Κερδίζει πόντους στους ψηφιακούς νομάδες η Ελλάδα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κερδίζει πόντους στους ψηφιακούς νομάδες η Ελλάδα
Η βαθμολογία και οι προοπτικές της Ελλάδας - Τι προσφέρουν οι «πρωταθλητές».

«Πόντους» στην παγκόσμια λίστα με τις ιδανικές για ψηφιακούς νομάδες χώρες, κερδίζει η Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τον Digital Nomad Visa Index, για το 2023, η χώρα μας βρίσκεται πλέον στην 28η θέση μεταξύ των 38 πιο δημοφιλών χωρών για τους περιπλανόμενους εργαζόμενους παγκοσμίως.

Σημειωτέον ότι ο δείκτης της Visa αξιολογεί τα κράτη, παγκοσμίως, λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από παραμέτρους που λαμβάνουν υπόψη οι ψηφιακοί νομάδες όταν επιλέγουν τη χώρα από την οποία θα εργασθούν εξ' αποστάσεως. Μεταξύ των κριτηρίων περιλαμβάνονται η διαθεσιμότητα βίζας για digital nomads, η ταχύτητα του Internet, η φορολογική πολιτική και το ύψος του αφορολόγητου ορίου, οι προϋποθέσεις εισοδήματος για τη χορήγηση βίζας για ψηφιακούς νομάδες, το κόστος διαβίωσης, το σύστημα δημόσιας περίθαλψης καθώς και η δημοτικότητα του τουρισμού.

Η βαθμολογία και οι προοπτικές της Ελλάδας

Με αυτά ως δεδομένα η Ελλάδα συγκεντρώνει πλέον συνολική βαθμολογία 2,84 στην κλίμακα του 5, και κερδίζει την 28η θέση μεταξύ των κορυφαίων 38 χωρών. Βάσει της σχετικής αξιολόγησης στην περίπτωση της χώρας μας οι φόροι είναι της τάξης του 20%, το αφορολόγητο 10% - εάν η παραμονή είναι για δύο χρόνια - ενώ το μίνιμουμ απαιτούμενο εισόδημα για έναν digital nomad, που θέλει να εγκατασταθεί εδώ είναι 3.500 ευρώ. Όσο για τη μέση ταχύτητα του Internet, στην Ελλάδα είναι τα Mbps, το μέσο κόστος διαβίωσης είναι τα 748 ευρώ και η βαθμολογία στο δείκτη που αφορά την υγεία 51,5.

Τα βήματα που έχουν γίνει τόσο σε επίπεδο συνδεσιμότητας όσο και σε επίπεδο φορολογίας με τα κίνητρα που θεσπίστηκαν από το καλοκαίρι του 2021, αποτυπώνονται και στα στοιχεία του Nomads List σύμφωνα με τα οποία σήμερα στην Ελλάδα ζουν και εργάζονται 2.200 remote workers. Οι προοπτικές δε συνεχώς αυξάνουν αφού σύμφωνα με τον κ. Νίκο Διαμαντόπουλο, γενικό διευθυντή του Marketing Greece, ημερησίως περί τα 100 με 200 άτομα, δυνητικοί ψηφιακοί νομάδες, «χτυπούν την πόρτα» του workfromgreece.gr, ζητώντας πληροφορίες.

Τι προσφέρουν οι πρωταθλητές

Παρότι όμως βελτιώνει τη θέση της, η χώρα μας απέχει μακράν από τους πρωταθλητές της συγκεκριμένης λίστας. Για παράδειγμα στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται η Ισπανία, με βαθμολογία 4,50 στα 5. Στην περίπτωση της Ισπανίας, αρχής γενομένης από το 2023, η βίζα εξ αποστάσεως εργασίας επιτρέπει στους ανθρώπους να ζουν στη χώρα για έως και ένα χρόνο, εφόσον έχουν εισόδημα τουλάχιστον διπλάσιο του κατώτατου μισθού της Ισπανίας, άνω των 2.600 ευρώ ή 2.750 δολαρίων τον μήνα. Οι υποψήφιοι οφείλουν να έχουν καθαρό ποινικό μητρώο για πέντε χρόνια πριν υποβάλουν αίτηση, πρέπει να διαθέτουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας, σύμβαση εργασίας ενός έτους με εταιρεία εκτός Ισπανίας και τουλάχιστον τρία χρόνια εργασιακή εμπειρία ή πτυχίο κολεγίου στον τομέα τους, σύμφωνα με το Υπουργείο Ένταξης, Κοινωνικής Ασφάλισης και Μετανάστευσης της Ισπανίας.

Επιπλέον η Ισπανία, με σχετικά πρόσφατη νομοθεσία, επιτρέπει σε συζύγους και οικογένειες να πάρουν βίζα digital nomads, εφόσον έχουν υψηλότερους μισθούς από το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό. Ο υποψήφιος πρέπει να επιδείξει επιπλέον 1.000 ευρώ τον μήνα σε εισόδημα για ένα μέλος της οικογένειας, ενώ οι αιτούντες πρέπει να έχουν επιπλέον 335 ευρώ ανά άτομο ανά μήνα.

Μερικές από τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις ισχύουν και για τις λοιπές χώρες που εντάσσονται στο top10 των αγαπημένων χωρών των digital nomads, στις οποίες εντάσσονται οι Αργεντινή, Ρουμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κροατία, Πορτογαλία, Ουρουγουάη, Μάλτα, Νορβηγία και Ανδόρρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ψηφιακοί νομάδες και τηλεργασία: Το εμβόλιο της επαρχιακής Ελλάδας

Digital Nomads: Ιδανικός προορισμός η Ελλάδα - Έρχεται η ίδρυση ατομικής επιχείρησης στο Gov.gr

Ανεργία και έλλειψη εργαζομένων συνυπάρχουν στην ελληνική αγορά - Τι μέλλει γενέσθαι με τις τριετίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider