Akazoo και άλλοι «σκελετοί» στη ντουλάπα των ελληνικών τεχνολογικών εταιρειών

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Akazoo και άλλοι «σκελετοί» στη ντουλάπα των ελληνικών τεχνολογικών εταιρειών
Η υπόθεσης Akazzo επαναφέρει στο προσκήνιο κι άλλες περιπτώσεις ελληνικών τεχνολογικών εταιρειών που η πραγματική τους κατάσταση δεν είχε καμία σχέση με την ειδυλλιακή εικόνα που παρουσίαζαν.

Αναταραχή στην επενδυτική σκηνή έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα η δημοσιοποίηση της έκθεσης της Quintessential Capital Management (QCM), σύμφωνα με την οποία, η διοίκηση της Akazoo χειραγωγούσε τα στοιχεία της εταιρείας και οι ισολογισμοί της μπορεί στην πραγματικότητα να κρύβουν σοβαρές παρατυπίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της QCM, η οικονομική «εικόνα» της Akazoo παρουσιάζει μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ κερδών και ταμειακών ροών, σημαντικές επενδύσεις σε πνευματική ιδιοκτησία (IP) και ένα επίπεδο εισπρακτέων λογαριασμών που απέχει μακράν από τα επίπεδα των ανταγωνιστών της. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την QCM, η Akazoo έχει πληρώσει ουσιαστικά μηδενικούς φόρους τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παρά το γεγονός ότι ισχυρίζεται ότι έχει 21,7 εκατομμύρια δολάρια λογιστικό «κέρδος».

Λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης η μετοχή της εταιρείας στα αμερικανικό ταμπλό του Nasdaq τελούσε υπό διαπραγμάτευση με σημαντική πτώση, την ίδια στιγμή που αμερικανικές νομικές εταιρείες, όπως οι Rosen Law Firm, The Schall Law Firm, Glancy Prongay & Murray LLP ανακοίνωναν ότι ξεκινούν νομικές κινήσεις κατά της διοίκησης της Akazοο.

Η Akazoo εταιρεία με φορολογική έδρα το Λουξεμβούργο εισήχθη στις 11 Σεπτεμβρίου 2019 στο αμερικανικό χρηματιστήριο μετά από αντίστροφη συγχώνευση (reverse merger) με την εταιρεία Modern Media Acquisition Corp και με την χρηματιστηριακή της αξία να ξεπερνά τα 325 εκατ. δολ.. Έκτοτε βέβαια, με εξαίρεση τις πρώτες λαμπρές ημέρες της, η πορεία της τιμής της μετοχής της ακολουθεί φθίνουσα πορεία έχοντας απολέσει πάνω από τα 2/3 της αρχικής της αξίας.

Να θυμίσουμε ότι η Akazoo ήταν spin-off της Internet Q, του Παναγιώτη Δημητρόπουλου μιας εταιρείας που ήταν κι αυτή εισηγμένη στην Εναλλακτική Αγορά (ΑΙΜ) του χρηματιστηρίου του Λονδίνου έως το 2016. Τότε η Internet Q μετά από τους ισχυρισμούς για απάτη από το βρετανικό Shareprophets και την αναφορά που είχε δημοσιοποιήσει με τίτλο «Από την Αθήνα με αγάπη: Internet Q – η τιμή στόχος είναι μία δραχμή», βγήκε εκτός διαπραγμάτευση.

Ασχέτως εξέλιξης της υπόθεσης Akazzo, η έκθεση της QCM και τα μέχρι σήμερα δεδομένα επαναφέρουν στο προσκήνιο κι άλλες περιπτώσεις ελληνικών τεχνολογικών εταιρειών που η πραγματική τους κατάσταση δεν είχε καμία σχέση με την ειδυλλιακή εικόνα που παρουσίαζαν.

Βέβαια η Globo δεν ήταν το μόνο ηχηρό φάλτσο της ελληνικής τεχνολογικής σκηνής. Νωρίτερα, το 2011, είχαμε παρακολουθήσει την περίπτωση της Velti, μιας εταιρείας που είχε και αυτή εισαχθεί με μεγάλες περγαμηνές στην αγορά του Nasdaq.

Το start-up των Αλέξανδρου Μούκα και Χρήστου Κασκαβέλη χαρακτηριζόταν ως ένα από τα πιο λαμπρά success stories στην άκρως ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά του mobile marketing. Κάπως έτσι εισήχθη αρχικά στο λονδρέζικο ΑΙΜ και στη συνέχεια στο αμερικανικό Nasdaq, αντλώντας συνολικά κεφάλαια 300 εκατ. δολ., τα οποία χρησιμοποίησε για εξαγορές μικρότερων εταρειών. Οι  διαδοχικές έφτασαν τη Velti μέχρι την Κίνα και την Ινδία, τα προϊόντα της απευθύνονταν σε περισσότερους από 4,3 δισεκατομμύρια χρήστες της κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως ενώ ο τζίρος της εταιρείας έφτανε στο απόγειό της στα 270 εκατ. δολ.

Ωστόσο λίγα χρόνια αργότερα, το 2013, τα λαμπερά χαμόγελα των μετόχων έσβησαν όταν οι ζημιές πήραν διαστάσεις χιονοστιβάδας. Στο πρώτο τρίμηνο η Velti ανακοίνωσε μειωμένες πωλήσεις κατά 21% (στα 41 εκατ. δολάρια) και καθαρές ζημίες 157 εκατ. δολαρίων, από μόλις 8,8 εκατ. δολάρια το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012. Το σοκ έγινε ακόμα μεγαλύτερο για τους επενδυτές δεδομένου ότι η εταιρεία αναθεώρησε τις προβλέψεις των πωλήσεων για το 2013 και από τα 400 εκατ. δολάρια που ήταν ο αρχικός στόχος, έδωσε guidance για τζίρο 255 έως 280 εκατ. δολάρια. Η συνέχεια ήταν ακόμα χειρότερη. Το δεύτερο τρίμηνο καταγράφηκε πτώση εσόδων κατά 47% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2012 και οι ζημίες εκτοξεύθηκαν στα 130 εκατ. δολάρια (από ζημίες 17,7 εκατ. δολαρίων το β΄ τρίμηνο του 2012). Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων συνοδεύτηκε από ένα πρωτοφανές sell off για τη μετοχή, που υποχώρησε κατά 66% μέσα σε μία ημέρα.

Η ελεύθερη πτώση συνεχίστηκε με αποτέλεσμα ο τίτλος της εταιρείας μέσα σε δύο χρόνια να χάσει το 98% της αξίας του. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν ομάδες μετόχων να κινηθούν νομικά κατά της διοίκησης της Velti κατηγορώντας τη για παραποίηση στοιχείων, η εταιρεία να καταθέσει αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της για τα περιουσιακά της στοιχεία στις ΗΠΑ και φυσικά οι δραστηριότητές της να μειωθούν ραγδαία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση της QCM κάνει σαφή αναφορά για «υπόγειες διαδρομές» του στελεχικού δυναμικού μεταξύ των εταιρειών Velti, Globo και Akazoo. O διευθύνων σύμβουλος της Akazoo, Απόστολος Ζερβός, ήταν στέλεχος της Velti την περίοδο 2008-2010, λίγο πριν την κατάρρευσή της δηλαδή. Επιπλέον, αρκετοί πρώην εργαζόμενοι είτε της Globo είτε της Velti έχουν απασχοληθεί στην Akazoo, σύμφωνα με την QCM.

Οι φανατικοί της τεχνολογικής σκηνής θα θυμούνται μάλλον την περίπτωση της Globo, μιας εταιρείας που ξεκίνησε από το «υπόγειο» της οδού Αγαθίου 24, όπως υποστήριζε ο ιδρυτής της Κωστής Παπαδημητρόπουλος για να καταλήξει να διαπραγματεύεται στα βρετανικά χρηματιστηριακά ταμπλό και να εξαφανστεί αίφνης από τον χάρτη.

Ιδρυθείσα από τον νεαρό τότε απόφοιτος του ΕΜΠ και έχοντας την στήριξη ενός πανίσχυρου για την εποχή επιχειρημαία, του Θανάση Πουλιάδη, η Globo η εταιρεία λάνσαρε το ελληνικό Internet yellowpages.gr, κατάφερε μέσα σε μια δεκαετία  χρόνια να ιδρύσει πλήθος θυγατρικών εταιρειών (Greek Internet Yellow Pages ΕΠΕ, Docunet ΕΠΕ, METIS, Profitel και άλλες) να συνάψει συμβάσεις εκατομμυρίων με δημόσιους φορεί, να λάβει πλήθος επιδοτήσεων αλλά και βραβείων και να εισαχθεί με περγαμηνές στην Εναλλακτική Αγορά (ΑΙΜ) του χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Η εταιρεία τότε συγκαταλεγόταν στις κορυφαίες του χώρου ανάπτυξης ολοκληρωμένων εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας και SaaS, διέθετε πάνω από 400 εργαζόμενους και διατηρούσε γραφεία σε Αθήνα, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Σαν Χοσέ, Οχάιο, Ντουμπάι, Σιγκαπούρη, Ατλάντα, Λευκωσία και Βουκουρέστι.

Μέχρι που μια ωραία πρωία, και πάλι η QCM αμφισβήτησε έντονα την ειλικρίνεια των ανακοινώσεών και των στοιχείων της. Συγκεκριμένα, όπως υποστήριζε η τότε πολυσέλιδη έκθεση, αρκετοί από τους συνεργάτες του οποίους διέθετε η εταιρεία ανά τον κόσμο δήλωναν άγνοια για τη συνεργασία όταν τους προσέγγισαν οι Αμερικανοί της Quintessential Capital Management (QCM), ή δεν εντοπίζονταν, ενώ πολλοί από τους διανομείς/συνεργάτες της Globo είτε ήταν ελληνικές εταιρείες, είτε διοικούνταν από Ελληνες.

Η υπόθεση απασχόλησε και τα διεθνή μέσα. Στα εκτενή δημοσιέυματα των Financial Times της εποχής εκείνης διαβάζουμε «όταν καλεί κανείς τον αριθμό τηλεφώνου της Mezza (σ.σ. εταιρεία συνεργάτης της Globo) απαντάει μια μηχανή του fax. Η ιστοσελίδα της δίνει ως πληροφορία επικοινωνίας μια διεύθυνση στο Λονδίνο, όπου είναι καταχωρημένες 50 εταιρείες, πολλές με Έλληνες διευθυντές». «Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Metis δεν μπορούσε να θυμηθεί σε ποιο μέρος της Βαρκελώνης βρίσκονται τα ισπανικά γραφεία της εταιρείας».

To αποτέλεσμα ήταν να αναλάβουν δράση οι βρετανικές εποπτικές αρχές, η εταιρεία να τεθεί υπό τον έλεγχο επιτροπής που αποτελείτο από μη εκτελεστικά στελέχη, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος αλλά και ο οικονομικός διευθυντής να αποχωρήσουν και η Globo που εμφανιζόταν ως παράδειγμα εξαγωγικής επιτυχίας και έπαιρνε απανωτά βραβεία να εξαφανιστεί από τον επιχειρηματικό χάρτη.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:12

Καρέλιας: 86,8 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2023 - Μέρισμα 12,4 ευρώ ανά μετοχή

19:02

Trastor: Εισήγηση για διανομή μερίσματος 0,02 ευρώ ανά μετοχή

18:50

Ελλάκτωρ: Απέκτησε 24.514 μετοχές της Reds - 2,70 ευρώ ανά μετοχή

18:39

Παγκρήτια Τράπεζα: Προϋπόθεση ανάπτυξης, η γυναικεία ενδυνάμωση – Το 52% του προσωπικού της γυναίκες

18:31

Ευ. Μυτιληναίος: Όσο το δυνατόν πιο σύντομα το dual listing

18:30

Unibios: Καθαρά κέρδη 2,04 εκατ. το 2023 - Αύξηση πωλήσεων 15,4%

18:21

Galaxy Cosmos Mezz: Στα 5,4 εκατ. τα καθαρά κέρδη το 2023

18:15

Σημαντικές καθυστερήσεις στην εξυγίανση της αγοράς των επίγειων καζίνο

18:12

Ακυρώνεται η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ

18:09

EΤΕ: Η ανακοίνωση για τη Δημόσια Πρόταση στην Epsilon Net

18:00

ΕΡΓΑΝΗ: Έκρηξη προσλήψεων με 252.606 νέες θέσεις τον Μάρτιο - Οι περιζήτητες ειδικότητες

17:46

Alumil: Διευκρινίσεις για την απόσχιση του κλάδου χύτευσης και την εξεύρεση επενδυτή

17:45

«Θριάσιο 2»: Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού το κοινό σχήμα των Hellenic Train – DAMCO για το logistics center

17:38

ΗΠΑ: Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Απρίλιο

17:26

Χρηματιστήριο: Κέρδη άνω του 4,4% στην εβδομάδα - Υπέρβαση των 1.450 μονάδων

17:10

Κασσελάκης : Ο κόσμος δεν ζει στον «παράδεισο» που θέλει να παρουσιάζει η κυβέρνηση

17:09

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: «Πράσινο φως» για την τροποποίηση όρων του ΚΟΔ των 500 εκατ. ευρώ

17:01

Ακρίτας: Στα 4,3 εκατ. ευρώ τα EBITDA το 2023

16:53

Τράπεζα Πειραιώς: Στηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις μέσω των εγγυοδοτικών εργαλείων του Ταμείου InvestEU

16:48

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων τη Μεγάλη Τρίτη

16:39

Συνταξιοδοτείται ο CEO της Schroders

16:38

Wall Steet: Alphabet και Microsoft δίνουν ώθηση στους δείκτες

16:37

Συνάντηση Σακελλαροπούλου με εκπροσώπους της Mytilineos Energy & Metals στη Χιλή

16:31

Νέα αγροτικά προϊόντα «ΓΑΙΑ» από τη ΔΕΗ

16:23

ΑΑΔΕ: Νέες λειτουργίες εξυπηρέτησης στις ψηφιακές εφαρμογές

16:18

Υπουργός ενόπλων δυνάμεων Γαλλίας: Υπέρ μίας ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης ταχείας επέμβασης

16:16

Μητσοτάκης: Να στήσουμε ανάχωμα απέναντι σε αυτούς που καπηλεύονται τη χριστιανοσύνη

16:10

Η Ρωσία είναι έτοιμη να επεκτείνει τη συνεργασία της με το Ιράν

15:56

ΗΠΑ: Στο 2,8 τον Μάρτιο ο αγαπημένος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό

15:53

Τουλάχιστον 34.356 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα από τον Οκτώβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider