Σε «Ανάσταση» του… Αγίου Πνεύματος προσβλέπουν οι ξενοδόχοι

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε «Ανάσταση» του… Αγίου Πνεύματος προσβλέπουν οι ξενοδόχοι
Σε δύο ταχύτητες το άνοιγμα των ελληνικών ξενοδοχείων εξαιτίας των περιορισμένων κρατήσεων που υπάρχουν μέχρι στιγμής.

Με πολλαπλές ταχύτητες αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη φετινή σεζόν το άνοιγμα των τουριστικών καταλυμάτων, με τις ελπίδες μεγάλης μερίδας των ξενοδόχων να στρέφονται στα μέσα Ιουνίου, παρά το γεγονός ότι η επίσημη ημερομηνία ανοίγματος του τουρισμού έχει οριστεί στις 14 Μαΐου.

Όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου στο insider.gr μέρος των ελληνικών ξενοδοχείων θα ανοίξει τις πύλες του από την επόμενη εβδομάδα. Τα περισσότερα όμως καταλύματα που θα ευθυγραμμίσουν το άνοιγμά τους με την ημερομηνία ανοίγματος του κλάδου που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, αποτελούν μονάδες πολλών αστέρων γνωστών αλυσίδων, που καταγράφουν ήδη κάποιες επαναλαμβανόμενες κρατήσεις. Ενδεικτικά ο όμιλος Aldemar έχει δρομολογήσει το άνοιγμα των Αldemar Knossos Royal για 14 Μαΐου και Aldemar Royal Mare για 5 Ιουνίου. Στο όμιλο Sani/Ikos, το άνοιγμα των ξενοδοχείων θα γίνει σε τρεις φάσεις. Τα Sani ανοίγουν τις 14 Μαΐου, τα Ikos Resorts τρεις ημέρες μετά στις 17 Μαΐου ενώ μένουν και δυο ξενοδοχεία που θα ανοίξουν τις 27 Μαΐου. Αντίστοιχα και το Costa Navarino έχει ανακοινώσει ότι θα υποδεχτεί τους επισκέπτες στο ξενοδοχείο The Westin Resort Costa Navarino από τις 19 Μαΐου ενώ από τις 23 Μαΐου στο ξενοδοχείο The Romanos, a Luxury Collection Resort. Πριν μπει ο Ιούνιος αναμένεται να ανοίξουν και άλλες εκ των γνωστών μονάδων όπως το Lagonissi Grand Resort αλλά και το Elounda Mare.

Αντιθέτως μικρότερες μονάδες ή ξενοδοχειακά συγκροτήματα σε δημοφιλή νησιά όπως η Ρόδος, η Κως, οι Σποράδες, μεταθέτουν το άνοιγμα για τον Ιούνιο αφού το ενδιαφέρον των τουριστών είναι μεν έντονο αλλά δεν μετουσιώνεται ακόμα σε κρατήσεις.

Προς τα μέσα Ιουνίου προγραμματίζουν το άνοιγμά τους και οι μονάδες που συντηρούνται κατά κύριο λόγο από τον εσωτερικό τουρισμό, με στόχο να εκμεταλλευτούν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Το παραπάνω επεσήμανε σε πρόσφατες δηλώσεις του και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος τονίζοντας ότι «οι ξενοδόχοι περιμένουν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος για να κάνουν… Ανάσταση. Αν όλα πάνε καλά, ίσως τότε να κόψουμε την κορδέλα των εγκαινίων της σεζόν».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων ανέφερε ότι ο Μάιος έχει ήδη χαθεί εφόσον οι κρατήσεις είναι ανύπαρκτες και στόχος των ξενοδόχων είναι πλέον να μην χαθεί κι ο Ιούνιος, προσθέτοντας ωστόσο ότι τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες προέλευσης δεν βοηθούν για μια άμεση έναρξη της σεζόν.

Όπως εξήγησε, ένα ξενοδοχείο για να ανεβάσει ρολά θα πρέπει να βλέπει μπροστά του πληρότητες της τάξης του 40% με 50% ειδικά αφού έχει προηγηθεί μια χρονιά όπου ο κλάδος της φιλοξενίας έχασε το 80% του τζίρου του.

Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, επεσήμανε ως αναγκαία την έγκαιρη λήψη μέτρων για την τόνωση της ρευστότητας εν όψει ανοίγματος, ώστε να καταφέρουν οι επιχειρήσεις να επιβιώσουν (πρόγραμμα δαπανών, “Γέφυρα”, εποχικότητα, επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής δανείων και οφειλών προς το Δημόσιο). Παράλληλα σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να προχωρήσουν και οι εμβολιασμοί γιατί αν «τα επιδημιολογικά δεδομένα παραμείνουν κόκκινα, κόκκινα θα παραμείνουν και τα ταμεία».

Να σημειωθεί ότι παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες και το μπαράζ επαφών με τουριστικούς εκπροσώπους χωρών του εξωτερικού που δρομολογεί του υπουργείο Τουρισμού όλο τον τελευταίο μήνα, το σύνολο των επαγγελματιών του κλάδου σημειώνει ότι οι κρατήσεις κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, είναι στο σύνολό τους ευέλικτες και αφορούν κατά κύριο λόγο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Αρκετές από αυτές μάλιστα αποτελούν περυσινές κρατήσεις που δεν κατάφεραν να πραγματοποιηθούν λόγω της ρευστής υγειονομικής κατάστασης.

Την ίδια στιγμή και η αύξηση των πτήσεων τοποθετείται χρονικά τον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού, ώστε να εξομαλυνθεί και ο αριθμός των κρουσμάτων που τόσο στη χώρα μας όσο και στις χώρες τροφοδότες κινείται ακόμα σε υψηλά επίπεδα.

Οι τουρίστες που μέχρι στιγμής δείχνουν ενδιαφέρον για την χώρα μας προέρχονται από Βρετανία, Γερμανία, Ρουμανία, Ισραήλ, αλλά και Ιταλία και Γαλλία. Για να μετατραπεί βέβαια το ενδιαφέρον σε κρατήσεις θα πρέπει να μην ισχύει κανένας περιορισμός για τους τουρίστες είτε όταν εισέρχονται στην Ελλάδα είτε όταν επιστρέφουν στην χώρα τους. Ελπίδες έχουν εναποθέσει οι ξενοδόχοι και στον εσωτερικό τουρισμό μετά και την περσινή χρονιά όπου οι Έλληνες τουρίστες εισέφεραν μεγάλο μέρος της επισκεψιμότητας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν φορείς του κλάδου στο insider.gr, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι σε πρώτη ζήτηση με τους βασικούς ανταγωνιστές, όπως Ισπανία και Τουρκία να ακολουθούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βίκυ Λοΐζου: Σε πρώτο πλάνο η αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος

«Ζεσταίνουν τις μηχανές» για το άνοιγμα της σεζόν οι τουριστικές επιχειρήσεις

Α. Μαρίνης (ΓΕΠΟΕΤ): Στοχευμένες δράσεις και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα του Τουρισμού

gazzetta
gazzetta reader insider insider