Στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μέσω της πρωτοβουλίας «GR for Growth» ποντάρει η Microsoft Ελλάδος, στρέφοντας το ενδιαφέρον σε πολλαπλούς τομείς τεχνολογικής δραστηριότητας. Στόχος, όπως επεσήμανε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου της εταιρείας, ο γενικός διευθυντής της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, κ. Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, «να μεγαλώσουμε την Microsoft στην Ελλάδα και την Ελλάδα στην Microsoft».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η βεντάλια των δράσεων του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού εκτείνεται από την κατασκευή της μεγάλης επένδυσης των Data Center έως και την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων και έχει ήδη ως αποτέλεσμα να διευρύνει το αποτύπωμα της εταιρείας στην χώρα μας. «Τα τελευταία τρία χρόνια, με εφαλτήριο τη πανδημία, απαντήσαμε στις ανάγκες ψηφιοποίησης της χώρας, και μεγαλώσαμε την εταιρεία στην Ελλάδα» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαλόπουλος, τονίζοντας ότι η Microsoft Hellas απασχολούσε προ διετίας 140 άτομα, αριθμός που σήμερα έχει φτάσει τα 270. Έχοντας διπλασιάσει σχεδόν το ελληνικό γραφείο και αποτελώντας έναν καλό εργοδότη της χώρας - «πληρώνουμε πάνω από το μέσο όρο του μέσου μισθού» η εταιρεία θα εξακολουθήσει να ανοίγει νέες θέσεις, χωρίς να υπάρχει ωστόσο συγκεκριμένο πλάνο αύξησης του αριθμού των εργαζομένων της.
Ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων
Μέσω του διευρυμένου πλέον ελληνικού γραφείου, η εταιρεία συμβάλλει αισθητά και στην ψηφιοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ακόμα δρόμο μπροστά τους για να επιτύχουν το στοίχημα. Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο κ. Μιχαλόπουλος, παρά την πανδημία, η οποία έστρεψε μεγάλο μέρος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε ψηφιακές λύσεις και στο cloud, παρατηρήθηκε ότι ένα 20%-30% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας δεν έκαναν καμία επένδυση σχετική με την τεχνολογία εν μέσω υγειονομικής κρίσης. Εξαιτίας και αυτού, ενώ η διείσδυση της υιοθέτησης του cloud, για παράδειγμα, ξεπερνά το 90% στις μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, στην περίπτωση των μικρομεσαίων κυμαίνεται κάτω του 50%» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι οι ΜμΕ αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας γι’ αυτό και με την ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να προωθήσουν την ψηφιοποίησή τους. Να θυμίσουμε ότι η Microsoft συμμετέχει στο πρόγραμμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 425 εκατ. ευρώ το οποίο ξεκίνησε πρόσφατα.
Αναφερθείς στον ρόλο του πληθωρισμού στην τεχνολογία, και παρότι ο κ. Μιχαλόπουλος επεσήμανε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις δεν βοηθούν, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν δείχνει να επηρεάζονται οι προσπάθειες ψηφιοποίησης των ΜμΕ. «Υπάρχουν δύο απόψεις, αφενός ότι ο ιδιωτικός τομέας και οι επιχειρήσεις θα γίνουν πιο επιφυλακτικές κι αφετέρου ότι θα στραφούν ακόμα περισσότερο στην τεχνολογία αφού τους βοηθά να μειώσουν τα κόστη κι εντέλει να γίνουν πιο ανθεκτικές. Μέχρι στιγμής παρατηρούμε να ισχύει το δεύτερο».
Ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημοσίου
Αντιστοίχως μεγάλο είναι και το στοίχημα της ψηφιοποίησης του Δημοσίου, το οποίο έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου το τελευταίο διάστημα. «Το γεγονός ότι σήμερα μπορεί κάποιος να συμπληρώνει μια υπεύθυνη δήλωση ψηφιακά δεν μπορούσε καν να το φανταστεί μερικά χρόνια πριν. Το που φτάσαμε μέσα σε τρία χρόνια είναι σίγουρα εντυπωσιακό. Παρότι όμως η πρόοδος είναι αισθητή, το μεγάλο έργο της ψηφιοποίησης του Δημοσίου θα πρέπει να συνεχιστεί με την ίδια ορμή, ακόμα κι αν οι συγκυρίες δεν βοηθούν» επεσήμανε ο κ. Μιχαλόπουλος τονίζοντας ότι η Microsoft θα διεκδικήσει όσα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του Ταμείου Ανάκαμψης της ταιριάζουν. «Τα έργα που ανακοινώνονται είναι μεγάλα. Έχει ανακοινωθεί το HRMS για το ελληνικό δημόσιο, το δημόσιο CRM, η δημιουργίας μιας πλατφόρμας cloud, έργο στο οποίο εμείς σαν Microsoft θελουμε να συμμετέχουμε. Θα διεκδικήσουμε όσα έργα μας ταιριάζουν, αρκεί να μπορούμε να τα ολοκληρώσουμε με επιτυχία. Πάντα αυτός είναι ο στόχος μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε δύο με τρία χρόνια έτοιμο το Data Center Region
Πέρα από τα ψηφιακά προϊόντα που προσφέρει σε Δημόσιο κι επιχειρήσεις, η εταιρεία επενδύει και στο κομμάτι των υποδομών, μέσω του Data Center Region, το οποίο έχει ανακοινώσει ότι θα κατασκευάζει προ διετίας. Στην περίπτωση του Data Center Region, όπως εξήγησε ο κ. Μιχαλόπουλος, η εταιρεία έχει ολοκληρώσει την εξαγορά των κατάλληλων εκτάσεων γης και τώρα βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδότησης και στην επιλογή των συνεργατών που θα το υλοποιήσουν. Στόχος είναι το έργο να έχει ολοκληρωθεί και να είναι λειτουργικό - δηλαδή να ξεκινήσει να προσφέρει την υποδομή του στους πελάτες - σε δύο με τρία χρόνια από σήμερα. «Ακολουθούμε το αρχικό πλάνο, το οποίο δεν έχει αλλάξει ούτε κατά ένα εκατοστό» σημείωσε αποφεύγοντας ωστόσο να προσδιορίσει το ακριβές ποσό της επένδυσης,
«Το έργο αυτό είναι κομβικό αν αναλογιστεί κανείς πόσο μεγαλώνει παγκοσμίως η ανάγκη για μετάβαση στο cloud. Σε κάθε περίπτωση εμείς ακολουθούμε επακριβώς τον αρχικό σχεδιασμό και στόχος μας είνια να δημιουργήσουμε μια άρτια υποδομή όχι να επιταχύνουμε την επένδυση» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαλόπουλος απαντώντας σε ερώτηση για πιθανές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου. Όπως εξήγησε άλλωστε η υλοποίηση του έργου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και πραγματοποιείται παράλληλα με αντίστοιχες επενδύσεις που πραγματοποιεί η μητρική εταιρεία σε διάφορες χώρες του κόσμου.
Επανεκπαίδευση προσωπικού
Τέλος στο πεδίο δράσεων της εταιρείας εμπεριέχονται και τα προγράμματα επανεκπαίδευσης και επανακατάρτισης των εργαζομένων με τον πήχη να έχει τεθεί στην επανεκπαίδευση 100 χιλιάδων εργαζόμενους. «Παρότι ο στόχος μας φάνηκε κι εμάς στην αρχή μεγάλος, αποδείχτηκε ότι ήταν ο σωστός. Ζούμε σε μια εποχή που η ανάγκη για συνεχή εκπαίδευση είναι εντονότερη από ποτέ και γίνεται ακόμα πιο έντονη όταν μιλάμε για την τεχνολογία». Σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε ότι πολύ πρόσφατα ανακοινώθηκε η συνεργασία της Microsoft με το ΕΚΔΔΑ για τον εμπλουτισμό των ψηφιακών δεξιοτήτων του δημόσιου τομέα. Το πρόγραμμα τρέχει παράλληλα με άλλα προγράμματα όπως αυτό που έχει ανακοινωθεί σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ ή και το Regeneration που εκπαιδεύει απόφοιτους πανεπιστημίου και φυσικά όλα τα προγράμματα επανεκπαίδευσης κι επανακατάρτισης των συνεργατών της Microsoft.
Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνει η εταιρεία και για την νεοφυή επιχειρηματικότητα της χώρας, με τα στελέχη του αμερικανικού κολοσσού να επισημαίνουν ότι σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθεί μια πρωτοβουλία για startup accelerator.