Σταθερά επεκτείνουν τη διείσδυσή τους 5G και οπτικές ίνες παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 44,6% όλων των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων στις χώρες του ΟΟΣΑ. Παράλληλα μάλιστα αυξάνουν και οι συνδρομές ασύρματης σταθερής πρόσβασης (FWA – Fixed Wireless Access) ενώ έδαφος κερδίζουν και οι δορυφορικές συνδέσεις ειδικά σε περιοχές που υποεξυπηρετούνται από τις άλλες τεχνολογίες ευρυζωνικής πρόσβασης. Σε αυτό το σκηνικό, η χώρα μας προσπαθεί να βελτιώσει τις επιδόσεις της με «άλματα», αν κι εξακκολουθεί να κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, λόγω αργής εκκίνησης.
Άλματα με... καθυστέρηση στις οπτικές
Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα του ΟΟΣΑ, σχετικά με τις διαδικτυακές συνδέσεις, παρατηρείται συνεχής μετάβαση προς συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων, με τις οπτικές ίνες να αντιπροσωπεύουν πλέον το 44,6% όλων των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων στις χώρες του ΟΟΣΑ. Σε τέσσερις χώρες μάλιστα οι συνδέσεις οπτικών ινών ξεπερνούν το 80% του συνόλου, συγκεκριμένα στην Ισλανδία (91%), την Κορέα (90%), την Ισπανία (88%) και τη Λιθουανία (80%).
Στην περίπτωση της Ελλάδας βέβαια, το ποσοστό αυτό τον Ιούνιο του 2024 – όπου εντοπίζονται και τα πιο επικαιροποιημένα στοιχεία του ΟΟΣΑ – έφτανε μόλις στο 11%, έχοντας ωστόσο αυξηθεί κατά το εντυπωσιακό 233,3% μέσα σε δύο μόλις χρόνια (Ιούνιο 2022 έως Ιούνιο 2024), καθώς τον 2022 έφτανε το 3,3 ενώ το 2020 ήταν μόλις στο 0,2% του συνόλου των συνδέσεων. Εντός του τελευταίου έτους δε, η χώρα μας σημείωσε την δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση των συνδρομών οπτικών ινών (73,2%), αμέσως μετά το Ισραήλ όπου η αύξηση έφτασε το 82,4%.
Ετήσια αύξηση των συνδρομών οπτικής ίνας, Ιούνιος 2023 – Ιούνιος 2024

Παρά τα άλματα των δύο τελευταίων ετών βέβαια, η θέση της χώρας δεν βελτιώθηκε αισθητά καθώς ξεκινά από πολύ χαμηλή βάση και αργότερα από τους υπόλοιπους, ενώ βήματα προόδου κάνουν και άλλες χώρες, που είχαν ήδη αναπτυχθεί στο πεδίο αυτό. Για την ακρίβεια η Ελλάδα στο τέλος Ιουνίου 2024 παρέμεινε στην προτελευταία θέση της κατάταξης, με το Βέλγιο να εμφανίζει μόνο, μικρότερα ποσοστά διείσδυσης των οπτικών ινών στο σύνολο των ευρυζωνικών συνδέσεων (9,3) και την Αυστρία και την Γερμανία που βρίσκονται στις αμέσως υψηλότερες θέσεις με την διείσδυση τους να φτάνει στο 12% και 12,2% αντίστοιχα. Σε όλες τις άλλες χώρες τα ποσοστά των οπτικών ινών ξεπερνούν το 20% του συνόλου των συνδέσεων.

Συνηθέστερες οι συνδέσεις κάτω των 30 Mbps
Την ίδια στιγμή χαμηλό είναι και το ποσοστό των νοικοκυριών που τρέχουν με υπερυψηλές ταχύτητες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ τον Ιούνιο του 2024, 16 στους 100 κατοίκους της χώρας συνέχιζαν να έχουν ταχύτητες κάτω από 30 Mbps, ενώ μόλις 12,9 είχαν ταχύτητες μεταξύ 30 – 100 Mbps και 13,9 υψηλότερες από 100 Mbps έως και 1 Gbps.

H χώρα εμφανίζει μάλιστα το υψηλότερο ποσοστό συνδέσεων κάτω των 30 Mbps μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ με την Τουρκία να βρίσκεται σε λίγο καλύτερη θέση με τις συνδέσεις κάτω των 30 Mbps να φτάνουν το 14,7%. Στην Πορτογαλία για παράδειγμα, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει στο 1,5% για τις συνδέσεις έως 30 Mbps και εκτινάσσεται στο 34,8% στις συνδέσεις μεταξύ 100 Mbps και 1 Gbps ενώ ένα 5% έχει και συνδέσεις άνω του 1 Gbps.
Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι στις προαναφερθείσες μετρήσεις δεν συμπεριλαμβάνεται η στροφή που παρατηρείται τελευταία στις συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων χάρη και στα δύο vouchers (gigabit και smartreadiness) που έχει ενεργοποιήσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
FWA και δορυφορικές συνδέσεις κερδίζουν έδαφος
Ενδιαφέρον δε σε παγκόσμιο επίπεδο παρουσιάζουν και οι άλλες τεχνολογίες συνδεσιμότητας όπως το FWA αλλά και οι δορυφορικές συνδέσεις, οι οποίες αυξάνουν το αποτύπωμά τους. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι οι συνδρομές Σταθερής Ασύρματης Πρόσβασης (FWA) αυξήθηκαν κατά 17% από τον Ιούνιο 2023 έως τον Ιούνιο 2024 με την Ουγγαρία (71%), τις ΗΠΑ (39%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (30,4%) να παρουσιάζουν την μεγαλύτερη αύξηση. Παρά την αύξηση βέβαια και παρότι αποτελεί μια πρακτική και οικονομικά αποδοτική πρακτική ειδικά για περιοχές με δυσκολίας πρόσβασης, η τεχνολογία FWA αντιστοιχεί μόλις στο 5,8% των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων του συνόλου των χωρών του ΟΟΣΑ. Αντίστοιχα, ανοδικά κινούνται και οι δορυφορικές συνδέσεις, έχοντας αυξηθεί κατά 22,6% το τελευταίο έτος, με τις ΗΠΑ να αντιπροσωπεύουν ωστόσο το 74% αυτών. Και οι δύο τεχνολογίες έχουν κάνει την εμφάνισή τους στη χώρα μας σχετικά πρόσφατα χωρίς να υπάρχουν μέχρι στιγμής δεδομένα για την διείσδυσή τους στην αγορά.