Αυξάνουν τα έσοδα των τηλεπικοινωνιακών παροχών από το 5G

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνουν τα έσοδα των τηλεπικοινωνιακών παροχών από το 5G
5g
Τα έσοδα από τις υπηρεσίες 5G θα αντιπροσωπεύουν το 2023 το 35% των συνολικών εσόδων των παρόχων

Το μερίδιό τους στους ισολογισμούς των τηλεπικοινωνιακών παρόχων αυξάνουν τα έσοδα από τις υπηρεσίες 5G καθώς μεγαλώνει σταδιακά η διείσδυση της πέμπτης γενιάς δικτύων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη της Juniper Research, τα έσοδα από τις εν λόγω υπηρεσίες αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το 35% των συνολικών εσόδων των τηλεπικοινωνιών το επόμενο έτος. Για την ακρίβεια τα έσοδα του 5G αναμένεται να φτάσουν τα 325 δισ. δολάρια το 2023 από 195 δισ. δολάρια που υπολογίζονται φέτος, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 60%.

Αρωγός στην μετάβαση των συνδρομητών από τα δίκτυα 4G σε 5G θα είναι και τα νέα μοντέλα κινητών τηλεφώνων, τα νεότερα εκ των οποίων, προσφέρουν δυνατότητα σύνδεσης στην πέμπτη γενιά δικτύων και μάλιστα σε όλο και οικονομικότερη τιμή. Σύμφωνα με την έρευνα μόνο το επόμενο έτος, η παγκόσμια συνδρομητική βάση του 5G εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 600 συνδρομητές.

Οι αλματώδεις ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια, με την έρευνα να εκτιμά ότι σε πέντε χρόνια από σήμερα (το 2027) το 80% των εσόδων των παρόχων θα προέρχεται από τις υπηρεσίες 5G.

Μάλιστα η ανάπτυξη του 5G προβλέπεται ότι θα είναι ανθεκτική έναντι της οικονομικής ύφεσης που καταγράφεται παγκοσμίως, κάτι που παρατηρήθηκε και εν μέσω υγειονομικής κρίσης. Βάσει αντίστοιχης έρευνας της Ericsson «ConsumerLab’s 5G: The Next Wave», τουλάχιστον 510 εκατ. καταναλωτές σε 37 αγορές είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν το 5G το 2023.

Επιπλέον, τα έσοδα από τους συνδρομητές που θα στραφούν στο 5G θα είναι υψηλότερα από αυτά των επιχειρήσεων παρά την στροφή των τελευταίων σε IoT υπηρεσίες. Όπως επισημαίνει η μελέτη πάνω από το 95% των παγκόσμιων συνδέσεων 5G το 2027 θα αφορούν συνδεδεμένες προσωπικές συσκευές, όπως smartphones, tablet, laptops και routers.

Το 5G στην Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας η οποία καταβάλει προσπάθειες να καλύψει το χάσμα του ψηφιακού μετασχηματισμού που καταγράφηκε τα προηγούμενα χρόνια, σημειώνει μεγάλη πρόοδο στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές με όχημα το 5G. Σύμφωνα με την φετινή έκθεση της Κομισιόν, η Ελλάδα έχει φτάσει στο 99% στη διάθεση του φάσματος, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι μόλις 56%. Μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον δείκτη «connectivity» αυξήθηκε κατά 19,5% η αντίστοιχη αύξηση για τη χώρα μας ανήλθε σε 48,5%. Παράλληλα, βρίσκεται στον ενωσιακό μέσο όρο ως προς την κάλυψη με σήμα 5G, που ανέρχεται σε 66%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίησή του το Data Center Region της Microsoft

Κομισιόν: Ο Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας αποκαλύπτει υστέρηση σε ψηφιακές δεξιότητες, ΜΜΕ και δίκτυα 5G

5G Ventures: Έρχεται στην Ελλάδα η Matternet - Παραδόσεις με drones σε αστικά κέντρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider