Σχέδιο Ανάκαμψης: 2,137 δισ. για τον ψηφιακό μετασχηματισμό κράτους κι επιχειρήσεων – Πού θα κατευθυνθούν

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σχέδιο Ανάκαμψης: 2,137 δισ. για τον ψηφιακό μετασχηματισμό κράτους κι επιχειρήσεων – Πού θα κατευθυνθούν
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που προβλέπει ο άξονας του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας.

Σε τρεις πυλώνες αρθρώνονται τα έργα του Σχεδίου Ανάκαμψης που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό Δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα και τα οποία περιλαμβάνουν τόσο μεταρρυθμίσεις όσο και επενδύσεις συνολικού ύψους 2,137 δισ. ευρώ.

Διασφάλιση της συνδεσιμότητας για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και το κράτος με 453 εκατ.

Ο πρώτος αφορά στη διασφάλιση της συνδεσιμότητας για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και το κράτος, η οποία θα προωθηθεί με δύο μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις ύψους 453 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα οι δύο μεταρρυθμίσεις αφορούν την μετάβαση στην τεχνολογία 5G και την διευκόλυνση της ανάπτυξης καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών αλλά και την μετάβαση σε γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις 100/200 Mbps (Ultra Fast). Στην πρώτη μεταρρύθμιση θα προωθηθεί η εφαρμογή ενός συνεκτικού σχεδίου για την προετοιμασία και παρακολούθηση της ανάπτυξης δικτύων 5ης γενιάς στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους, με στόχο τη δημιουργία καινοτόμων ψηφιακών υποδομών, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των βασικών οικονομικών τομέων (π.χ. τουρισμός, μεταφορές) αλλά και την αναθεώρηση διαδικασιών για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων πρωτοβουλιών που θα αξιοποιήσουν τα οφέλη των δικτύων πέμπτης γενιάς.

Όσον αφορά την μετάβαση σε γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις η μεταρρύθμιση στοχεύει στην εγκατάσταση οπτικών ινών σε κτήρια καθώς και υποβρυχίων καλωδίων σε νησιά, ώστε να παρέχονται ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο τουλάχιστον 100 Mbps με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1 Gbps. Στόχος είναι η κάλυψη ευρυζωνικών υπηρεσιών περίπου 2.400.000 πολιτών και η ενίσχυση των υπηρεσιών που παρέχονται μέσω αυτών των συνδέσεων, όπως ορίζεται άλλωστε και στην Ψηφιακή Βίβλο. Ως απώτερος σκοπός ορίζεται η βελτίωση της θέσης της χώρας μας στη διεθνή κατάταξη των ευρυζωνικών συνδέσεων

Όσον αφορά τις επενδύσεις που προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν για την συνδεσιμότητα περιλαμβάνουν την Ανάπτυξη Δικτύου Μικροδορυφόρων, (161 εκατ. ευρώ), την ανάπτυξη ασύρματων δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) στο εθνικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων, (130 εκατ. ευρώ), τη σύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με τα ελληνικά νησιά και με την Κύπρο μέσω σύγχρονων υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών (89 εκατ. ευρώ) καθώς και την εγκατάσταση υποδομών οπτικών ινών σε κτήρια προκειμένου να επιταχυνθεί η υιοθέτηση υποδομής επόμενης γενιάς (next-generation infrastructure) από τους πολίτες (73 εκατ.)

Να διευκρινίσουμε ότι στην περίπτωση των αυτοκινητοδρόμων θα δημιουργηθεί wireless network 5G σε έξι (6) ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους (2011 χιλιόμετρα) ώστε να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις συνδεδεμένης και αυτόνομης κινητικότητας και στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας της χώρας.

Όσο για την εγκατάσταση υποδομών οπτικών ινών σε κτήρια θα ακολουθηθεί το μοντέλο του «Εξοικονομώ κατ’οίκον», ώστε με επιδότηση να αναπτυχθούν σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές και να ενισχυθεί η σύνδεση με οπτική ίνα στο σπίτι(FTTH). Το συγκεκριμένο έργο μάλιστα ύψους 73 εκατ. αναμένεται να οδηγήσει σε πολλαπλές νέες επενδύσεις, θέσεις εργασίας αλλά και αύξηση εισοδημάτων.

1,3 δισ. για την μετάβαση στο Ψηφιακό Κράτος

O δεύτερος άξονας που περιλαμβάνει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις και έργα, αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Σε αυτόν περιλαμβάνονται 5 μεταρρυθμίσεις και 17 επενδύσεις για την υλοποίηση έργων που περιλαμβάνονται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Οι μεταρρυθμίσεις αφορούν στην διαχείριση και διακυβέρνηση των δεδομένων του Δημοσίου και στην συμμόρφωσή μας με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας των Δεδομένων (GDPR), στην διαρκή ενσωμάτων νέων τεχνολογιών όπως Cloud computing, Business Intelligence - AI, Artificial Intelligence-AI, Machine Learning στη Δημόσια Διοίκηση, στην διασύνδεση και διαλειτουργικότητα των μητρώων και των λοιπών συστημάτων του Δημοσίου καθώς και στην δημιουργία Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας για την προστασία των συστημάτων των δεδομένων και των πληροφοριών στον κυβερνοχώρο. Για το τελευταίο πέρα από την μεταρρύθμιση προβλέπεται να δαπανηθούν 32 εκατ. ευρώ.

Τέλος προβλέπεται και η κατάρτιση σχεδίου δράσης για την παροχή «πελατοκεντρικών» υπηρεσιών προσανατολισμένων προς τους Έλληνες πολίτες που εξυπηρετούνται από τη Δημόσια Διοίκηση με απώτερο στόχο την εφαρμογή του Ψηφιακού Μετασχηματισμού στο Δημόσιο.

Όσον αφορά τις επενδύσεις εκ των σημαντικότερων είναι η ψηφιοποίηση των αρχείων του κράτους, η οποία ανέρχεται στα 565 εκατ. ευρώ, η δημιουργία μιας κεντρικής υποδομής και σχετικών υπηρεσιών (Cloud, Enterprise Service Bus) για την διαλειτουργικότητα και την διασύνδεση συστημάτων και μητρώων μεταξύ φορέων του Δημοσίου (επένδυση ύψους 97 εκατ. ευρώ), η εγκατάσταση νέας υποδομής και υπηρεσιών Cloud Computing ώστε να επιτευχθεί η ψηφιακή μετάβαση των κρατικών υπηρεσιών (επένδυση ύψους 95 εκατ. ευρώ) και η δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης (CRM) με πολίτες κι επιχειρήσεις και η ανάπτυξη κεντρικού κόμβου αδειοδότησης, επένδυση ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον προβλέπεται ο ολοκληρωμένος ψηφιακός μετασχηματισμός επιλεγμένων πόλεων ώστε να γίνουν έξυπνες ( επένδυση ύψους 73 εκατ. ευρώ) αλλά και η αναβάθμιση και βελτίωση των υποδομών και υπηρεσιών του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), επένδυση ύψους 63 εκατ. ευρώ.

Επενδύσεις θα δρομολογηθούν επίσης για τον εκσυγχρονισμό και την ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών ΚΕΠ (19 εκατ. ευρώ), για τον επανασχεδιασμό και την εφαρμογή νέου Πληροφοριακού Συστήματος Δημοσίων Συμβάσεων ώστε να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική υλοποίηση τους και να ενσωματωθούν σε αυτό νέες εξελιγμένες υπηρεσίες διαλειτουργικότητας (17 εκατ. ευρώ), για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του υπουργείου Εξωτερικών (49 εκατ. ευρώ) αλλά και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΕΛΤΑ για την παροχή της καθολικής υπηρεσίας (48 εκατ. ευρώ). Ακόμα 32 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων κατά την στρατιωτική θητεία.

Παράλληλα 11 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αύξηση της ασφάλειας στις κρίσιμες υποδομές της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ), στον εκσυγχρονισμό του Κέντρου Διαλειτουργικότητάς της, καθώς και στην αναβάθμιση των μεθόδων διαχείρισης δεδομένων στα Πληροφοριακά Συστήματα του Δημόσιου Τομέα που είναι εγκατεστημένα στο G-Cloud.

Στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους προβλέπονται και δύο έργα που αφορούν τον τουριστικό κλάδο. Αρχικά προωθείται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΟΤ (8 εκατ. ευρώ), μέσω της ανάπτυξης ενός ψηφιακού τουριστικού χάρτη και ενός ψηφιακού αποθετηρίου πολιτιστικών πόρων της χώρας σε μορφή εφαρμογής η οποία θα βασίζεται στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης 2ης γενιάς. Επιπλέον 8 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας μητρώου τουριστικών επιχειρήσεων και διαλειτουργικότητας της με δημόσια μητρώα και συστήματα.

Τέλος προβλέπεται η κατάρτιση σχεδίου για τη διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας (business continuity) στη Δημόσια Διοίκηση και ο αναγκαίος εξοπλισμός για την εφαρμογή του, επένδυση ύψους 39 εκατ. ευρώ, η επέκταση για τρία χρόνια του Εθνικού Δικτύου του Δημόσιου Τομέα (ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ) για την παροχή αναβαθμισμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (επένδυση 26 εκατ. ευρώ), η δημιουργία κεντρικού κόμβου διαχείρισης και ανάλυσης πολυδιάστατων δεδομένων μεγάλου όγκου (big data), επένδυση ύψους 16 εκατ. ευρώ αλλά και η επέκταση του υπό υλοποίηση συστήματος διαχείρισης εγγράφων ώστε να περιλάβει την λειτουργικότητα των σχετικών υπηρεσιών και προς τους πολίτες και προς τις επιχειρήσεις (έργο ύψους 5 εκατ. ευρώ).

375 εκατ. σε φορολογικά κίνητρα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΜμΕ

Ο τρίτος και τελευταίος άξονας αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και προβλέπει μια μεταρρύθμιση που θα έχει ως στόχο τη δημιουργία ψηφιακού οικοσυστήματος επιχειρήσεων και την εισαγωγή φορολογικών κινήτρων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΜμΕ. Επιπλέον ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα προωθεί με επιδοτήσεις ύψους 375 εκατ. ευρώ που θα έχουν ως στόχο την βελτίωση της λειτουργίας τους και της ανταγωνιστικότητάς τους, μέσω της ενσωμάτωσης νεών τεχνολογιών ηλεκτρονικών πληρωμών, εργασίας από απόσταση, ψηφιακού γραφείου (διαχείριση εγγράφων, έργων κ.λπ.), digital marketplace, κυβερνοασφάλειας κ.λπ. με κριτήρια διασποράς της ενίσχυσης και έμφαση στην κάλυψη και των μικρότερων επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επενδύσεις που προορίζονται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό αγγίζουν τα 2,137 δισ., ποσό που ανεβαίνει ακόμα υψηλότερα αν προσμετρήσει κανείς και τα ψηφιακά έργα υπάρχουν διάσπαρτα σε άλλους άξονες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0. Για παράδειγμα να αναφέρουμε ότι ακόμα 62 εκατ. προβλέπονται για ψηφιακά έργα με στόχο την εφαρμογή των διατάξεων της μεταρρύθμισης του εργατικού νόμου, όπως την ψηφιακή κάρτα εργασίας, τον μηχανισμό προσδιορισμού του κατώτατου μισθού, το ψηφιακό σύστημα για την Υγιεινή και την Ασφάλεια στους χώρους εργασίας, την ψηφιοποίηση του ΣΕΠΕ ενώ 16 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για την ψηφιοποίηση του ΟΑΕΔ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider