Τουρισμός: Ξεπέρασαν τα 25 εκατ. οι αφίξεις - Οι περιφέρειες πρωταγωνιστές και η Αθήνα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: Ξεπέρασαν τα 25 εκατ. οι αφίξεις - Οι περιφέρειες πρωταγωνιστές και η Αθήνα
Συνεχίζεται η υστέρηση των οδικών αφίξεων έναντι της προπανδημικής χρονιάς. Οι περιοχές που κέρδισαν τους τουρίστες και οι επιδόσεις της πρωτεύουσας.

Άλμα στις τουριστικές επιδόσεις της χώρας παρατηρείται το πρώτο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους, με τις αεροπορικές αφίξεις να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα από το 2022 αλλά κι από την χρυσή χρονιά του 2019. Παρότι βέβαια μερίδιο της τουριστικής κίνησης κατευθύνεται στις δημοφιλείς περιοχές της χώρας, υπάρχουν και περιφέρειες που επηρεάζονται από τις επιδόσεις του οδικού τουρισμού που δείχνει να μην έχει ανακάμψει στα προπανδημικά επίπεδα αλλά και πόλεις, όπως η Αθήνα που συνεχίζουν να υστερούν σε επιδόσεις, σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Συνεχίζεται η υστέρηση των οδικών αφίξεων

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρόσφατο στατιστικό δελτίο του ΙΝΣΕΤΕ, η ανοδική πορεία των προηγούμενων μηνών συνεχίστηκε και τον Αύγουστο, με τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις να φτάνουν τα 4,2 εκατ. καταγράφοντας αύξηση 5% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022 αλλά και 9,5% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019.

Ωστόσο οι οδικές αφίξεις τον θερμότερο μήνα του καλοκαιριού, παρότι κινήθηκαν κατά 22,7 υψηλότερα από πέρυσι φτάνοντας τα 2,2 εκατ., συνέχισαν να υστερούν έναντι του 2019 παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 12,4%.

Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και σε επίπεδο οκταμήνου (Ιανουάριος -Αύγουστος 2023), όπου καταγράφηκαν 17,4 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, 12,4% περισσότερες από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα αλλά και 11% περισσότερες από το οκτάμηνο του 2019.

Στον αντίποδα οι οδικές αφίξεις παρότι ξεπέρασαν κατά 35%, και πλέον, τα περσινά - χαμηλά - επίπεδα δεν κατάφεραν να σπάσουν το φράγμα των οδικών αφίξεων του 2019, συνεχίζοντας να υπολείπονται άνω του 10%.

Οι περιφέρειες που κέρδισαν το στοίχημα

Παρότι τουριστική κίνηση κατευθύνθηκε στο σύνολο της επικράτειας υπήρξαν κερδισμένοι και χαμένοι και αυτή τη χρονιά. Για την ακρίβεια, στο οκτάμηνο, από τις δημοφιλείς περιοχές της χώρας, Ιόνιο, Κρήτη και Δωδεκάνησα σημείωσαν την μεγαλύτερη αύξηση επισκεπτών με τις Κυκλάδες και την Πελοπόννησο να μένουν πίσω σε σχέση με τα περσινά δεδομένα. Συγκεκριμένα, στις Κυκλάδες σημειώθηκαν 1,0 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, μειωμένες κατά -6,8% σε σχέση με πέρυσι. Αντίστοιχα στην Πελοπόννησο έφτασαν 146 χιλ.ταξιδιώτες, 5,2% λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι.

Τουναντίον στα αεροδρόμια των Δωδεκανήσων έφτασαν 2,9% περισσότεροι επιβάτες απ’ ότι πέρυσι - 2,9 εκατ.-, ενώ στη γεωγραφική ενότητα της Κρήτης, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις κινήθηκαν κατά 5,8% υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, φτάνοντας τα 3,7 εκατ. Η μεγαλύτερη άνοδος όμως συγκριτικά με το 2022 , παρατηρήθηκε στη γεωγραφική ενότητα των Ιόνιων Νήσων όπου οι επιβάτες που κατέφθασαν αεροπορικώς, άγγιξαν τα 2,8 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 7,4%.

Υψηλά οι πληρότητες χαμηλά οι τιμές στην Αθήνα

Ικανοποιητικά αλλά όχι εξαιρετικά καλά, ειδικά εν συγκρίσει με τους βασικούς ευρωπαίους ανταγωνιστές της, κινήθηκε και η πρωτεύουσα. Μετά τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2023, μήνες που απέδωσαν ικανοποιητικά, καταφέρνοντας να μειώσουν -για πρώτη φορά- τη ψαλίδα μεταξύ των ετών 2023 – 2019, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ακολούθησε φθίνουσα πορεία, με αποτέλεσμα η πληρότητα σε επίπεδο οκταμήνου να παραμείνει κατά 2,9% χαμηλότερη από τη χρονιά σταθμό για τον τουρισμό.

Σύμφωνα με την έρευνα της GBR Consulting που διενήργησε για λογαριασμό της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού, τον Αύγουστο 2023 η μέση πληρότητα βρέθηκε ακριβώς στα ίδια επίπεδα με την μέση πληρότητα Αυγούστου του 2022 (81,5%). Παρέμεινε όμως μειωμένη έναντι του Αυγούστου του 2019 (84,4%), οδηγώντας το αντίστοιχο ποσοστό στο οκτάμηνο στο 76,1%.

Ανοδικά κινήθηκε και η Μέση Τιμή Δωματίου(ADR), η οποία έφτασε στα 151,39 ευρώ τον Αύγουστο 2023, αλλά και για το Έσοδο ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο (RevPar) το οποίο έφτασε στα 123,39 ευρώ. Σε σύγκριση με την Μέση Τιμή Δωματίου του 2022 και του 2019 η μεταβολή ήταν θετική κατά 14,3% και κατά 29,2% αντίστοιχα.

Σε σχέση όμως με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις ανταγωνιστές, η ελληνική πρωτεύουσα κινήθηκε ικανοποιητικά από άποψη πληροτήτων - η μέση πληρότητα στους λοιπούς ανταγωνιστικούς προορισμούς κυμαίνεται σε ποσοστά από 63,2% (Κωνσταντινούπολη) έως και 78,7% (Λονδίνο) όταν στην Αθήνα έφτασε το 76,1% - αλλά συνέχισε να υστερεί σε Μέση Τιμή Δωματίου. Η μέση τιμή 8μήνου για την Αθήνα έφτασε τα 137,76 ευρώ όταν στη Μαδρίτη ήταν 140,71 ευρώ, στην Κωνσταντινούπολη 147,68 ευρώ, στη Βαρκελώνη 173,54 ευρώ, στη Ρώμη 228,56 ευρώ, στο Λονδίνο στα 222,28 ευρώ και στο Παρίσι 325,31 ευρώ. Μόνο η Βιέννη (124,16 ευρώ) και το Βερολίνο (116,72) βρέθηκαν κοντά στα επίπεδα της Αθήνας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Smart Readiness: Ανοίγει το κουπόνι επιδότησης οπτικών ινών και έξυπνων μετρητών σε κτήρια - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Τουρισμός: Υψηλές προσδοκίες και για το Φθινόπωρο

Αθλητικός Τουρισμός: Παγκόσμιο Συνέδριο, Βιωσιμότητα & η Ελληνική Πραγματικότητα

gazzetta
gazzetta reader insider insider