Τα 11 projects που θα δώσουν ώθηση στον τουρισμό

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα 11 projects που θα δώσουν ώθηση στον τουρισμό
Έκθεση της AXIA Ventures για την ελληνική οικονομία και οι προβλέψεις της για άνοδο του ελληνικού τουρισμού

Μια λίστα με 11 σημαντικές αναπτύξεις, υποδομές, ιδιωτικοποιήσεις και projects, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό, το τέρμιναλ κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά, τα έργα σε αεροδρόμια και σιδηρόδρομο, οι οδικοί άξονες κ.λπ., αναμένεται να δώσουν ώθηση στον ελληνικό τουρισμό το προσεχές διάστημα.

Αυτό σημειώνεται, μεταξύ πολλών άλλων, στην μεγάλη έκθεση της AXIA Ventures για την ελληνική οικονομία, με τον γενικό τίτλο «Greece: Post-Covid perspective».

Στην ενότητα που περιλαμβάνεται ο τουρισμός (Tourism: the effort to upgrade the brand “Greece” yields results), σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τουριστικής βιομηχανίας, ο παγκόσμιος τουριστικός τομέας θα ανακάμψει πλήρως από τον αντίκτυπο της πανδημίας έως το 2022-2024. Η AXIA πιστεύει ότι, για την Ελλάδα, η ανάκαμψη θα έρθει νωρίτερα από το αναμενόμενο. Αυτό συμβαίνει επειδή βλέπει το αίτημα για διακοπές τύπου «καλοκαίρι και θάλασσα» να είναι ψηλά στη λίστα εκείνων που πρόκειται να ταξιδέψουν, μετά την πανδημία.

Η Ελλάδα αναμένεται να είναι μεταξύ των χωρών που θα πρέπει να επωφεληθούν από αυτήν την αντίδραση που υποστηρίζεται επίσης από την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας. Ετσι, η AXIA περιμένει ισχυρή ζήτηση το 2022 που θα μπορούσε να πλησιάσει τα επίπεδα ρεκόρ του 2019. Τα επόμενα χρόνια, η τουριστική ζήτηση θα παραμείνει ισχυρή, ενώ οι τουριστικές δαπάνες να συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς η χώρα βρίσκεται στη διαδικασία αναβάθμισης των υπηρεσιών της και αυτό θα πρέπει να επηρεάσει τον τύπο των τουριστών που προσελκύει και τα έσοδα που έρχονται.

Αναφορικά με τις 11 επενδύσεις που θα δώσουν ώθηση στον τουρισμό (From the upcoming investments and projects directly and indirectly related to tourism, we highlight the following), ξεχωρίζουν:

  • Lamda Development: Integrated Casino Resort (IRC) στο ΕΛληνικό που θα προωθήσει την Αθήνα ως προορισμό διακοπών πόλης
  • Λιμάνι Πειραιά: κατασκευή νέου τερματικού σταθμού κρουαζιέρας (εκτιμώμενη λειτουργία το καλοκαίρι του 2023)
  • Ελλάκτωρ: Μαρίνα του Άλιμου στην παράλια της Αθήνας
  • Αεροδρόμιο Καστελίου: νέο αεροδρόμιο κοντά στο Ηράκλειο, στο νησί της Κρήτης
  • Περιφερειακά αεροδρόμια: επέκταση των αεροδρομίων στη Νάξο και τη Χίο
  • Ιδιωτικοποίηση του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών
  • Νέα Μαρίνα στη Σαντορίνη
  • Ιδιωτικοποιήσεις περιφερειακών λιμένων
  • Νομοθεσία για τα θαλάσσια αεροδρόμια
  • Αυτοκινητόδρομοι
  • Σιδηρόδρομοι

Εστιάζοντας στον τουρισμό, αυτός ο τομέας παραμένει βασικός μοχλός του ΑΕΠ συνεισφέροντας (το 2019) 10% όσον αφορά τις απευθείας ταξιδιωτικές δαπάνες, ενώ σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η άμεση συμβολή του στην Ελλάδα φθάνει το 12,5% του ΑΕΠ. Εάν λάβουμε επίσης υπόψη την έμμεση συνεισφορά, η συνολική συνεισφορά του τουριστικού τομέα στο ελληνικό ΑΕΠ υπερβαίνει το 20%.

Η πανδημία σταμάτησε τη σταθερή τάση ανάπτυξης που βίωσε ο κλάδος κατά την τελευταία δεκαετία. Το 2020, οι τουριστικές αφίξεις και τα ταξιδιωτικά έσοδα μειώθηκαν κατά 76,5% σε ετήσια βάση. Οι προσδοκίες είναι ότι θα υπάρξει μια ισχυρή ανάκαμψη το 2020, αλλά δεν πρέπει να φτάσει στα επίπεδα του 2019 ακόμη, καθώς η κρίση δεν έχει τελειώσει. Η κυβέρνηση ενσωματώνει στον προϋπολογισμό του 2021 αύξηση των τουριστικών εσόδων για το έτος, το οποίο σύμφωνα με τον Τύπο, φτάνει το 50% των τουριστικών εσόδων του 2019. Ωστόσο, απομένει να δούμε αν αυτό θα συμβεί αφού, όπως σημειώνει η AXIA, θα είναι μια συνάρτηση των εμβολιασμών και των μεταλλάξεων Covid-19.

Για το σκοπό αυτό, η Ελλάδα βρίσκεται στη διαδικασία αναβάθμισης του τουριστικού της προϊόντος μέσω αυξανόμενων επενδύσεων. Ένα σημαντικό μέρος του, oι δημόσιες επενδύσεις, έχουν άμεσο αντίκτυπο στον τομέα, ενώ μεγάλο μέρος των ιδιωτικών επενδύσεων που πραγματοποιούνται επί του παρόντος στη χώρα, είναι στον τουρισμό. Αυτή η προσπάθεια αναμένεται να οδηγήσει σε ένα πιο ευνοϊκό τουριστικό μείγμα, αυξάνοντας τις δαπάνες ανά ταξίδι και επίσης την επέκταση της τουριστικής περιόδου στο φθινόπωρο και τους ανοιξιάτικους μήνες (η Ελλάδα εξελίσσεται ως προορισμός 12 μηνών).

Σημειώνεται στην έκθεση ότι από το 2016 η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση έχει αυξηθεί περισσότερο από 13%, από 67 ευρώ σε 76 ευρώ το 2019, και αυτό σχετίζεται με την προσπάθεια αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος της χώρας. Σημαντικός συντελεστής αυτής της τάσης είναι η Αθήνα που εξελίχθηκε ως προορισμός πόλης. Αυτή η τάση αναμένεται να επιταχύνει τη μετά την πανδημία, ενώ μεσοπρόθεσμα η ανάπτυξη του Ελληνικού αναμένεται να προσφέρει μια ισχυρή, επιπλέον, ώθηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider