζήτησης ενισχύει περαιτέρω την ελκυστικότητα της πόλης ως ανερχόμενο επενδυτικό προορισμό.

Στην κορυφή της λίστας των πόλεων βρίσκεται το Λονδίνο και η Μαδρίτη και ακολουθούν η Ρώμη που ξεπερνά το 2025 το Παρίσι και η Λισαβόνα που κερδίζει έδαφος συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Ακολουθούν Βαρκελώνη, Άμστερνταμ, Βερολίνο και Βρυξέλλες.

Αυξάνονται τα πεντάστερα

Το γεγονός είναι ενθαρρυντικό για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας δεδομένου ότι το 2025 οι ξενοδοχειακές επενδύσεις αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική πορεία του 2024. Να θυμίσουμε ότι ο συνολικός όγκος των ξενοδοχειακών επενδύσεων ανήλθε σε 20 δισ. ευρώ το 2024 σημειώνοντας αύξηση 37% σε ετήσια βάση. Για το τρέχον έτος και δεδομένου ότι δεν θα υπάρξει κάποια σημαντική γεωπολιτική διαταραχή, η CBRE προβλέπει αύξηση 5%-10% το τρέχον έτος.

Η ανάπτυξη στην περίπτωση της χώρας μας αναμένεται να είναι ακόμα πιο επιδραστική αν συνεχιστεί η τάση οι επενδύσεις να αφορούν πεντάστερες μονάδες, η οποία παρατηρείται τα τελευταία χρόνια αναβαθμίζοντας το ξενοδοχειακό δυναμικό εν συνόλω. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας συνολικά η χώρα μας το 2024 είχε 10.104 ξενοδοχεία σε λειτουργία, προσθέτοντας μέσα σε έναν χρόνο 57 νέες μονάδες. Οι δύο υψηλότερες κατηγορίες μάλιστα - τα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων - ήταν για ακόμη μια χρονιά ενισχυμένες ως προς τον αριθμό τους.

Για παράδειγμα ενώ η αύξηση που καταγράφηκε στο σύνολο της επικράτειας για τον σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων έφτασε το 2024 στο 1%, στην περίπτωση των πεντάστερων μονάδων άγγιξε το 5,4%, - 835 μονάδες από τις 792 του 2023.

Συνολικά, σε όλη την Ελλάδα στο τέλος του 2024 οι ξενοδοχειακές μονάδες είχαν λίγο κάτω των 900 χιλιάδων κλινών, ενώ σε επίπεδο δωματίων, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν στις 447.363 δωμάτια αυξημένα κατά 3.000 περίπου δωμάτια σε σύγκριση με το 2023. Στην περίπτωση τα δωμάτια έφτασαν τις 109.628, σχεδόν 4.000 περισσότερα σε σύγκριση με το 2023 (+3,8%).

Αντίστοιχα και στην κατηγορία των μονάδων τεσσάρων αστέρων ο αριθμός των μονάδων διαμορφώθηκε πέρυσι στις 1.898, 50 περισσότερες έναντι του 2023 (+3%) με ένα συνολικό αριθμό δωματίων στις 130.705 από 128.813 το 2023. Όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες παρουσίασαν μείωση το περασμένο έτος, ακόμα και η κατηγορία των τριάστερων που αποτελεί και την πιο πολυπληθή εμφάνισε οριακή μείωση.

Το 40% των επενδυτών προτιμά ξενοδοχεία πολυτελείας

Τα ξενοδοχεία πολυτελείας και ανώτερων κατηγοριών βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την τρέχουσα χρονιά με το 48% των επενδυτών να δηλώνει προτίμηση στα upper-upscale ξενοδοχεία, ενώ το 40% επιλέγει την κατηγορία πολυτελείας.

Παράλληλα, τα full-service ξενοδοχεία παραμένουν δημοφιλή (57%), αν και εμφανίζουν μικρή πτώση σε σχέση με το 2024 (63%). Αυξανόμενο ενδιαφέρον παρατηρείται και για τις μονάδες περιορισμένων υπηρεσιών (limited-service), λόγω χαμηλότερου κόστους λειτουργίας και σταθερής ζήτησης, κυρίως σε πόλεις και αεροδρόμια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤτΕ: Αύξηση 3,9% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου

Τουρισμός: Ανθεκτικός ο προορισμός Ελλάδα στην αμερικανική αγορά

Τουρισμός: Κατέβασαν ρυθμούς τα περιφερειακά αεροδρόμια

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider