Σχέδια για αυστηρότερο πλαίσιο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις 

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σχέδια για αυστηρότερο πλαίσιο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις 
Εν αναμονή των αποφάσεων των Βρυξελλών για την ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων. 

Ένα νέο πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σχεδιάζει να υιοθετήσει η χώρα, καθώς αναμένει τις αποφάσεις των Βρυξελλών για την ρύθμιση της εν λόγω αγοράς. Αναγνωρίζοντας μάλιστα τα καταλύματα τύπου Airbnb ως μέρος του εγχώριου τουριστικού προϊόντος αλλά και το γεγονός ότι η λειτουργία τους δεν διέπεται από τους ίδιους όρους και κανόνες όπως τα ξενοδοχεία, το υπουργείο Τουρισμού σχεδιάζει δύο κινήσεις που θα δώσουν μια προσωρινή λύση στο πρόβλημα, το οποίο επισημαίνουν όλο και πιο έντονα, το τελευταίο διάστημα οι ξενοδόχοι.

Το θέμα τέθηκε εκ νέου χθες στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), για την «Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό 2030» και των επιμέρους Σχεδίων Δράσης για την περιφέρεια της Αττικής, στην οποία παραβρέθηκε και ο υπουργός Τουρισμού, κ. Βασίλης Κικίλιας. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός, μετά από «σχετικό ερώτημα που καταθέσαμε στην Κομισιόν, λάβαμε την απάντηση ότι θα έρθει σχετική ρύθμιση σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που αναμένουμε για να προχωρήσουμε στη δική μας ρύθμιση της αγοράς, η οποία θα πρέπει να συμβαδίζει με τις αποφάσεις αυτές».

Παρόλα αυτά, όπως επεσήμανε, το υπουργείο σχεδιάζει τη λήψη δύο μέτρων για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της εν λόγω αγοράς. «Τις προσεχείς ημέρες θα στείλουμε επιστολή σε όλες τις μεγάλες πλατφόρμες κρατήσεων, όπως Booking,Expedia κλπ και θα αιτηθούμε τον διαχωρισμό της διαφήμισης των ξενοδοχείων από τα καταλύματα που διατίθενται με όρους βραχυχρόνιες μίσθωσης. Κοινώς δεν θα υπάρχουν ξενοδοχεία χωρίς αστέρια που διαφημίζονται. Δεν μπορεί εκεί που διαφημίζονται ξενοδοχεία να διαφημίζονται για παράδειγμα βραχυχρόνιες μισθώσεις. Αυτό είναι ένα κομμάτι που θα ξεκαθαριστεί», υπογράμμισε ο υπουργός Τουρισμού. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος ζήτησε παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κομμάτι της παραπλανητικής διαφήμισης των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Σε επόμενη φάση, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, επίκειται και ο διαχωρισμός όσων μισθώνουν μεμονωμένα κάποια ακίνητα από εκείνους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα υπό τον μανδύα της Airbnb. «Έχει ήδη υπάρξει συζήτηση με την προεδρία της κυβέρνησης σε ό,τι έχει να κάνει με τα μέτρα για τη βραχυχρόνια μίσθωση. Στόχος μας είναι να γίνει ένας διαχωρισμός της μέσης ελληνικής οικογένειας που μπορεί να εκμισθώνει ένα ακίνητο που έχει σε κάποια περιοχή και εκείνων που εκμισθώνουν δεκάδες τέτοιου είδους χώρους εν είδει βραχυχρόνιας μίσθωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ανάγκη ρύθμισης της εν λόγω αγοράς ώστε να μην υπάρχουν πλέον γκρίζες ζώνες αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, κατά την ομιλία του στο συνέδριο. «Αναγνωρίζουμε τη βραχυχρόνια μίσθωση ως κομμάτι του τουριστικού προϊόντος στην Ελλάδα, ωστόσο δε θα πρέπει το πλαίσιο να είναι θολό και γκρίζο», ανέφερε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι πέραν της μεμονωμένης δραστηριότητας υπάρχουν ολόκληροι όμιλοι που χάρη στο γκρίζο θεσμικό πλαίσιο ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα υπό το μανδύα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά και στερώντας έσοδα από το κράτος εξαιτίας της εισφοροδιαφυγής τους. Ο ίδιος μάλιστα επεσήμανε ότι μεταξύ των προτάσεων που ο ΣΕΤΕ έχει καταθέσει περιλαμβάνεται και η λειτουργία της αγοράς κατά το πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, όπου τα όρια στην άσκηση της εν λόγω δραστηριότητας τίθενται και από τους δήμους.

«Οι προτάσεις περιλαμβάνουν και την εμπλοκή του Δήμου, όπως συμβαίνει σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις όπου έχουν διαχωριστεί οι γειτονιές. Είναι απαραίτητο να δοθεί η δυνατότητα στον εκάστοτε δήμαρχο να μπορεί να βάλει όρια στην άσκηση αυτής της δραστηριότητας. Το έχουμε δει αυτό να λειτουργεί. Πάρα πολλές πόλεις του εξωτερικού υπάρχουν οργανωμένα μητρώα, έχουν ξεχωρίσει τις γειτονιές τους και ξέρουν ανά πάσα στιγμή πόσα διαμερίσματα επιτρέπεται να μπαίνουν σε αυτή την πλατφόρμα μίσθωσης και πώς μπαίνει αυτός που περιμένει στην ουρά όταν βγαίνει κάποιος ο οποίος ήταν ήδη εγγεγραμμένος στην πλατφόρμα. Δεδομένης και της ισχυρής ανάπτυξης του τουρισμού αυτή την περίοδο είναι πάρα πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε τον υγιή ανταγωνισμό και ένα κοινό πεδίο δράσης για όλους» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Την άποψη για εμπλοκή του Δήμου στην διαχείριση των μητρώων των βραχυχρόνιων μισθώσεων ασπάστηκε και ο κ. Μπακογιάννης. «Σε όλη την Ευρώπη, έτσι και στην Ελλάδα έφτασε επιτέλους η στιγμή να αποκτήσουμε σοβαρό ρυθμιστικό πλαίσιο. Και όπως σε όλη την Ευρώπη, έτσι και στην Ελλάδα, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι εκείνη που αναλαμβάνει το βάρος, την πολιτική ευθύνη. Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε έξυπνα και πρακτικά. Υπάρχουν περιοχές στην Αθήνα που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το όριο του κορεσμού και άλλες που θα είχαν ανάγκη την ανάπτυξη τη συγκεκριμένης δραστηριότητας. Αντίστοιχα υπάρχει το διαμέρισμα που μπορεί να νοικιάσει ο οποιοσδήποτε και να αξιοποιήσει και υπάρχει και η επένδυση που ένα ολόκληρο κτίριο μετατρέπεται στην πραγματικότητα σε ξενοδοχείο μέσω του Airbnb».

Σημειωτέον ότι ο αριθμός των διαμερισμάτων που ενοικιάζονται μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb, ανέρχεται σήμερα σε 9.856 σύμφωνα με τα στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρείας αναλύσεων AirDNA, η οποία βασίζεται στις καταχωρήσεις των γνωστών πλατφορμών AIRBNB και VRBO.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider