Πώς να φτιάξετε ένα βιογραφικό που θα ιντριγκάρει τους recruiters - Do's and Don'ts για την επόμενη θέση εργασίας σας

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς να φτιάξετε ένα βιογραφικό που θα ιντριγκάρει τους recruiters - Do's and Don'ts για την επόμενη θέση εργασίας σας
Με το CV σου θα πρέπει να δείξεις στους υπεύθυνους του recruitment, ότι όχι μόνο έχεις τα απαραίτητα προσόντα για να πάρεις τη θέση, αλλά ότι ξέρεις και πώς να τα κάνεις highlight στο βιογραφικό σου

Σε κάθε αγγελία εργασίας, οι εργοδότες δέχονται δεκάδες -αν όχι εκατοντάδες- βιογραφικά από υποψηφίους. Γιατί, λοιπόν, να επιλέξει κάποιος το δικό σου και να σε προσλάβει για την προσφερόμενη θέση;

Με το CV σου θα πρέπει να δείξεις στους υπεύθυνους του recruitment, ότι όχι μόνο έχεις τα απαραίτητα προσόντα για να πάρεις τη θέση, αλλά ότι ξέρεις και πώς να τα κάνεις highlight στο βιογραφικό σου.

Σύμφωνα με τον οδηγό του Career Guide 2025, το βιογραφικό σου δεν είναι απλώς μια λίστα με πράγματα που έχεις καταφέρει στο παρελθόν. Είναι η ευκαιρία σου να δείξεις γιατί είσαι ακριβώς αυτό που ψάχνουν.

Ρίξε μια ματιά στις απαιτήσεις της θέσης, τις δεξιότητες που ζητάνε, και το προφίλ της εταιρείας. Αυτές είναι οι «λέξεις-κλειδιά» που πρέπει να βάλεις οπωσδήποτε στο βιογραφικό σου.

Το ίδιο βιογραφικό δεν δουλεύει για κάθε δουλειά. Προσάρμοσέ το κάθε φορά που το στέλνεις, ώστε να φαίνεται ότι «κουμπώνεις» τέλεια στη συγκεκριμένη θέση. Δες τι γράφει το job description και φρόντισε να αναδεικνύει το βιογραφικό σου, skills τα οποία απαιτούνται.

Αν ζητάνε συγκεκριμένες ικανότητες και τις έχεις, φρόντισε να τις εντάξεις στο βιογραφικό, αλλά και να τις τονίσεις. Έτσι, αυξάνεις τις πιθανότητές σου να περάσεις στο επόμενο στάδιο, την πολυπόθητη συνέντευξη.

Tips για ένα καλό βιογραφικό

Για τη δημιουργία ενός σωστού βιογραφικού ξεκινάς από το ονοματεπώνυμό σου και τα στοιχεία επικοινωνίας, για να μπορέσουν να σε βρουν οι πιθανοί εργοδότες. Αυτά βρίσκονται στο πάνω πάνω μέρος του βιογραφικού σου, ενώ καλό θα ήταν να προσθέσεις και τον τίτλο σου της τωρινής σου δουλειάς, σε περίπτωση που αυτός «ταιριάζει» και με τη νέα θέση που διεκδικείς.

Σύντομη παρουσίαση: Η επαγγελματική σου περίληψη είναι μια σύντομη παράγραφος που σε συστήνει στον υποψήφιο εργοδότη μέσα σε λίγες γραμμές. Εδώ φροντίζεις να συνοψίσεις τα προσόντα σου και τον λόγο που είσαι το ιδανικό άτομο για τη θέση. Παράλληλα, κάθε φορά μπορείς να προσαρμόζεις τη συγκεκριμένη ενότητα, προσθέτοντας στοιχεία που μπορεί να «αναζητά» μια νέα αγγελία.

Η εργασιακή εμπειρία: Το συγκεκριμένο σημείο είναι και το πιο σημαντικό στο βιογραφικό, αφού είναι το πρώτο που κοιτούν οι εργοδότες για να δουν αν «κάνεις» ή όχι για τη θέση. Εδώ πρέπει να ξεκινήσεις από τον πιο πρόσφατο ρόλο σου, σημειώνοντας την ιδιότητά σου, την εταιρεία που εργάστηκες, αλλά και τη χρονική διάρκεια. Ακριβώς από κάτω πρέπει να καταγράψεις σε bullets με σύντομες προτάσεις, τις πιο σημαντικές αρμοδιότητες του ρόλου, τα κατορθώματα και τις επιτυχίες σου.

Η εκπαίδευση: Ουσιαστικά θέλουμε το εκπαιδευτικό σου background. Κι εδώ θα ξεκινήσεις αντίστροφα, από το πιο πρόσφατο επίτευγμα, πηγαίνοντας μετά προς τα πίσω. Αν για παράδειγμα έχεις μεταπτυχιακό, θα το βάλεις πιο πάνω από το πτυχίο σου. Επίσης, αν στο βιογραφικό σου έχεις πτυχίο και μεταπτυχιακό, τότε προφανώς δεν χρειάζεται να προσθέσεις ότι έχεις και απολυτήριο λυκείου.

Γλώσσες: Αν μιλάς ξένες γλώσσες, είναι σημαντικό να το γνωρίζει ο νέος σου εργοδότης. Αυτό είναι «συν» σχεδόν για κάθε δουλειά. Θα προσθέσεις, λοιπόν, σε αυτή την ενότητα
όλες τις γλώσσες που ξέρεις, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, και δίπλα ακριβώς σε μια παρένθεση θα προσθέσεις και το επίπεδό σου.

Δεξιότητες που ξεχωρίζουν: Εκτός από την εργασιακή σου εμπειρία, οι υποψήφιοι εργοδότες που θα διαβάσουν το βιογραφικό σου, σίγουρα θα μελετήσουν και τις δεξιότητες που έχεις συμπεριλάβει σε αυτό. Οι δεξιότητες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε Hard skills και Soft skills, δηλαδή σε τεχνικές και κοινωνικές δεξιότητες. Καλό είναι να υπάρχουν και οι δύο κατηγορίες σε κάθε βιογραφικό, με περίπου 5 bullets σε κάθε μία. Π.χ. Hard Skills: MS Office (Word, Excel, PowerPoint, Outlook) Adobe Premiere & Adobe Photoshop (basic photo & video editing knowledge)

Συμπληρωματικές ενότητες: Αν και εφόσον έχεις καλύψει όλες τις προηγούμενες ενότητες και έχεις ακόμη χώρο στο βιογραφικό σου (το οποίο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπερνά τη μία ή δύο σελίδες), τότε μπορείς να προσθέσεις κάποια σεμινάρια που έχεις κάνει και ταιριάζουν με τον ρόλο, πιστοποιήσεις που μπορεί να έχεις ή οτιδήποτε άλλο κρίνεις ότι θα ενδιαφέρει τον πιθανό

Πότε στέλνεις βιογραφικό στα αγγλικά: Ένα από τα σημαντικά ερωτήματα που γεννιούνται κάθε φορά που ετοιμάζουμε ένα βιογραφικό για μια θέση εργασίας είναι το «να το στείλω στα αγγλικά ή στα ελληνικά;». Εδώ η απάντηση είναι πως, προφανώς όταν θέλουμε να εργαστούμε σε κάποια εταιρεία που εδρεύει σε χώρα του εξωτερικού θα το στείλουμε στα αγγλικά. Ωστόσο, δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Βιογραφικό στα αγγλικά απαιτείται επίσης για απάντηση σε κάθε αγγελία που έχει δημοσιευθεί στην αγγλική
γλώσσα, είτε πρόκειται για πολυεθνική στην Ελλάδα, είτε για αμιγώς ελληνική εταιρεία, είτε για εταιρεία με έδρα σε άλλη ευρωπαϊκή ή μη χώρα.

Φωτογραφία: Φυσικά αν θες να βάλεις φωτογραφία μπορείς. Δεν είναι απαραίτητη, είναι κάτι που βρίσκεται στη διακριτική σου ευχέρεια. Όχι όμως selfie, ή instagrαμική με φόντο τον Πύργο του Άιφελ, αλλά ούτε και βαρετή όπως στην ταυτότητα. Βρες ένα λευκό τοίχο και πάρε μια επαγγελματική πόζα.

Do's and Don'ts

1. Βάλε ένα επαγγελματικό email. Όχι, το [email protected] δεν θα κάνει καλή εντύπωση. Κράτα το απλό και σοβαρό.
2. Κράτα το σύντομο και to the point. Ένα βιογραφικό μέχρι 1 σελίδα Α4 είναι ιδανικό (εκτός αν μιλάμε για ακαδημαϊκό ή ιατρικό CV που μπορεί να είναι πιο μεγάλο).
3. Χρησιμοποίησε επίσημο λόγο. Προτίμησε για παράδειγμα το «απόφοιτος Παντείου Πανεπιστημίου» από το «τελείωσα το Πάντειο».
4. Μην ξεχάσεις τη συνοδευτική επιστολή / cover letter Είναι η ευκαιρία σου να εξηγήσεις γιατί είσαι η καλύτερη επιλογή για τη θέση. Στείλε την απαραίτητα αν το ζητάνε ή προαιρετικά αν πρόκειται να αλλάξεις επαγγελματική πορεία ή αν δεν έχεις εμπειρία πριν.
5. Προσάρμοσέ το στη θέση που θες να κατακτήσεις. Κάθε εταιρεία έχει διαφορετικές ανάγκες, οπότε φρόντισε το βιογραφικό σου να τις αντικατοπτρίζει και κάνε έρευνα για την εταιρεία και τον ρόλο πριν στείλεις αίτηση.
6. Ξεκίνα από το πιο πρόσφατο. Οι πιο πρόσφατες δουλειές σου έχουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα. Αν έχεις πολλή εργασιακή εμπειρία, βάλε την επαγγελματική σου πορεία πάνω από τις σπουδές σου.
7. Ζήτα feedback. Αν δεν είσαι σίγουρος/η, ρώτα κάποιον άλλο. Μια δεύτερη γνώμη μπορεί να σε σώσει από λάθη και να βελτιώσει το τελικό αποτέλεσμα.
8. Μη γράφεις το βιογραφικό σου γρήγορα. Το πιο πιθανό είναι να γεμίσει λάθη. Γράψε και άφησέ το λίγο στην άκρη και ξαναδιάβασέ το την επόμενη μέρα με καθαρό μυαλό.
9. Μη βάζεις προσωπικά στοιχεία που δεν χρειάζονται. Η ηλικία σου, η εθνικότητα ή η οικογενειακή σου κατάσταση δεν αφορούν τον εργοδότη. Κράτα το επαγγελματικό.
10. Μη γεμίζεις το CV με παλιές, άσχετες πληροφορίες. Δεν ενδιαφέρει κανέναν ένα σύντομο σεμινάριο που έκανες κάποτε, όταν μάλιστα δεν σχετίζεται με τη θέση στην οποία στοχεύεις.
11. Μην προσθέτεις generic χόμπι και ενδιαφέροντα. Αν δεν έχουν σχέση με τη δουλειά, δεν χρειάζεται να γράψεις ότι σου αρέσει η μουσική, το διάβασμα ή το να βγαίνεις με φίλους. Αν όμως είναι κάτι σχετικό (π.χ. γράφεις για tech blogs και στοχεύεις σε θέση Digital Marketing), τότε πρόσθεσέ τα.
12. Μην υπερβάλλεις για τις ικανότητές σου. Αν γράψεις ότι είσαι «expert» σε κάτι, μπορεί να χρειαστεί να το αποδείξεις στη συνέντευξη.
13. Μην τυπώνεις το CV μπρος - πίσω. Αν το δώσεις εκτυπωμένο, χρησιμοποίησε ξεχωριστές σελίδες. Το διπλής όψης μπερδεύει και φαίνεται πρόχειρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider