Με ενδεχόμενες καθυστερήσεις το πιλοτικό άνοιγμα του τουρισμού 

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με ενδεχόμενες καθυστερήσεις το πιλοτικό άνοιγμα του τουρισμού 
Στόχος του πιλοτικού ανοίγματος - δηλαδή της κατάργησης της καραντίνας για τους τουρίστες που θα καταφθάνουν από συγκεκριμένες χώρες, είναι να εντοπιστούν οι οποίες αστοχίες και να διορθωθούν εγκαίρως.

Για το επίσημο άνοιγμα της τουριστικής σεζόν προετοιμάζεται το υπουργείο Τουρισμού και η τουριστική βιομηχανία της χώρας, πραγματοποιώντας μάλιστα ένα πρώτο «πείραμα» μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις από την Παρασκευή 16 Απριλίου θα ανοίξουν συγκεκριμένα αεροδρόμια για να υποδεχτούν τουρίστες συγκεκριμένων χωρών του εξωτερικού. Πέρα από Αθήνα και Θεσσαλονίκη έτοιμα να υποδεχτούν τουρίστες από χώρες της Ευρώπης αλλά και Μ. Βρετανία, Σερβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα είναι και μερικά περιφερειακά αεροδρόμια δημοφιλών προορισμών, όπως η Ρόδος, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα, η Κως, τα Χανία και το Ηράκλειο Κρήτης.

Παρά τον αρχικό προγραμματισμό βέβαια, το πιλοτικό άνοιγμα θα μπορούσε να καθυστερήσει μερικές ημέρες ακόμα, αν αυτό κριθεί απαραίτητο από τους επιδημιολόγους. Το σενάριο μάλιστα θεωρείται αρκετά πιθανό μετά και τα αρνητικά ρεκόρ που καταγράφει η χώρα σε επίπεδο κρουσμάτων και διασωληνωμένων αλλά και την αύξηση που σημειώνεται στον αριθμό των συνανθρώπων μας που χάνουν τη ζωή τους από τον κορονοϊό. Να θυμίσουμε ότι μόλις χθες καταγράφηκαν 4.033 νέα κρούσματα, ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε τους 802 ενώ 93 ακόμα άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Στόχος του πιλοτικού ανοίγματος - δηλαδή της κατάργησης της καραντίνας για τους τουρίστες που θα καταφθάνουν από συγκεκριμένες χώρες, είναι να εντοπιστούν οι οποίες αστοχίες και να διορθωθούν εγκαίρως.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, από την καραντίνα θα εξαιρούνται όσοι τουρίστες φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού από τον αρμόδιο φορέα της χώρας προέλευσης του ταξιδιώτη. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ PCR που θα έχει πραγματοποιηθεί έως και 72 ώρες προτού ταξιδέψουν ενώ θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει και το ειδικό έγγραφο PLF 24 ώρες πριν ταξιδέψουν.

Παρά την επίδειξη των προαναφερθέντων πιστοποιητικών, στις πύλες εισόδου θα πραγματοποιούνται και δειγματοληπτικοί έλεγχοι και αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, οι νοσούντες ταξιδιώτες θα φιλοξενούνται προσωρινά σε ξενοδοχείο απομόνωσης. Στην περίπτωση όμως των χερσαίων συνόρων αν εντοπιστεί θετικό κρούσμα η είσοδος στη χώρα ενδέχεται να απαγορευτεί.

Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν αναμένονται μεγάλες τουριστικές ροές για την αρχική περίοδο αφού όπως επισημαίνουν παράγοντες του τουρισμού οι αφίξεις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και αφορούν κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Από την άλλη ενθαρρυντικό χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι το ενδιαφέρον των τουριστών που θέλουν να επισκεφτούν τη χώρα παραμένει έντονο. Μόλις χθες, δημοσίευμα της Deutche Welle ανέφερε ότι «κανένας άλλος τουριστικός προορισμός δεν είναι τόσο ελκυστικός προς το παρόν για τους Γερμανούς που θέλουν να πάνε διακοπές όσο η Ελλάδα». Το γεγονός αυτό αν συνδυαστεί με την ομαλή πορεία των όποιων αφίξεων θα μπορούσε δυνητικά να αυξήσει τη ζήτηση ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 50% της ταξιδιωτικής κίνησης του 2019 που έχουν θέσει τα κυβερνητικά στελέχη, επισημαίνουν στο insider.gr τουριστικοί φορείς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider