Κερδίζει πόντους ο τουρισμός πολυτελείας στην Ελλάδα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κερδίζει πόντους ο τουρισμός πολυτελείας στην Ελλάδα
Ξενοδοχείο - Σαντορίνη (Πηγή: Shutterstock)
Αυξάνονται και πληθαίνουν οι πεντάστερες μονάδες

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η στροφή του τουριστικού προϊόντος της χώρας στην πολυτέλεια, με αιχμή του δόρατος τις ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες αυξάνουν συνεχώς τα αστέρια τους. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη έρευνα της βρετανικής εταιρείας real estate Savills, σύμφωνα με την οποία σχεδόν 1.000 νέα ξενοδοχεία που ανήκουν στις δύο υψηλότερες κατηγορίες έχουν προστεθεί στο ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας την τελευταία δεκαετία.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η έκθεση, περισσότερα από 400 ξενοδοχεία 5 αστέρων έχουν ανοίξει από το 2012 έως το 2022 στη χώρα μας ενώ αντίστοιχα οι τετράστερες μονάδες έχουν αυξηθεί κατά 560. Οι προαναφερθέντες αριθμοί μαρτυρούν μια αύξηση της τάξης του 117% για τα πεντάσερα και 45% για τα τετράστερα.

Σε επίπεδο δωματίων οι δύο αυτές κατηγορίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Savills, πρόσθεσαν περίπου 73.000 πολυτελή δωμάτια στον ελληνικό κλάδο της φιλοξενίας, όταν η προσφορά δωματίων σε πανελλαδικό επίπεδο αυξήθηκε μόνο κατά 44.800, καθώς βγήκαν από τον ξενοδοχειακό χάρτη περίπου 37.000 δωμάτια στις κατηγορίες του 1 αστεριού και των 2 αστεριών.

Μάλιστα ο αριθμός των ξενοδοχείων που ανήκουν στις δύο χαμηλότερες κατηγορίες συρρικνώθηκε αισθητά, με τις μονάδες του 1 αστεριού να μειώνονται σε ποσοστό 19% και εκείνες των 2 αστέρων να περιορίζονται κατά 20% τη εξεταζόμενη περίοδο.

Η στροφή δε, είναι καθολική με την τάση διεύρυνσης των μονάδων πολλών αστέρων να μην περιορίζεται σε συγκεκριμένες δημοφιλείς περιοχές αλλά να επεκτείνεται σε όλη σχεδόν τη χώρα.

Ώθηση στα έσοδα

Αποτέλεσμα της τάσης αυτής ήταν και η άνοδος του τζίρου των ξενοδοχείων ανώτερης κατηγορίας ο οποίος αυξήθηκε κατά 13% σε αντίθεση με τον τζίρο των μονάδων χαμηλότερων κατηγοριών που κατέγραψε μείωση της τάξης του 22%.

Σε γενικότερο πλαίσιο ο κύκλος εργασιών των ελληνικών ξενοδοχείων από το 2019 έως το 2022 κατέγραψε αύξηση 2,4% κυρίως λόγω των καλών επιδόσεων των μονάδων εποχικής λειτουργίας.

Στον αντίποδα τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, τα οποία παρουσιάζουν χαμηλή μέση τιμή δωματίου εν συγκρίσει με άλλες δημοφιλείς μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, κατέγραψαν τζίρο μειωμένο κατά 21%.

Το 2022 δε οι πεντάστερες μονάδες συνεισέφεραν το 43,5% των συνολικών ξενοδοχειακών εσόδων που καταγράφηκαν στην Ελλάδα ενώ αντίστοιχα εκείνες των 4 αστέρων αντιπροσώπευσαν το 33,6%, ποσοστά που αντιστοιχούν σε 3,75 δισ. ευρώ και 2,9 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κοινή δήλωση Μητσοτάκη - Τριντό: Ο τουρισμός βασικός μοχλός ανάπτυξης για Ελλάδα και Καναδά

Τουρισμός: Στα άκρα της σεζόν κρίνεται το στοίχημα του 2024

Μαρίνες – Θαλάσσιος Τουρισμός: Τα Ελληνικά περιθώρια ανάπτυξης και ο ανταγωνισμός στην Αν. Μεσόγειο για την προσέλκυση super yachts

gazzetta
gazzetta reader insider insider