Baidu: Το Ernie Bot «κερδίζει» το ChatGPT στους «αγώνες» τεχνητής νοημοσύνης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Baidu: Το Ernie Bot «κερδίζει» το ChatGPT στους «αγώνες» τεχνητής νοημοσύνης
Η κινεζική μηχανή αναζήτησης δοκιμάζει δημόσια το Ernie Bot στην Κίνα από τότε που έκανε τα αποκαλυπτήρια τον Μάρτιο. 

«Στα κόκκινα» φτάνει πλέον o ανταγωνισμός στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης με την Baidu να δηλώνει πως το chatbot της ξεπερνά σε επιδόσεις το ChatGPT της OpenAI σε πολλούς βασικούς τομείς.

Η κινεζική μηχανή αναζήτησης δοκιμάζει δημόσια το Ernie Bot στην Κίνα από τότε που έκανε τα αποκαλυπτήρια τον Μάρτιο.

Το chatbot βασίζεται στο βασικό μοντέλο AI της Baidu που ονομάζεται Ernie, τεχνητή νοημοσύνη που έχει εκπαιδευτεί σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων. Η τελευταία αναβάθμιση του μοντέλου της Baidu ονομάζεται Ernie 3.5.

Σύμφωνα με το CNBC, επικαλούμενη το περιοδικό China Science Daily, η Baidu είπε ότι το Ernie 3.5 ξεπέρασε το ChatGPT σε μια σειρά από δοκιμές. Το ChatGPT βασίζεται στο μοντέλο GPT 3.5 του OpenAI.

Το Ernie 3.5 κέρδισε επίσης το GPT 4, το πιο πρόσφατο και πιο προηγμένο μοντέλο του OpenAI, σε τεστ κινεζικής γλώσσας, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό.

Η προσοχή που δίνει στις εξελίξεις η Baidu υπογραμμίζει τον έντονο ανταγωνισμό που λαμβάνει χώρα στον τομέα της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης με τους τεχνολογικούς γίγαντες στις ΗΠΑ και την Κίνα να προχωρούν με ταχείς ρυθμούς.

Το τεστ στο οποίο αναφέρθηκε το κινεζικό επιστημονικό περιοδικό βασίστηκε σε τυπικές εξετάσεις εισδοχής και πιστοποίησης, όπως αυτές που απαιτούνται για να μπει κάποιος στο κολέγιο ή να αποκτήσει προσόντα ως δικηγόρος. Το Ernie 3.5 ξεπέρασε το ChatGPT και το GPT 4 στα κινέζικα.

Ωστόσο, ήταν πίσω από το GPT 4 στα αγγλικά, παρόλο που ήταν μπροστά από το ChatGPT, σε ένα τεστ που πραγματοποίησε η Microsoft.

Ένα άλλο τεστ επικεντρώθηκε στα κινέζικα και περιέχει πάνω από 13.000 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής που καλύπτουν περισσότερα από 50 διαφορετικά θέματα. Το Ernie 3.5 ήταν μπροστά από το ChatGPT και το GPT 4 σε αυτήν την αξιολόγηση.

Ένα τρίτο τεστ περιέχει ερωτήσεις για διάφορα θέματα όπως οι επιστήμες και οι ανθρωπιστικές επιστήμες και αναπτύχθηκε από μια ομάδα πανεπιστημίων των ΗΠΑ. Το Ernie 3.5 ήταν πίσω από το ChatGPT και το GPT 4.

Η Baidu μίλησε για πρόοδο που έχει πετύχει στην τεχνητή νοημοσύνη καθώς φαίνεται να πρωτοστατεί στην τεχνολογία έναντι ανταγωνιστών όπως η Alibaba.

«Μόλις τρεις μήνες μετά την έκδοση beta του Ernie Bot, του μεγάλου γλωσσικού μοντέλου (LLM) της Baidu που βασίζεται στο Ernie 3.0, το Ernie 3.5 έχει επιτύχει ευρείες βελτιώσεις στην αποτελεσματικότητα, τη λειτουργικότητα και την απόδοση», δήλωσε ο Haifeng Wang, CTO της Baidu.

«Αυτές οι βελτιώσεις είναι εμφανείς στη δημιουργική γραφή, τις ερωτήσεις και απαντήσεις, τη συλλογιστική και τη δημιουργία κώδικα, καθώς και στην απόδοση της εκπαίδευσης και συμπερασμάτων».

Η Baidu είπε ότι ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό του τελευταίου μοντέλου της είναι η δυνατότητα πρόσβασης σε «πρόσθετα» που είναι βασικά εφαρμογές στις οποίες μπορεί να προσπελάσει μέσω του Ernie Bot. Η δυνατότητα αναζήτησης της Baidu έχει ενσωματωθεί στο Ernie Bot μέσω μιας προσθήκης, για παράδειγμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λαγκάρντ: Τα επιτόκια θα μείνουν ψηλά για όσο χρειαστεί - Δε νικήσαμε ακόμα τον πληθωρισμό

Gopinath του ΔΝΤ: Η ΕΚΤ και οι άλλες τράπεζες πρέπει να αυξήσουν κι άλλο τα επιτόκια

Foreign Affairs: Η αρχή του τέλους του Πούτιν;

gazzetta
gazzetta reader insider insider