Εφορία: Διασταυρώνει μετρητές ρεύματος με φορολογικές δηλώσεις - Στόχος να εντοπίσει ακίνητα που φαίνονται «κενά»

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εφορία: Διασταυρώνει μετρητές ρεύματος με φορολογικές δηλώσεις - Στόχος να εντοπίσει ακίνητα που φαίνονται «κενά»
Για πρώτη φορά θα γίνει απογραφή των κενών κατοικιών. Όσα δηλώνονται ως κενά, αλλά έχουν υψηλές καταναλώσεις ρεύματος, θα μπαίνουν στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ.

Το πρώτο μεγάλο «σκανάρισμα» των ακινήτων τα οποία δηλώνονται στην εφορία ως κενά αλλά στην πραγματικότητα είτε κατοικούνται είτε ενοικιάζονται και αποφέρουν εισόδημα, έχει ήδη ξεκινήσει. Η ΑΑΔΕ προχωρά στην πλήρη απογραφή των κενών ακινήτων μέσω του Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ), το οποίο ενεργοποιείται εντός του καλοκαιριού.

Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα δεν θα είναι απλώς μια βάση δεδομένων. Πρόκειται για την πρώτη ηλεκτρονική «ακτινογραφία» κάθε ακίνητης περιουσίας. Για κάθε εγγραφή στο ΜΙΔΑ θα υπάρχουν πληροφορίες για το είδος, την επιφάνεια, τη χρήση, το εάν είναι μισθωμένο ή κενό, ακόμα και για τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Κι εκεί ακριβώς μπαίνει στο παιχνίδι ο ΔΕΔΔΗΕ.

Αμέσως μετά την απογραφή, ξεκινούν οι διασταυρώσεις: όσα ακίνητα δηλώνονται ως κενά, αλλά έχουν ύποπτα υψηλές καταναλώσεις ρεύματος, θα μπαίνουν στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ. Οι πρώτοι έλεγχοι θα βασιστούν στην κατανάλωση ενέργειας, που θεωρείται πλέον ασφαλές εργαλείο εντοπισμού ψευδών δηλώσεων.

Στην πράξη, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα συγκρίνουν τα δηλωμένα «κενά» με τις πραγματικές ενδείξεις κατανάλωσης από τους μετρητές του ΔΕΔΔΗΕ. Εάν εντοπιστεί συνεχής χρήση ρεύματος, το ακίνητο θα «μαρτυρά» ότι δεν είναι και τόσο... κενό.

Κίνητρο

Το φορολογικό όφελος για όσους δηλώνουν ένα ακίνητο ως κενό ενώ στην πραγματικότητα το νοικιάζουν ή το χρησιμοποιούν είναι πολλαπλό:

  • Οι κενές κατοικίες δεν επιβαρύνονται με τεκμήριο διαβίωσης.
  • Δεν δηλώνεται εισόδημα από ενοίκια, άρα δεν πληρώνεται φόρος.
  • Το ακίνητο απαλλάσσεται από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από την απογραφή του 2021, στην Ελλάδα καταγράφηκαν 793.884 κενά ακίνητα: 255.300 στην Αττική, 229.627 στη Βόρεια Ελλάδα, 182.918 στην Κεντρική Ελλάδα και 126.035 σε νησιά και Κρήτη. Ένα σημαντικό ποσοστό είναι πράγματι κλειστά - είτε πρόκειται για εξοχικά είτε για εγκαταλελειμμένα. Ωστόσο, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όπου τα «κενά» ακίνητα έχουν ενοικιαστές - αλλά δεν εμφανίζονται στην εφορία.

Η απογραφή θα επιχειρήσει να διαχωρίσει το νόμιμο από το «γκρίζο». Και αυτήν τη φορά, οι διασταυρώσεις δεν θα περιοριστούν σε απλά ερωτηματολόγια. Τα ρολόγια του ρεύματος θα… μιλήσουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φορολογικές δηλώσεις: Σε ποιους θα ράψει «κουστούμι φόρου» η ΑΑΔΕ

Stegasi.gov.gr: Ανοίγει εντός της εβδομάδας η νέα πλατφόρμα του ΥΚΟΙΣΟ για τα στεγαστικά προγράμματα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider