Φρένο στα ψεύτικα προφίλ βάζει το Facebook

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φρένο στα ψεύτικα προφίλ βάζει το Facebook

Από προσβλητικά σχόλια μέχρι την ανταλλαγή ακατάλληλων φωτογραφιών σε ψεύτικους λογαριασμούς, η online παρενόχληση μπορεί να πάρει πολλές μορφές και σε αρκετές περιπτώσεις να γίνει επώδυνη. Αυτός είναι και ο λόγος που το Facebook αποφάσισε να αναπτύξει ένα εργαλείο που θα ειδοποιεί τους χρήστες εάν υπάρχει κάποιος ψεύτικος λογαριασμός με το όνομά τους και τα στοιχεία τους στο κοινωνικό δίκτυο.

Μέσω της ανάλυση των ονομάτων των λογαριασμών αλλά και των φωτογραφιών σε κάθε προφίλ, θα εντοπίζονται οι ύποπτες περιπτώσεις και στη συνέχεια θα στέλνεται μια αυτοματοποιημένη ειδοποίηση στους χρήστες. Έπειτα ο χρήστης θα τσεκάρει εάν ο λογαριασμός είναι κακόβουλος και χρησιμοποιεί τα στοιχεία του ή απλά αν πρόκειται για περιπτώσεις συνωνυμίας. Στη δεύτερη περίπτωση θα ενημερώνει το Facebook πως πρόκειται για ψεύτικο λογαριασμό ζητώντας από το κοινωνικό δίκτυο να τον κλείσει.

Παρόλο που τα μηνύματα που θα στέλνονται θα είναι αυτοματοποιημένα, ο έλεγχος των διπλών προφίλ θα γίνεται «χειρονακτικά» από μια ομάδα του Facebook. Το εργαλείο, το οποίο τεστάρεται ήδη από τον Νοέμβριο του προηγούμενου έτους, είναι πλέον live για το 75% περίπου των χρηστών του κοινωνικού δικτύου με στόχο να φτάσει και στο υπόλοιπο 25% άμεσα, σύμφωνα με την επικεφαλής της Ασφάλειας του Facebook's, Antigone Davis.

Ενώ η πλαστοπροσωπία δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί διαδεδομένο πρόβλημα του Facebook, εξακολουθεί να αποτελεί βασική πηγή παρενόχλησης για την διαδικτυακή πλατφόρμα, παρά την μακροχρόνια πολιτική καταπολέμησής της. «Λάβαμε υπόψη μας τα παράπονα, προερχόμενα κυρίως από εκπροσώπους του γυναικείου φίλου, όπου η διαδικτυακή πλαστοπροσωπία έχει για εκείνες πολιτιστικές ή και κοινωνικές προεκτάσεις» αναφέρει ο Davis.

Τα αυτοματοποιημένα μηνύματα για πλαστοπροσωπία αποτελούν μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών του Facebook να κάνει τις γυναίκες όλου του κόσμου να αισθάνονται πιο ασφαλείς με την χρήση του κοινωνικού δικτύου. Για αυτό το σκοπό άλλωστε η εταιρεία έχει διοργανώσει κατά διαστήματα στο παρελθόν συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης σε όλο τον κόσμο με προσκεκλημένους χρήστες, ακτιβιστές, και μη κυβερνητικές οργανώσεις ώστε να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με το πώς η πλατφόρμα μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα ζητήματα που σχετίζονται με την ιδιωτική ζωή και την ασφάλεια.

Μάλιστα, όπως συμπληρώνει η Davis, το Facebook δοκιμάζει κι άλλα δύο χαρακτηριστικά ασφαλείας τα οποία προέκυψαν από τις συνομιλίες της στρογγυλής τραπέζης: εργαλείο για τις περιπτώσεις που δημοσιεύονται φωτογραφίες χωρίς τη συναίνεση των φωτογραφιζόμενων καθώς και ένα ακόμα φίλτρο ελέγχου των φωτογραφιών.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Facebook έχει απαγορεύσει ρητά τη δημοσίευση φωτογραφιών των οποίων οι εικονιζόμενοι δεν συναινούν ήδη από το 2012. Αλλά το συγκεκριμένο feature είναι σε διαδικασία βελτίωσης σήμερα σύμφωνα με τον Davis. Με βάση αυτό, όταν κάποιος αναφέρει μια γυμνή φωτογραφία στο Facebook θα έχει πλέον την δυνατότητα να την χαρακτηρίζει ως ακατάλληλη καθώς και να διευκρινίζει εάν εντοπίζει και τον ευατό του μέσα σε αυτή. Όπως συμπληρώνει ο Davis , οι δοκιμές για τα δύο νέα εργαλεία πάνε καλά μέχρι στιγμής αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για το κατά πόσο εκπληρώνουν το σκοπός του πριν διατεθούν προς χρήση στο ευρύ διαδικτυακό κοινό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider