«Παράθυρο ευκαιρίας» για την Ελλάδα το καλώδιο δεδομένων EMC

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Παράθυρο ευκαιρίας» για την Ελλάδα το καλώδιο δεδομένων EMC
Τα οφέλη της συμφωνίας Ελλάδας – Κύπρου – Σαουδικής Αραβίας για το καλώδιο μετάδοσης δεδομένων EMC και οι προοπτικές της Ελλάδας να καταστεί κόμβος της ευρύτερης περιοχής.

To πρώτο καλώδιο δεδομένων που θα συνδέει την Ασία με την Ευρώπη ετοιμάζεται να υποδεχτεί η χώρα μας, αυξάνοντας τις πιθανότητές της να καταστεί «Ανατολική Πύλη Δεδομένων της ΕΕ» και κόμβος δεδομένων της ευρύτερης περιοχής, στα πρότυπα της Μασσαλίας, πόλης στην οποία εντοπίζει κανείς σήμερα 12 κέντρα δεδομένων, 169 παρόχους υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους, 110 διεθνή δίκτυα και 21 υποβρύχια καλώδια…

Αυξάνοντας μάλιστα την συνδεσιμότητάς της τόσο με την Ανατολή όσο και με την Δύση, μέσω υποθαλάσσιων ή και επίγειων καλωδιακών συνδέσεων, μπαίνει στο στόχαστρο μεγάλων επενδύσεων σε σχετικές υποδομές, οι οποίες κρίνονται απαραίτητες για την υποδοχή των εν λόγω καλωδίων.

Η σημασία του East to Med data Corridor

Οι προοπτικές του να καταστεί η χώρα κόμβος δεδομένων της ευρύτερης περιοχής έχουν προδιαγραφεί ήδη τα δύο προηγούμενα χρόνια, όπου και ανακοινώθηκε η μεγάλη επένδυση για το Data Center Region της Microsoft αλλά και η επένδυση της Digital Realty για την κατασκευή δύο ακόμα υπερσύγχρονων Data Center στην Αττική. Οι κινήσεις ωστόσο που θα δώσουν στην χώρα το απαραίτητο προβάδισμα για κάτι τέτοιο, μπορεί να πει κανείς ότι εκκινούν με την συμφωνία για το «East to Med data Corridor» (EMC), το υπερσύγχρονο υποβρύχιο και επίγειο καλωδιακό σύστημα μετάδοσης δεδομένων το οποίο θα συνδέει την Ασία με την Ευρώπη.

Η συμφωνία για την κατασκευή του (Shareholders Agreement) που υπεγράφη μέσα στην εβδομάδα μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Σαουδικής Αραβίας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, και της επίσημης συνάντησής του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, θεωρείται μείζονος σημασίας, δεδομένου ότι δημιουργεί έναν απαραίτητο για την παγκόσμια οικονομία διάδρομο μεταφοράς δεδομένων τοποθετώντας στο επίκεντρο και τις τρεις χώρες.

Να θυμίσουμε ότι το έργο θα έχει ως project leaders το HUB Μ. Ανατολής – Β. Αφρικής της Saudi Telecom (MENA HUB) και την ελληνοκυπριακή εταιρεία TTSA ενώ μέτοχοι της Κοινοπραξίας θα είναι το MENA HUBA της Saudi Telecom, η ΔΕΗ, η TTSA και η CYTA Κύπρου. Το EMC, το οποίο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται στα τέλη του 2022 αρχές του 2023 και θα είναι έτοιμο μέχρι το 2025, θα καταστήσει την Ελλάδα και την Κύπρο ψηφιακές πύλες της Ευρώπης προς τη Μέση Ανατολή και την Ασία και παράλληλα τη Σαουδική Αραβία ψηφιακό κόμβο στη Μέση Ανατολή.

Κι αυτό γιατί αποτελεί το πρώτο καλώδιο που δημιουργεί αυτή την νέα διαδρομή συνδέοντας την Ασία με την Ελλάδα και κατ' επέκταση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Να θυμίσουμε ότι ήδη η Islalink διασφαλίζει την συνδεσιμότητα της χώρας μας με την Ιταλία, μέσω της επέκτασης του καλωδίου ΙΟΝΙΑΝ, μήκους 320 χιλιομέτρων που ποντίζει μεταξύ Κροτόνε-Πρέβεζας την ώρα που όλα τα υπάρχοντα καλώδια διέρχονται από την Αίγυπτο, κυρίως μέσω του Σουέζ, με κατάληξη τη Μασσαλία.

Πέρα ωστόσο από την εναλλακτική δίοδο που δημιουργεί, ανοίγει και τον δρόμο όχι μόνο για την μεταφορά αλλά και για την αποθήκευση δεδομένων στη χώρα μας, γεγονός που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια σειρά από πρόσθετες επενδύσεις στον χώρο της αποθήκευσης δεδομένων, δηλαδή των data center.

Νέοι παίκτες βολιδοσκοπούν την ελληνική αγορά data center

Ήδη το τελευταίο διάστημα πληροφορίες αναφέρουν ότι νέες εταιρείες βολιδοσκοπούν την Ελλάδα για να εκτιμήσουν το όφελος κατασκευής data center. Σύμφωνα με πηγές, τις προοπτικές κατασκευής data center στην χώρα μας εξετάζει εδώ και κάποιο καιρό η Equinix, η εισηγμένη στο Nasdaq αμερικανική εταιρεία, η οποία αποτελεί το αντίπαλο δέος της Digital Realty και σήμερα διαχειρίζεται 240 κέντρα δεδομένων σε 27 διαφορετικές χώρες του κόσμου.

Αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν η Equinix θα προστεθεί στον κατάλογο των τεχνολογικών κολοσσών που έχουν προαναγγείλει αντίστοιχες επενδύσεις εντός του ελλαδικού χώρου - ο οποίος αυτή την στιγμή περιλαμβάνει τις Microsoft, AWS και την Digital Realty -Lamda Hellix - αλλά και σε αυτόν των εγχώριων εταιρειών όπως η Lancom οι οποίες σχεδιάζουν την δημιουργία ενός τηλεπικοινωνιακού διπόλου το οποίο θα μεταφέρει εγγυημένα data από τη Μεσόγειο στα Βαλκάνια μέσω του Balkan Gate στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και του νέου data center που θα κατασκευάσουν στην Κρήτη.

Και φυσικά αυξάνουν και το «data gravity» της Ελλάδας, τις προοπτικές δηλαδή της χώρας για μια καλύτερη θέση στον χάρτη των κέντρων δεδομένων. Κάτι που ήδη είχε υπογραμμίσει μέσα στο έτος και η εταιρεία παροχής συμβουλών real estate, Cushman & Wakefield, τοποθετώντας την Αθήνα στη λίστα των 10 πόλεων, παγκοσμίως, που έχουν τη δυναμική να εξελιχθούν σε ψηφιακά κέντρα, ικανά να φιλοξενήσουν επενδύσεις σε data centers.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μήνας των... data center προμηνύεται ο Οκτώβριος

Αυξάνει η κινητικότητα σε Data Center και υποθαλάσσια καλώδια - Τι σηματοδοτούν οι νέες επενδύσεις στην Κρήτη

Τι προβλέπουν οι συμφωνίες που «έκλεισαν» οι Σαουδάραβες στην Ελλάδα - Πρωταγωνιστούν φθηνό ρεύμα και EMC

gazzetta
gazzetta reader insider insider