«Καμπανάκι» ΟΟΣΑ για την ελληνική αγορά εργασίας: Αξιοποιήστε γυναίκες, νέους, ηλικιωμένους και μετανάστες

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Καμπανάκι» ΟΟΣΑ για την ελληνική αγορά εργασίας: Αξιοποιήστε γυναίκες, νέους, ηλικιωμένους και μετανάστες
Η ελληνική αγορά εργασίας αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, όπως είναι η μειωμένη συμμετοχή των νέων, των μεταναστών, των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων και των γυναικών, σύμφωνα με τον Οργανισμό. Εύσημα για τη μείωση της ανεργίας, που απέχει ωστόσο κατά 3 μονάδες από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.

Οι αγορές εργασίας των χωρών του ΟΟΣΑ συνεχίζουν να δείχνουν ανθεκτικότητα τον τελευταίο χρόνο, παρότι εμφανίζονται οι πρώτες ενδείξεις επιβράδυνσης, με πιο μέτρια αύξηση της απασχόλησης και μείωση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού. Παρόλα αυτά, οι πραγματικοί μισθοί αυξάνονται σε ετήσια βάση σχεδόν σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, αν και παραμένουν κάτω από τα επίπεδα της προ covid εποχής.

Όπως επισημαίνει η Έκθεση του ΟΟΣΑ για τις Προοπτικές της Απασχόλησης το 2025 (OECD Employment Outlook 2025), στο μέλλον, οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες και οι ενδεχόμενες αυξήσεις δασμών αναμένεται να επιβραδύνουν την οικονομική δραστηριότητα και μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον πληθωρισμό και τους μισθούς.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η ελληνική αγορά απασχόλησης αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, όπως είναι η μειωμένη συμμετοχή των νέων, των μεταναστών, των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων και των γυναικών. Καθώς η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει διαρθρωτικά εμπόδια, ομάδες όπως οι γυναίκες, οι νέοι αλλά και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι εμφανίζουν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης σε σύνολο 30 χωρών. Υπενθυμίζεται πως το μέσο ποσοστό απασχόλησης στις χώρες του ΟΟΣΑ κατά το α' τρίμηνο του 2025 έφτασε το 72,1%.

Ανάμεσα στα ποιοτικά στοιχεία που αναφέρει η Έκθεση για την Ελλάδα είναι τα εξής:

  • η Ελλάδα εξακολουθεί να εμφανίζει υψηλότερη ανεργία, κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες περίπου (7,9%) πάνω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ (4,9%), παρότι ο δείκτης ακολουθεί έντονα πτωτική πορεία τα τελευταία χρόνια
  • η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό της Ελλάδας παραμένει από τις χαμηλότερες σε επίπεδο ΟΟΣΑ, καταδεικνύοντας την ανάγκη για συστημικές αλλαγές στην υποστήριξη των γυναικών με παιδιά και την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής
  • το ποσοστό ΝΕΕΤ (νέοι εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης) υπερβαίνει το 15%, γεγονός που φανερώνει βαθιά απόκλιση μεταξύ του εκπαιδευτικού συστήματος και της αγοράς εργασίας
  • δεδομένης της πληθυσμιακής συρρίκνωσης, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι (άνω των 55 ετών) όπως και οι μετανάστες αποτελούν έναν υποεκμεταλλευόμενο πόρο, που θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά οφέλη για την ανάπτυξη

Παρότι η ελληνική αγορά εργασίας εμφανίζει ανθεκτικότητα, υστερεί σε βασικούς δείκτες σε σχέση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, όπως αναφέρει η Έκθεση. Ο Οργανισμός ζητά επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για την ενεργοποίηση των ανεκμετάλλευτων ανθρώπινων πόρων - ιδίως των γυναικών, των νέων, των ηλικιωμένων και των μεταναστών.

«Μια τέτοια στρατηγική θα μπορούσε να καλύψει τα κενά στην απασχόληση και την παραγωγικότητα και να περιορίσει τους κινδύνους που απορρέουν από τις δημογραφικές αλλαγές. Με στοχευμένες πολιτικές, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να μεταμορφώσει την αγορά εργασίας της σε έναν πιο συμπεριληπτικό και αναπτυξιακό μοχλό της οικονομίας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα συμπεράσματα της έρευνας

Σύμφωνα με την Έκθεση του ΟΟΣΑ για την διεθνή αγορά εργασίας:

• Τα ποσοστά απασχόλησης και συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό στον ΟΟΣΑ έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα, ενώ η ανεργία παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα σε πολλές χώρες. Το ποσοστό ανεργίας στον ΟΟΣΑ παρέμεινε στο 4,9% τον Μάιο του 2025. Ο μέσος ρυθμός απασχόλησης στον ΟΟΣΑ αυξήθηκε στο 72,1% το πρώτο τρίμηνο του 2025, ενώ ο μέσος ρυθμός συμμετοχής έφτασε στο 76,6%.

• Ωστόσο, υπάρχουν σημάδια επιδείνωσης των συνθηκών στην αγορά εργασίας, καθώς η αύξηση της απασχόλησης συνεχίζει να επιβραδύνεται. Τα ποσοστά απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 0,12 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο στον ΟΟΣΑ μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2024 και του πρώτου τριμήνου του 2025, σε σύγκριση με αύξηση 0,20 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2023 και του πρώτου τριμήνου του 2024.

• Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού συνεχίζουν να μειώνονται, αλλά οι αγορές εργασίας παραμένουν σφιχτές. Η ένταση στην αγορά εργασίας έχει επανέλθει στα προ COVID-19 επίπεδα σε πολλές χώρες του ΟΟΣΑ. Παρ’ όλα αυτά, η ένταση παραμένει αξιοσημείωτα υψηλότερη από τα προ της κρίσης επίπεδα σε αρκετές χώρες, και οι αγορές εργασίας πριν την COVID-19 ήταν ήδη σφιχτές για αρκετούς δομικούς λόγους που εξακολουθούν να ισχύουν.

• Οι άνδρες και οι γυναίκες συγκλίνουν μεταξύ τους όσον αφορά την απασχόληση και τη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό σε πολλές χώρες του ΟΟΣΑ. Μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2024 και του πρώτου τριμήνου του 2025, το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών αυξήθηκε περίπου 0,32 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από αυτό των ανδρών, ενώ το χάσμα μεταξύ των φύλων στο ποσοστό συμμετοχής μειώθηκε κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες.

• Οι πραγματικοί μισθοί αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, αλλά παραμένουν κάτω από τα επίπεδα των αρχών του 2021. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2025, ο μέσος όρος της αύξησης των πραγματικών μισθών αγγίζει το 2,5%. Ωστόσο, οι πραγματικοί μισθοί παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα του πρώτου τριμήνου του 2021 σε 18 από αυτές τις 37 χώρες.

• Ο πραγματικός κατώτατος μισθός ήταν υψηλότερος τον Απρίλιο του 2025 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021 σε σχεδόν όλες τις 30 χώρες του ΟΟΣΑ που έχουν θεσπίσει κατώτατο μισθό. Η αύξηση του μέσου πραγματικού κατώτατου μισθού σε αυτές τις 30 χώρες ήταν 7,9%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Εργασιακό στρες βιώνουν 8 στους 10 εργαζόμενους - Χειρότερη η κατάσταση στους μεγάλους ομίλους

Συνεχίζει ακάθεκτο το Bitcoin - Ξεπέρασε και τα 118.000 δολάρια

Αύξηση ορίων συνταξιοδότησης από το 2027 φέρνει η σύνδεση με το προσδόκιμο ζωής - Χαμηλή ηλικία «εξόδου» στην Ελλάδα βλέπει ο ΟΟΣΑ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider