Flyway: 10 εκατ. δολάρια σήκωσε η νέα startup του Ν. Δρανδάκη - Τα επόμενα βήματα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Flyway: 10 εκατ. δολάρια σήκωσε η νέα startup του Ν. Δρανδάκη - Τα επόμενα βήματα
drandakis
Το νέο στοίχημα του ιδρυτή του Taxibeat και η επέκταση της Flyway στο Λονδίνο.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε το νέο εγχείρημα του Νίκου Δρανδάκη, Flyway, αντλώντας περί τα 10 εκατ. δολάρια στον χρηματοδοτικό γύρο που έκλεισε πρόσφατα. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, η νέα εφαρμογή συνιδιοκτησίας και διαμοιρασμού δεύτερης κατοικίας, η οποία έχει έδρα σε Αθήνα και Λονδίνο, σήκωσε 10 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση σποράς και χρέους, από διάφορους θεσμικούς επενδυτές αλλά και επενδυτικούς αγγέλους.

Στον χρηματοδοτικό αυτό γύρο συμμετείχαν οι Signal ventures, Monday Capital, Group RMC καθώς και πολλοί Angel Investors από την PropTech σκηνή, όπως ο Florian Hagenbuch και ο Alex Chatzieleftheriou, συνιδρυτής και CEO της Blueground.

Τα νέα κεφάλαια της Flyway θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά των πρώτων ακινήτων της εταιρείας στο Λονδίνο, την δεύτερη αγορά μετά την Ελλάδα στην οποία επεκτείνεται η εταιρεία.

Τι κάνει η Flyway

Να θυμίσουμε ότι η Flyway, στοχεύει στη διεθνή αγορά δεύτερης κατοικίας, γνωστή ως pied-à-terre. Μέσα από ένα καινοτόμο μοντέλο χρονομεριστικής αγοράς ιδιοκτησίας, η Flyway αγοράζει, πουλά και διαχειρίζεται ως concierge την δεύτερη κατοικία, εισάγοντας το επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο που ανθεί ήδη στην Αμερική, και στην Ευρώπη.

Για να γίνει ευκολότερα κατανοητό, η Flyway αγοράζει δεύτερες κατοικίες στους προορισμούς που επιθυμούν περισσότερο οι άνθρωποι να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους, στην συνέχεια τις επιπλώνει ακολουθώντας έναν μοντέρνο σχεδιασμό και μέσα από μια Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) χωρίζει την ιδιοκτησία σε 8 μερίδια τα οποία και πωλεί σε διαφορετικούς, κάθε φορά, ιδιοκτήτες. Τα μερίδια επιμερίζονται σε 8, αφού ο μέσος χρόνος που περνά κάποιος σε μια δεύτερη κατοικία έχει υπολογιστεί σε 44 περίπου ημέρες. Με τον τρόπο αυτό, αγοράζοντας κανείς μόνο μια μετοχή, αποκτά την ιδιοκτησία ενός ακινήτου, πληρώνοντάς την όσο ακριβώς θα την χρησιμοποιήσει.

Στόχος της, όπως είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στο insider.gr ο κ. Δρανδάκης, είναι να είναι να εξαλειφθεί μια τρομερή ανισορροπία που παρατηρείται εδώ και χρόνια στην αγορά εξοχικής ή δεύτερης κατοικίας. «Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περισσότερα από 100 εκατομμύρια δεύτερες κατοικίες παγκοσμίως, με τα 15 περίπου εκατομμύρια αυτών να βρίσκονται στην Ευρώπη. Τα σπίτια αυτά χρησιμοποιούνται μόνο στο 10% του χρόνου τους, γεγονός που δημιουργεί μια πολύ εσφαλμένη κατανομή πόρων που περιμένει να επιλυθεί. Στόχος μας λοιπόν είναι να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα και να βοηθήσουμε τους ενδιαφερόμενους να αγοράσουν το δεύτερο σπίτι που ονειρεύονται στην τιμή που θα το χρησιμοποιήσουν».

Παρότι το μοντέλο της πολυιδιοκτησίας δεν είναι καινούργιο, μέχρι σήμερα είχε αποτύχει χάρη στα διαχειριστικά προβλήματα που παρουσίαζε. Αυτά ακριβώς τα προβλήματα υπόσχεται να λύσει η Flyway με την βοήθεια της τεχνολογίας.

Πέρα από την αγοροπωλησία, η οποία απαλλάσσεται από την γραφειοκρατία και γίνεται με τον απλό τρόπο με τον οποίο αγοράζει κανείς μια μετοχή, η Flyway αναλαμβάνει τον προγραμματισμό της διαμονής και την διαχείριση του ακινήτου, μέσω μιας ειδικής εφαρμογής που αποκτούν οι νέοι ιδιοκτήτες. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζει τον δίκαιο καταμερισμό της διαμονής μεταξύ των 8 ιδιοκτητών αλλά και την κάλυψη των βασικών αναγκών των επισκεπτών με ένα μηνιαίο κόμιστρο. Έτσι η εταιρεία διασφαλίζει δύο πηγές εισοδήματος, την προμήθεια κατά την πώληση του σπιτιού η οποία κυμαίνεται περίπου στο 10% και τα έσοδα από την διαχείριση των ακινήτων που έχει πουλήσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Flyway, το νέο πρότζεκτ του "Mr. Beat" - Ο Ν. Δρανδάκης μιλά στο insider.gr για το disrupt στην αγορά δεύτερης κατοικίας

Γ. Τσακίρης: Το ελληνικό οικοσύστημα startup συνεχίζει να βρίσκει δρόμους χρηματοδότησης

Ο χάρτης των ελληνικών startups - Τι δείχνει ο απολογισμός του Elevate Greece

gazzetta
gazzetta reader insider insider