To Darknet γίνεται mainstream

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
To Darknet γίνεται mainstream
Εδώ και χρόνια υπάρχει ένας χώρος που αποτελεί φιλόξενο σπίτι τόσο για πολιτικούς και κοινωνικούς ακτιβιστές όσο και για το οργανωμένο έγκλημα.

Όπως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις έτσι και το Internet, έχει εκτός από την γνώριμη σε όλους όψη και την άλλη, τη σκοτεινή του πλευρά, γνωστή στον διαδικτυακό κόσμο ως Darknet. Εδώ και χρόνια, στο μαλακό υπογάστριο του παγκόσμιου ιστού, υπάρχει ένας χώρος που αποτελεί φιλόξενο σπίτι τόσο για πολιτικούς και κοινωνικούς ακτιβιστές όσο και για το οργανωμένο έγκλημα. Ο κόσμος αυτός, όμως, που είναι προσβάσιμος μόνο με τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένου λογισμικού το οποίο παρέχει ασύγκριτη ανωνυμία η οποία συνήθως συνδυάζεται με παράνομες δραστηριότητες, γίνεται πλέον mainstream και προσελκύει όλο και περισσότερους χρήστες.

Ο λόγος που το συγκεκριμένο σπορ γίνεται ιδιαιτέρως δημοφιλές είναι πως το να σερφάρει κανείς στον σκοτεινό ιστό, που ελλοχεύει εδώ και χρόνια πίσω από τον εμφανή και γνώριμο, καθώς και το να μετάσχει στο σύνολο των παράνομων δραστηριοτήτων που αυτός περιλαμβάνει– δεν ήταν ποτέ ευκολότερο!

Οι ειδικοί browser, όπως οι Onion Router ή TOR, καταφέρνουν να μεταμφιέσουν την ταυτότητα του χρήστη, προσφέροντάς του πρόσβαση μέσα από ένα περίπλοκο δίκτυο servers ικανό να αποκρύψει τα ίχνη τους.

Παρόλο που ότι συμβαίνει στο darknet δεν σχετίζεται αποκλειστικά με εγκληματικές ενέργειες (σύμφωνα με την Facebook περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι - κυρίως ακτιβιστές που ζουν σε απολυταρχικά καθεστώτα- μπαίνουν στο κοινωνικό δίκτυο μέσω TOR κάθε μήνα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός είναι διπλάσιος σε σχέση με πέρυσι.

Την αύξηση της δημοφιλίας του Darkenet επιβεβαιώνει και ο Daniel Smith, ερευνητής ασφαλείας της Radware. Σχεδόν 2 εκατ. άνθρωποι χρησιμοποιούν τον TOR browser κάθε μέρα, με το 95% αυτής της διαδικτυακής κίνησης να κατευθύνεται σε γνωστά websites και μόνο το 5% σε site παράνομων δραστηριοτήτων, συμπληρώνει εκπρόσωπος του TOR browser στο Cnbc.

Πρόσβαση μέσα σε 10 λεπτά

Πράγματι, η πρόσβαση στον παγκόσμιο σκοτεινό ιστό δεν ήταν ποτέ ευκολότερη και γρηγορότερη. Οι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν έναν darknet browser, όπως ο The Tor Browser, να συμπληρώσουν την αίτηση και να αρχίσουν να σερφάρουν εκεί. Η όλη διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί δε, σε λιγότερο από 10 λεπτά. Μέσω του Tor Browser οι χρήστες, είτε σερφάρουν σε κανονικές διευθύνσεις του καθαρού ίντερνετ (clear net) ανώνυμα, είτε επισκέπτονται τις ιστοσελίδες του σκοτεινού ιστού. Οι διευθύνσεις του Darknet αποτελούνται από μια τυχαία σειρά αριθμών και ακολουθούνται από την κατάληξη «.onion» αντί των τυπικών καταλήξεων που έχουμε συνηθίσει( «.com», «.gr», «.org» κ.ο.κ).

Αμέτρητες ιστοσελίδες μάλιστα παρέχουν διευθύνσεις και για το σκοτεινό ίντερνετ, με κατάληξη «.onion» όπως για παράδειγμα ή «Hidden Wiki» και η «Reddit». Πρέπει να υπογραμμίσουμε πως ακόμα και τα Link από τα φαινομενικά υγιή site θα πρέπει να προσεγγίζονται με μεγάλη επιφύλαξη.

Πάνω από 600 δισ. δολάρια τα έσοδα του 2016

Παρά τα ποσοστά όμως, το Darknet είναι αδιαμφισβήτητα ο αγαπημένος χώρος σερφαρίσματος των κυβερνοεγκληματιών. Το κυβερνοέγκλημα άλλωστε αποτελεί τεράστια επιχείριση τα έσοδα της οποίας υπολογίζονται ότι θα αγγίξουν τα 600 δισ. δολάρια το 2016, ξεπερνώντας τον τζίρο οποιασδήποτε άλλης εγκληματικής ενέργειας, ακόμα κι αυτόν της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, σύμφωνα με το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών που είναι υπεύθυνο για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.

Η νέα τάση μάλιστα φαίνεται να έχει ενεργοποιήσει και τους «ιππότες του νόμου» οι οποίοι προσπαθούν να λάβουν τα μέτρα τους. «Είναι ένας κόσμος γεμάτος εγκληματίες, αυτός είναι και ο λόγο που οι ερευνητές του FBI και οι συνεργάτες τους περνούν πολύ χρόνο μέσα σε αυτό» ανέφερε ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2015, ο πράκτορας του FBI, James Comey, σε συνεδρίαση του Κογκρέσου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το ομοσπονδιακό γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ διατηρεί λίστα με τους «Top καταζητούμενους κυβερνοεγκληματίες» ενώ οι αμερικανικές αρχές δεν σταματούν να ασκούν διώξεις για τις παράνομες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στον παγκόσμιο ιστό.

Οι συλλήψεις δεν έχουν αποτέλεσμα

Μια πολύκροτη υπόθεση, ήταν η σύλληψη τον Φεβρουάριο του 2015, του Ros Ulbricht, ιδιοκτήτη και διαχειριστή του Silk Road Website, μιας διαδικτυακής Μαύρης Αγοράς παράνομων ουσιών και όπλων του Darknet που πρωτοεμφανίστηκε το 2011 και μετονομάστηκε άτυπα σε Ebay των παράνομων ναρκωτικών λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητάς της. Ο Ulbricht καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, αφότου βέβαια το website του είχε χρησιμοποιηθεί για περισσότερες από 100.000 αγοραπωλησίες χιλιάδων κιλών ναρκωτικών, όπλων και άλλων παράνομων υπηρεσιών. Λίγο μετά την σύλληψη του Ulbricht έκανε την εμφάνισή του, το Silk Road 2.0, ο ιδιοκτήτης του οποίου συνελήφθη εξίσου και του απαγγέλθηκαν παρόμοιες κατηγορίες. Αυτή τη στιγμή, το Silk Road 3.0 βρίσκεται ήδη στον αέρα.

Σύμμαχος το Bitcoin

Στα ράφια του παράνομου ιστού, μπορεί να εντοπίσει κανείς από μπράβους μέχρι χάκερς. Σύμμαχος και βοηθός αυτών των σκοτεινών δοσοληψιών φυσικά είναι το bitcoin, το οποίο θεωρείται πως διευκόλυνε όσο τίποτα άλλο τους χρήστες του διαδικτύου να πραγματοποιούν ανώνυμες συναλλαγές καλύπτοντας τα ίχνη τους.

Το κρυπτονόμισμα έχει ήδη αντικαταστήσει κάθε άλλη μορφή πληρωμής όπως κλεμμένες πιστωτικές κάρτες, τραπεζικά εμβάσματα και πληρωμή μέσω PayPal. Οι κυβερνοεγκληματίες μέσω ενός ειδικού λογισμικού περνούν τα bitcoin τους στην αφάνεια κάνοντας τα μη ανιχνεύσιμα. «Είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους τρόπους για ξέπλυμα χρήματος» συμπληρώνει ο Smith.

Όπως διευκρινίζει ο Smith, «εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών να αποφασίσουν τι θα αναφέρουν στις αρχές. Είναι άκρως σημαντικό να καταγγείλουν οποιοδήποτε δραστηριότητα εντοπίσουν που σχετίζεται με την παιδική πορνογραφία αμέσως, ώστε να αποφύγουν τις νομικές συνέπειες που επιφέρει η θέαση τέτοιου είδους κταχρηστικού περιεχομένου. Όταν κατά το σερφάρισμα οι χρήστες εντοπίσουν διαφημίσεις με τίτλο “Hard Candy” να γνωρίζουν πως αρχίζουν να εισέρχονται σε απαγορευμένη ζώνη. Από εκείνη τη στιγμή και μετά τα πράγματα εξελίσσονται πολύ γρήγορα» (Hard Candy είναι όρος για την παιδική πορνογραφία στην αργκό του σκοτεινού ίντερνετ).

Δολοφονία με 5.000 δολάρια

Η σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου και οι εγκληματικές δραστηριότητες που ελλοχεύουν σε αυτό θα μπορούσαν να σοκάρουν τους απλούς χρήστες. «Μπορείτε να προσλάβετε χάκερς να παρεισφρήσουν σε όποιο λογαριασμό θέλετε ή ακόμα και μπράβους που υπόσχονται να σκοτώσουν όποιον εσείς επιθυμείτε, δραστηριότητες που στους φυσιολογικούς ανθρώπους φαντάζουν καλογραμμένο σενάριο ταινίας τρόμου».

Ένας εκτελεστής κοστίζει από 5.000 έως 200.000 δολάρια. Βέβαια η δολοφονία ενός διευθυντικού στελέχους ή ενός διάσημου προσώπου κοστίζει κάτι παραπάνω, ξεκινά από τις 30.000 δολάρια κατά μέσο όρο. Όπως διευκρινίζει ο Smith βέβαια, στις περισσότερες περιπτώσεις τα site αυτά υπόσχονται φύκια με μεταξωτές κορδέλες ή αποτελούν βιτρίνα των διωκτικών αρχών που ερευνούν διάφορες υποθέσεις του σκοτεινού ιστού.

Αμέτρητες TOR Engines

Αλληλοτροφοδοτούμενη είναι και η σχέση της αύξησης των browser που υπόσχονται πρόσβαση στο Darknet με την αύξηση των χρηστών. Αυτή τη στιγμή συναντά κανείς αμέτρητες Tor search engines, η καθεμία από τις οποίες διατείνεται πως είναι η Google του σκοτεινού διαδικτύου. Για παράδειγμα, η Torch έχει καταχωρημένο στα κιτάπια της σχεδόν το ένα τέταρτο από τις ένα εκατομμύριο ιστοσελίδες που φιλοξενούνται στον σκοτεινό ιστό, τις οποίες μπορεί να ψάξει μέσα σε 0,4 δεύτερόλεπτα, αναφέρει ο Smith. Μάλιστα η Torch, όπως και η Google, υποστηρίζει τις διαφημίσεις, με την κεντρική της σελίδα να φιλοξενεί μια διαφήμιση για χακαρισμένους λογαριασμούς Pay Pal και πιστωτικών καρτών.

Από την άλλη η Gram - η οποία μοιάζει πολύ με την Google - προσφέρεται κυρίως για να αναζητήσει κανείς διαδικτυακούς τόπους που πωλούν ναρκωτικές ουσίες καθώς και μερικές ιστοσελίδες που πωλούν κακόβουλα λογισμικά ή άλλα εργαλεία που μπορούν να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες του λογισμικού συστήματος κάθε υπολογιστή.



Χάρη στο Darknet, τόσο τα καρτέλ των ναρκωτικών όσο και ο πόλεμος συμμοριών έχει μεταφερθεί στο διαδίκτυο, με διαδικτυακές επιθέσεις που έχουν στόχο να ρίξουν την σελίδα του ανταγωνιστή. Μάλιστα με την απευθείας πώληση των νακρωτικών ουσιών στους χρήστες οι έμποροι φαίνεται πως μειώνουν το ρίσκο να συλληφθοϋν ενώ ενισχύουν τα περιθώρια κέρδους τους καταργώντας τους φυσικούς μεσάζοντες, τα γνωστά βαποράκια.

Ναρκωτικά, όπλα, χάκερς για κάθε περίπτωση και για όλα τα βαλάντια





To website Doctor Drug, το οποίο πουλάει κοκαΐνη, ecstasy, speed, και άλλα ναρκωτικά καθώς και όπλα, αναλύει τις λεπτομέρειες του κάθε προϊόντος συμπεριλαμβάνομένης και της ισχύος του κάθε ναρκωτικού. Οι τιμές, δε, είναι πανομοιότυπες με εκείνες εκτός διαδικτύου. Ένα κιλό speed κοστίζει 3,9 bitcoin (περίπου 1.800 δολάρια) - σχεδόν ίδια τιμή που θα βρει κάποιος στο δρόμο, αναφέρει ο Smith και συμπληρώνει πως το συγκεκριμένο site διαφημίζει πως η μεταφορά των ουσιών γίνεται με άκρα μυστικότητα και μάλιστα άμεσα, εντός μιας ημέρας, σε περιοχές κοντά στην Ολλανδία. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ομοσπονδιακές αρχές υπολογίζουν πως η έδρα της «επιχείρησης» βρίσκεται κάπου εκεί κοντά.



Από το Darknet δεν θα μπορούσε να λείπει η αντίστοιχη Amazon, που στην περίπτωση του ονομάζεται Alpha Bay. Εκεί βρίσκει κανείς μια τεράστια ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων ναρκωτικών ουσιών, πλαστών ρολογιών, εγχειριδίων για χάκερς και πολλά πολλά άλλα. Μάλιστα οι αγοραστές του σκοτεινού ιστού λειτουργούν όπως οι αγοραστές του πραγματικού κόσμου. Όπως οι φυσιολογικοί καταναλωτές έτσι και οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου αναζητούν τα προϊόντα σε διάφορες ιστοσελίδες μέχρι να εντοπίσουν την πιο συμφέρουσα τιμή, ανέφερε ο Smith.

Τον τελευταίο καιρό, άνοδο γνωρίζουν, όπως συμπληρώνει ο Smith, τα εξαιρετικά ισχυρά botnets - κακόβουλα λογισμικά τα οποία καταφέρνουν να υποδουλώσουν ένα συγκεκριμένο υπολογιστή και να τον χρησιμοποιούν για να πραγματοποιούν μέσω αυτού συγκεκριμένες εργασίες. Στην ουσία μολύνουν τους υπολογιστές και στη συνέχεια τους χρησιμοποιούν είτε για να υπερφορτώσουν μια ιστοσελίδα με κίνηση και να την ρίξουν, είτε για να διαδώσουν ιούς, ακόμα και για να αποκλέψουν τους κωδικούς πρόσβασης και να στείλουν spam e-mails. Το λογισμικό για τέτοιου είδους επιθέσεις μπορεί να βρεθεί εύκολα online, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν είτε να νοικιάσουν ένα είτε να μάθουν πως θα δημιουργήσουν το δικό τους.

Ακόμη και για τους μαθητές η αγορά ενός κακόβουλου λογισμικού αποδεικνύεται εύκολη υπόθεση στο Darknet σύμφωνα με τον Smith. Με μόνο 20 δολάρια οι μαθητές μπορούν να νοικιάσουν ένα botnet που προσβάλλει τους υπολογιστές του σχολείου ούτως ώστε να μπορούν να εγγραφούν σε μαθήματα που έχουν κλείσει.





«Αυτό είναι ένα πολύ δημοφιλές "σπορ" στους νέους της εποχής μας» καταλήγει ο Smith. Λύση βέβαια υπάρχει ακόμα και για τις πιο δύσκολες περιπτώσεις. Με 455 δολάρια το site Pirate Crackers, υπόσχεται να σου δανείσει έναν χάκερ ο οποίος ειναι ικανός να σπάσει το οτιδήποτε, ακόμα και να μπει στις βαθμολογίες του σχολείου για να βοηθήσει να αποφοιτήσετε με άριστα, ενώ κανονικά θα είχατε μείνει στην ίδια τάξη. Οι ειδικοί βέβαια προειδοποιούν πως η συνανστραφή με τέτοιου είδους άτομα μπορεί να αποβεί άκρως επικίνδυνη ακόμα και μοιραία.



Παρόλο που οι απλοί browser ισχυρίζονται πως εξασφαλίζουν την ανωνυμία των χρηστών δεν αποδεικνύονται αποτελεσματικοί για κάθε περίπτωση. Έτσι οι χρήστες του υποκόσμου χρησιμοποιούν συνήθως και πρόσθετα μέτρα ασφαλείας για να εξασφαλίσουν την ανωνυμία τους.Ένα γνωστό εργαλείο είναι το Pretty Good Privacy (PGP), αρκετά δημοφιλές πρόγραμμα για την κρυπτογράφηση και αποκρυπτογράφηση των e-mail, που επιτρέπει στους χρήστες να επικοινωνούν με άκρα μυστικότητα χωρίς να ανησυχούν πως κάποιος άλλος θα διαβάσει την επικοινωνία τους.

Επιπλέον εντός του ιστού διαφημίζονται και σεμινάρια εκπαίδευσης με στόχο να βοηθήσουν τους κακούς να αποφύγουν την ανίχνευσή τους από τις αρχές. «Ξέρουμε πως θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε κάποια παράνομα πράγματα και κατά πάσα πιθανότητα το FBI θα σας ακολουθήσει. Εμείς θα σας βοηθήσουμε να διασφαλίσετε την ανωνυμία σας και θα σας μάθουμε πως να προστατεύετε την ταυτότητά σας», είναι το συνηθέστερο μότο για να διαφημιστούν τέτοιου είδους «σεμινάρια.



Μάλιστα σε μερικά από τα φόρουμ του Darknet στα οποία οι χρήστες μιλούν ανοιχτά μεταξύ τους, ζητείται από τα νέα μέλη να διαπράξουν κάποιο κυβερνοέκλημα, να αποσπάσουν κάποιους κωδικούς και γενικά να κάνουν κάτι που θα κεδρίσει την εμπιστοσύνη των παλαιότερων μελών του χώρου.

Είναι εντυπωσιακό πως βρίσκονται τόσοι καλόκαρδοι άνθρωποι εντός του ιστού που είναι πρόθυμοι να καταναλώσουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους για να διδάξουν σε έναν άσχετο πως θα διαπράξει αποτελεσματικά ένα κυβερνοέγκλημα» καταλήγει ο Smith.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider