Επέκταση σε νέες αγορές και νέος γύρος χρηματοδότησης τα επόμενα στοιχήματα της Pandas

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επέκταση σε νέες αγορές και νέος γύρος χρηματοδότησης τα επόμενα στοιχήματα της Pandas
Με ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης προχωρά η Pandas, η startup που μιλά με όρους βιωσιμότητας στον κλάδο της τεχνολογίας και των smartphones.

Με την αργή αλλά ανοδική πορεία της αγοράς μεταχειρισμένων συσκευών αλλά και την παγκόσμια στροφή στην βιωσιμότητα συντάσσεται η Pandas, πρώην Green Panda, δρομολογώντας την περαιτέρω ανάπτυξη της. Τα επόμενα ορόσημα αυτής της ανάπτυξης μάλιστα, περιλαμβάνουν τόσο την επεκταση εντός κι εκτός Ελλάδος όσο και την αναζήτηση νέας χρηματοδότησης.

Τα παραπάνω επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Φάνης Κουτουβέλης, Ιδρυτής και CEO της Pandas, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση έρευνας που διενεργήθηκε σε συνεργασία με το Elturn και αφορούσε στην επαναχρησιμοποίηση των smartphones στην Ελλάδα. Όπως επεσήμανε ο κ. Κουτουβέλης, η εταιρεία, η οποία μέτρα μόλις δύο χρόνια ζωής, καταγράφει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης, χωρίς να έχει βέβαια «κατακτήσει» την κερδοφορία.

Να θυμίσουμε ότι η Pandas (πρώην Green Panda) ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2020 ως re-commerce start-up και έκτοτε προσφέρει τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να επιστρέψουν το smartphone τους, με άμεσο οικονομικό όφελος για τους ίδιους, κάνοντας παράλληλα καλό στον πλανήτη.

Για να το πετύχει αυτό, η εταιρεία διαθέτει την υπηρεσία trade-in at store, μέσω της οποίας ο εκάστοτε καταναλωτής επισκέπτεται ένα από τα συνεργαζόμενα καταστήματα για να ανταλλάξει το κινητό του και να λάβει εκπτωτικό voucher στη στιγμή. Παράλληλα παρέχει την υπηρεσία trade-in at home, μέσω της οποίας το Pandas scooter πηγαίνει στον χώρο του εκάστοτε ενδιαφερόμενου, για άμεση αξιολόγηση και αγορά του smartphone του.

Πενταπλασιασμός των trade-in at store και επέκταση στο εξωτερικό

Η εταιρεία πρόσφατα ολοκλήρωσε το rebranding της και πλέον επικεντρώνεται στην αύξηση των συνεργασιών της τόσο εντός όσο κι εκτός Ελληνικών συνόρων. Συγκεκριμένα σήμερα, μέσω των συνεργασιών της με κορυφαίους retailers της Ελληνικής αγοράς, όπως iStorm, Πλαίσιο, Xiaomi Store, Wind, you.gr αλλά και με την ΑΒ Βασιλόπουλος, η Pandas διαθέτει 70 φυσικά σημεία που οι καταναλωτές μπορούν μέσω μιας απλής διαδικασίας να ανταλλάξουν το κινητό τους έναντι χρηματικής αμοιβής. Στόχος είναι η υπηρεσία trade-in at store να αυξηθεί και ο αριθμός των φυσικών αυτών σημείων να φτάσει τα 400 μέχρι το μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Αντίστοιχα η εταιρεία δρομολογεί και την επέκτασή της στο εξωτερικό. «Η επέκταση θα αφορά χώρες που έχουν υψηλό ΑΕΠ και πληθυσμό, αφού σε αυτές τις χώρες οι καταναλωτές συνηθίζουν να αντικαθιστούν γρηγορότερα το κινητό τους τηλέφωνο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτουβέλης.

Σε επίπεδο υπηρεσιών, η Pandas στρέφει το βάρος της στην νέα trade-in υπηρεσία από την άνεση του σπιτιού των καταναλωτών. Όπως εξήγησε ο κ. Κουτουβέλης, μέχρι το τέλος του έτους, το website της Pandas θα έχει εμπλουτιστεί με μια νέα υπηρεσία, η οποία μέσω gamification, θα εκτιμά την κατάσταση και τις φθορές του προς ανταλλαγή smartphone, ώστε η όλη διαδικασία της κυκλικής οικονομίας να γίνεται από την άνεση του σπιτιού των καταναλωτών. Να θυμίσουμε η Pandas έχει επιτύχει μέσω των mini-robots που υπάρχουν στα συνεργαζόμενα καταστήματα, να αναγνωρίζει τον σειριακό αριθμό των συσκευών (σ.σ. ώστε να διαπιστωθεί αν είναι κλεμμένα ή χαμένα) να βλέπει αν έχουν φθορές, και βάσει του μοντέλου και της κατάστασής τους να δίνει μια δεσμευτική προσφορά αγοράς της συσκευής σε λιγότερο από 3 λεπτά.

900 τόνοι λιγότερες εκπομπές CO2 για τον πλανήτη

Τα χρησιμοποιημένα κινητά που αγοράζει από τους καταναλωτές, είτε επαναπωλούνται, αφού ανακατασκευαστούν, σε συγκεκριμένες αγορές για να επαναχρησιμοποιηθούν, είτε ανακυκλώνονται σε ειδικά κέντρα που μπορούν να διαχειριστούν ηλεκτρονικά απόβλητα. «Χωρίς να έχουμε αναπτύξει όλες τις συνεργασίες έχουμε δώσει πίσω σε καταναλωτές αυτά τα δύο χρόνια πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Παράλληλα από το 2020 μέχρι και σήμερα, μέσω των trade-in προγραμμάτων που υλοποιούμε σε συνεργασία, έχουν επιστραφεί συνολικά πάνω από 15.000 smartphones, τα οποία αντιστοιχούν σε 900 τόνους λιγότερων εκπομπών CO2 για τον πλανήτη, «κάτι δηλαδή σαν να έχουμε αποφύγει τους ρύπους 669 αυτοκινήτων που θα κυκλοφορούσαν στον κόσμο μας για έναν ολόκληρο χρόνο» όπως εξήγησε ο επικεφαλής της ελληνικής νεοφυούς επιχείρησης.

Το παραπάνω μοντέλο που προωθεί την κυκλική οικονομία και μιλά με όρους βιωσιμότητας στην τεχνολογία εμπιστεύονται και οι επενδυτές. Μέχρι σήμερα η Pandas έχει αντλήσει κεφάλαια ύψους 2,2 εκατ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτικούς αγγέλους, οι οποίοι κατά κύριο λόγο είναι στελέχη της αγοράς τηλεπικοινωνιών, εξοικειωμένοι δηλαδή με την αγορά των smartphones. Αυτή την περίοδο ωστόσο, η Pandas βρίσκεται σε αναζήτηση νέας χρηματοδότησης με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνεργασία iStorm και Green Panda για πώληση και ανακύκλωση συσκευών iPad

Η Green Panda επεκτείνεται στην κυπριακή αγορά

Άμεση ανταμοιβή έως και 600 ευρώ για επιστροφή iPhone στα Green Panda ATM

gazzetta
gazzetta reader insider insider