Ο Ελληνικός Τουρισμός και το στοίχημα του 2021

Χάρης Θεοχάρης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Ελληνικός Τουρισμός και το στοίχημα του 2021

Αναμφίβολα, οι προσδοκίες όλων μας από το 2021 είναι πολύ μεγάλες. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι όσο δυσάρεστο είναι το ίχνος που αφήνει πίσω του το 2020, τόσο πιο έντονη είναι η επιθυμία μας για μια καινούργια, αισιόδοξη αρχή με την καινούργια χρονιά.

‘Εχω την πεποίθηση ότι το 2021 θα σημάνει την εκκίνηση για μια αναπτυξιακή πορεία, η οποία θα αφορά συνολικά την εθνική οικονομία της Ελλάδας. Με τον Ελληνικό Τουρισμό σε ρόλο πρωταγωνιστή. Προφανώς είναι πολύ νωρίς ακόμη και όλες οι προβλέψεις μας μοιάζουν, ενδεχομένως, υπερβολικά αισιόδοξες. Εξάλλου, κάθε εξέλιξη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την έξοδο από την περιπέτεια της πανδημίας. Ωστόσο, αφ' ενός έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην επιστήμη, αφ' ετέρου, ως Υπουργός Τουρισμού, είμαι σε θέση να διακρίνω την ευοίωνη προοπτική για την εθνική τουριστική βιομηχανία. Από τη μία πλευρά βλέπουμε ότι οι εμβολιασμοί έχουν ήδη αρχίσει. Αυτό θα συμβεί άμεσα και στην Ελλάδα, μαζί με όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την άλλη, λαμβάνουμε θετικά μηνύματα, σε καθημερινή βάση, για τον Ελληνικό Τουρισμό. Είμαστε σε διαρκή επαφή με πολύ ισχυρούς παράγοντες της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς -tour operator, πρακτορεία, αεροπορικές εταιρείες, οργανισμούς - για τους οποίους η Ελλάδα αποτελεί προτεραιότητα. Η ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα μας ως ασφαλούς προορισμού επισφραγίστηκε με τις πρόσφατες, πολύ σημαντικές βραβεύσεις, όπως αυτή της WTA (World Travel Awards). To Yπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ ψηφίστηκαν ως «Κορυφαίος Φορέας Τουρισμού Παγκοσμίως», κυρίως για τον τρόπο που ο Ελληνικός Τουρισμός άνοιξε το προηγούμενο καλοκαίρι, με απόλυτη ασφάλεια για τουρίστες και εργαζομένους, με υποδειγματική εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων και εισαγωγή πρωτοποριακών μεθόδων ελέγχου. Συνεπώς η αισιοδοξία μας για το άμεσο μέλλον βασίζεται σε ό,τι καταφέραμε εν μέσω έξαρσης του Covid-19. Διότι, εάν το καλοκαίρι καταφέραμε να προσφέρουμε την απαράμιλλη εμπειρία των διακοπών στην Ελλάδα σε εκατομμύρια τουρίστες, με ένα ποσοστό κρουσμάτων σχεδόν αμελητέο, δικαιούμαστε να περιμένουμε μια ικανοποιητική αύξηση των αφίξεων, το αργότερο από την άνοιξη του 2021 και εξής.

Η ιστορία διδάσκει ότι μετά από κάθε μεγάλη κρίση, ακολουθεί μια περίοδος επιφύλαξης. Όμως, κατόπιν παρατηρείται μια έκρηξη ανάπτυξης, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να κερδίσουν το χαμένο χρόνο, να κερδίσουν ξανά τη ζωή που τους έκλεψε η εκάστοτε δεινή κατάσταση. Είναι σχεδόν νομοτελειακό ότι αυτό θα συμβεί στην πατρίδα μας, ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού. Μόνο που αυτό δε θα γίνει τυχαία: Όλοι – φορείς, οργανισμοί, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας- εργαζόμαστε ασταμάτητα για την προετοιμασία της επόμενης ημέρας. Έχω αναφερθεί επανειλημμένως στην εξαιρετική δουλειά που γίνεται στην προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, με καινούργιες καμπάνιες, με φρέσκια και σύγχρονη προσέγγιση.

Το ταξίδι προς τη χώρα μας γίνεται όνειρο και στόχος άμεσης προτεραιότητας για εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι ενθαρρύνονται να συνδέουν το «brand Ελλάδα» με την ασφάλεια, την υγεία, τη χαλάρωση.

Επιπλέον, σε θεσμικό επίπεδο προχωρούμε αποφασιστικά στην άρση εμποδίων για τις επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο.

Ενδεικτικά αναφέρω το νέο πλαίσιο για τη δημιουργία γηπέδων γκολφ, την εισαγωγή του θεσμού των «Οργανισμών Διαχείρισης και Ανάπτυξης Τουρισμού», σύμφωνα προς τα σύγχρονα διεθνή πρότυπα των Destination Management and Marketing Organizations (DMMO). Καθιερώνουμε τον «Οργανισμό Τουριστικών Προορισμών Παγκόσμιας Εμβέλειας», για τον καλύτερο συντονισμό της διαχείρισης και των απαιτούμενων δράσεων προς τη βέλτιστη αξιοποίηση των μνημείων και αξιοθέατων που διαθέτει η Ελλάδα.

Το όραμα της κυβέρνησης για τον Ελληνικό Τουρισμό, όπως το εκφράζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ο μετασχηματισμός του ελληνικού τουρισμού.

Αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες, βελτιώνουμε το τουριστικό μας προϊόν ώστε να προσελκύσουμε ανώτερου επιπέδου τουρίστες, οι οποίοι θα ζητούν περισσότερα αλλά και θα ξοδεύουν περισσότερα στην Ελλάδα. Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος μας.

Το 2021, ένα έτος τεράστιας συμβολικής σημασίας για τον Ελληνισμό λόγω της 200ης επετείου από την εθνική παλιγγενεσία του 1821, θα είναι η αρχή ενός καλύτερου μέλλοντος. Μιλώ για το μέλλον που αξίζει στην κοινωνία και την οικονομία, το μέλλον που δικαιούνται όλοι οι Έλληνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider