Υψηλούς στόχους βιώσιμης ανάπτυξης θέτει ο ΟΤΕ

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υψηλούς στόχους βιώσιμης ανάπτυξης θέτει ο ΟΤΕ
Οι μέχρι σήμερα δράσεις και οι στόχοι για βιώσιμη ανάπτυξη που επικεντρώνεται σε τέσσερις πυλώνες.

Φιλόδοξους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που επικεντρώνονται σε τέσσερις πυλώνες θέτει ο ΟΤΕ, με στόχο να γίνει ο κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών που θα έχει ενσωματωμένο το πράσινο και φιλικό προς το περιβάλλον πρόσημο στην λειτουργία του.

«Οτιδήποτε κάνουμε ή σχεδιάζουμε το κοιτάμε μέσα από το πρίσμα της βιώσιμης ανάπτυξης» ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος του οργανισμού, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες για να παρουσιαστεί το όραμα του Ομίλου ως προς την βιωσιμότητα και επεσήμανε τους τέσσερις πυλώνες πάνω στους οποίους εδράζεται η στρατηγική της εταιρείας.

Κλιματική Ουδετερότητα, Κυκλική Οικονομία σε όλη την Αλυσίδα Αξίας, Συμπερίληψη και τις Ίσες Ευκαιρίες στην Εργασία και Ψηφιακή Κοινωνία για όλους, είναι τομείς που ο Όμιλος έχει σημειώσει ήδη σημαντικά αποτελέσματα και στους οποίους δεσμεύεται να κάνει ακόμα μεγαλύτερα βήματα στο μέλλον.

Κλιματική Ουδετερότητα

Στην περίπτωση της κλιματικής ουδετερότητας ο Οργανισμός έχει ήδη επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα. Όπως επεσήμαναν τα στελέχη του έχει ήδη μειώσει τις εκπομπές από την κατανάλωση ενέργειας στις εγκαταστάσεις του κατά 85% κυρίως μέσω χρήσης εγγυήσεων προέλευσης, έχει καταφέρει να καταναλώνει ηλεκτρισμό που προέρχεται εξ’ολοκλήρου από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ήδη από το 2020 αλλά και να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 7%, στις 496 GWh, το 2021.

Για την επίτευξη των παραπάνω έχει προχωρήσει σε μέτρα και δράσεις τόσο στα δίκτυα και τα data centers του όσο και στα κτίρια, τα καταστήματα και τον στόλο οχημάτων που διαθέτει.

Ειδικότερα, όσον αφορά στα δίκτυά του, λειτουργεί με 100% πράσινο ρεύμα, ενώ την τελευταία πενταετία, εφάρμοσε μέτρα που συνέβαλαν στην εξοικονόμηση 150 GWh ηλεκτρισμού, όσο δηλαδή η κατανάλωση ηλεκτρισμού μιας πόλης 120.000 κατοίκων.

Παρόλο που ο όγκος των μεταφερόμενων δεδομένων από το δίκτυο τριπλασιάστηκε, ο Όμιλος κατάφερε να μειώσει κατά 7% την κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με το 2017, εκσυγχρονίζοντας τα data center του και αυξάνοντας την αποδοτικότητά τους κατά περίπου 8% σε σύγκριση με το 2017.

Όσον αφορά στα κτίρια και τα καταστήματά του, οι ανακαινίσεις και η λειτουργία τους, γίνονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μειώνονται οι ενεργειακές καταναλώσεις και οι εκπομπές CO2. Κάπως έτσι σήμερα, τέσσερα από τα κτίρια του Ομίλου έχουν ήδη λάβει σημαντικές περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις LEED, ενώ αναμένεται η πιστοποίηση άλλων δύο εμβληματικών κτιρίων που ανακαινίζονται αυτήν τη στιγμή: το Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ και το ΝΥΜΑ. Επιπλέον, τα καταστήματά του, κατασκευάζονται με ανακυκλώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, ενώ διαθέτουν LED φωτισμούς.

Για τον στόλο οχημάτων του, επενδύει στην Ηλεκτροκίνηση. Σταδιακά αντικαθίστανται περισσότερα από 300 εταιρικά οχήματα με μοντέλα τεχνολογίας Plug-in Hybrid. Πρόσφατα μάλιστα, αποφασίστηκε η μίσθωση 33 αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων ενώ μέχρι το 2023, θα έχει ολοκληρωθεί, η κατασκευή 215 σταθμών φόρτισης στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Ομίλου. Ιδιαίτερα πρωτοποριακή είναι και η έναρξη του πιλοτικού προγράμματος χρήσης ηλεκτρικών ποδηλάτων από τεχνικούς, σε 4 πόλεις της Ελλάδας (Μεσολόγγι, Βόλος, Τρίκαλα, Ρόδος).

Ως εταιρεία τεχνολογίας, μάλιστα βοηθά και τους πελάτες του να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, προωθώντας λύσεις Smart Cities (έξυπνη στάθμευση, έξυπνος φωτισμός, έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων κλπ), ΙοΤ & Cloud services (digital office, COSMOTE Fleet Tracker, Enterprise Cloud Services κ.α.).

Στόχος μέσα από όλες τις προαναφερθείσες ενέργειες, όπως διευκρίνισαν χθες τα στελέχη του είναι η κλιματική ουδετερότητα να αυξηθεί περαιτέρω και να αφορά όλη την αλυσίδα αξίας και να επιτευχθούν 3 φιλόδοξοι στόχοι, που ισχύουν σε επίπεδο Ομίλου Deutsche Telekom:

  • Μηδενισμό εκπομπών από την κατανάλωση ενέργειας στις εγκαταστάσεις του έως το 2025
  • Μηδενισμό εκπομπών CO2 σε όλη την αλυσίδα αξίας έως το 2040
  • 100% χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κατανάλωση ηλεκτρισμού, κάθε χρόνο από το 2021, ακόμα κι αν οι ανάγκες αυξάνουν.

Κυκλική Οικονομία σε όλη την αλυσίδα αξίας

Στο επίκεντρο της στρατηγικής του Ομίλου βρίσκεται ωστόσο και η Κυκλική Οικονομία, ένα μοντέλο ανάπτυξης που εξοικονομεί φυσικούς πόρους και αποτελεί μονόδρομο για το μέλλον.

Η στόχευση σε αυτή την περίπτωση αφορά 6 βασικές αρχές: σχεδιασμός, παραγωγή, χρήση, επισκευή, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση.

Ο Όμιλος έχει κάνει βήματα και προς αυτή την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα τα τελευταία 3 χρόνια έχει διαχειριστεί υπεύθυνα (ανακυκλώσει ή επαναχρησιμοποιήσει) σχεδόν το 90% των αποβλήτων από τις δραστηριότητές του. Το 2021, το 70% του συνόλου των αποβλήτων του (π.χ. καλώδια, συσσωρευτές, ICT, εξοπλισμός, κινητά τηλέφωνα) προερχόταν από το δίκτυό του. Τίποτα από αυτό το 70%, δεν κατέληξε σε ΧΥΤΑ. Σημαντικό είναι το αποτύπωμά του και μέσα από προγράμματα ανακύκλωσης, ηλεκτρονικών και αστικών αποβλήτων, τα οποία εφαρμόζει για πάνω από 10 χρόνια στα κτίρια και στα καταστήματά του. Λειτούργησε το πρώτο εταιρικό πρόγραμμα ανακύκλωσης για χώρους γραφείων, που εφάρμοσε την αρχή του διαχωρισμού των υλικών στην πηγή, με τη συλλογή τους σε διαφορετικούς κάδους. Επιπλέον, από το 2006 μέχρι και το 2021, συλλέχθηκαν προς ανακύκλωση πάνω από 1,3 εκατ. τεμάχια κινητών συσκευών και 549 τόνοι μπαταριών. Επίσης, είναι από τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα που ανακατασκευάζει τερματικό εξοπλισμό, για πάνω από μία δεκαετία. Μέχρι σήμερα, έχει ανακατασκευάσει πάνω από 1,4 εκατ. τεμάχια τερματικού εξοπλισμού.

Όσον αφορά στην κατανάλωση χαρτιού, τα τελευταία 6 χρόνια, ο Όμιλος κατάφερε να μειώσει τη χρήση του κατά 41%. Από το 2016, έχουν εξοικονομηθεί 2.374 τόνοι χαρτιού, μέσα από τη χρήση ψηφιακών εργαλείων στις συναλλαγές του με τους πελάτες του.

Τέλος προχώρησε και στην σταδιακή κατάργηση πλαστικών μιας χρήσης σε κτίρια γραφείων και την κατάργηση πλαστικής σακούλας στα καταστήματα, προτού υπάρξουν σχετικές νομοθετικές προβλέψεις, μέσα από το πρόγραμμα #ZEROPLASTIC. Μέσα από αυτό, από το 2019, έχει αποφευχθεί η χρήση 5 εκατ. τεμαχίων πλαστικών μπουκαλιών, ποτηριών κι άλλων πλαστικών ειδών μιας χρήσης.

Για το μέλλον δεσμεύεται μάλιστα σε:

  • μηδενικά απόβλητα από την παροχή υπηρεσιών τεχνολογίας σε χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ)
  • στη συλλογή 400.000 κινητών συσκευών και αξεσουάρ προς ανακύκλωση ή ανακατασκευή έως το 2024
  • σε 100% φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες για τις νέες τερματικές συσκευές με την επωνυμία της εταιρείας, όπως routers και αποκωδικοποιητές, σταδιακά από το 2022
  • σε 25% μείωση της χρήσης χαρτιού έως το 2023
  • σε διατήρηση της κατάργησης των πλαστικών μιας χρήσης σε όλα τα κεντρικά κτίρια του Ομίλου ΟΤΕ
  • σε ενίσχυση των προγραμμάτων ανακύκλωσης σε όλα τα κτίρια και τα καταστήματά του

Συμπερίληψη και Ίσες Ευκαιρίες στην Εργασία

Βαρύνουσας σημασίας χαρακτηρίζει και τις ίσες ευκαιρίες στην εργασία, καλλιεργώντας μια εταιρική κουλτούρα που υιοθετεί και προάγει τις αξίες της Διαφορετικότητας, της Ισότητας και της Συμπερίληψης. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η προσέγγισή του αποτελείται από τρεις προτεραιότητες.

Μία από αυτές είναι η δημιουργία Κωδίκων και Πολιτικών που αποτυπώνουν ξεκάθαρα τη θέση του Ομίλου ΟΤΕ για μηδενική ανοχή στις διακρίσεις. Η Πολιτική Διαφορετικότητας, Ισότητας και Συμπερίληψης, ο Κώδικας Δεοντολογίας, οι Βασικές Αρχές Εταιρικής Συμπεριφοράς και ο Κώδικας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Κοινωνικών Αρχών είναι μόνο μερικές από αυτές.

Παράλληλα, ενημερώνει και εκπαιδεύει τους ανθρώπους του μέσα από εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για τη Διαφορετικότητα, την Ισότητα, τη Συμπερίληψη και την εξάλειψη των ασυνείδητων προκαταλήψεων (unconscious biases). Επίσης, στηρίζει και συμμετέχει σε πρωτοβουλίες και φορείς που προωθούν και στηρίζουν αυτά τα θέματα. Για παράδειγμα, ο Όμιλος ΟΤΕ είναι ιδρυτικό μέλος της Χάρτας Διαφορετικότητας στην Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα όλης αυτής της προσπάθειας για Συμπερίληψη και ίσες ευκαιρίες στην εργασία αποτυπώνονται και στη συμμετοχή του στον διεθνή δείκτη Bloomberg Gender Equality Index τα 3 τελευταία χρόνια.

Ψηφιακή Κοινωνία για όλους

Τέλος με στόχο να παίξει κομβικό ρόλο στην δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για όλους µέσω της τεχνολογίας, μετέχει ενεργά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Μέχρι και σήμερα ο Όμιλος έχει επενδύσει σε υπερσύγχρονα δίκτυα σταθερής και κινητής, περνώντας πάνω από 46.000 χιλιόμετρα οπτικών ινών, κι έχει δώσει πρόσβαση σε ταχύτητες COSMOTE Fiber στο 70% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Μόνο το δίκτυο FTTH θα φτάσει σε σχεδόν 1 εκατ. σπίτια κι επιχειρήσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς. Στην κινητή, η πληθυσμιακή κάλυψη του 4G είναι στο 99%, ενώ του 5G, θα έχει φτάσει στο 80% μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Αντίστοιχα παρέχει εργαλεία και υλοποιεί δράσεις για την ανάπτυξη μιας ισότιμης ψηφιακής κοινωνίας. Από τις 45 σχετικές πρωτοβουλίες που έχει ήδη υλοποιήσει, έχουν επωφεληθεί 2,5 εκατ. άνθρωποι μόνο το 2021. και στόχος είναι οι επωφελούμενοι να ξεπεράσουν τα 10 εκατ. σε μία τετραετία.

Μεταξύ των δράσεων περιλαμβάνονται η παροχή δωρεάν Wi Fi σε 25 αρχαιολογικούς χώρους, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και οι δράσεις Εκπαιδευτικής Ρομποτικής-STEM, με 200.000 παιδιά και εκπαιδευτικούς από σχολεία όλης της χώρας να έχουν επωφεληθεί τα τελευταία 8 χρόνια. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η συνεισφορά του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, το οποίο διεξάγει δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα στα οποία έχουν συμμετάσχει πάνω από 6.000 παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί τα τελευταία 3 χρόνια.

Επιπλέον, ο Όμιλος συνεισφέρει στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και στην αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις με το πρόγραμμα #GrowYourBusiness, έχοντας μέχρι σήμερα εγγράψει στο πρόγραμμα δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στην αγορά των ψηφιακών πληρωμών μπαίνει η Cosmote - Έρχεται η νέα χρεωστική κάρτα Payzy

Ανάβει η μάχη της κερκίδας στη συνδρομητική

Σταθερή η τιμή ρεύματος τον Οκτώβριο – «Βουτιά» 55% στο αέριο με την επιδότηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider