Εργασιακή ευελιξία και κατάργηση γραφειοκρατικών διαδικασιών στις προσλήψεις και τις αποχωρήσεις εργαζομένων περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που βρίσκεται στα σκαριά και πρόκειται να βγει σε δημόσια διαβούλευση εντός του καλοκαιριού.
Στόχος του υπουργείου είναι οι αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης της εργασίας να απλοποιήσουν τις διαδικασίες και να αυξήσουν την ευελιξία και την ταχύτητα σε ότι αφορά προσλήψεις και αποχωρήσεις σε επιχειρήσεις εποχικού χαρακτήρα όπως π.σ. η εστίαση, ή το catering.
«Θα υπάρξει το επόμενο διάστημα ένα εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο θα στοχεύει κυρίως στην απλοποίηση και στη μείωση γραφειοκρατίας για όλους. Κι όταν λέω για όλους, εννοώ για εργαζόμενους και για επιχειρήσεις. Κι έχω μάλιστα πει και δημοσίως ένα παράδειγμα, γιατί να χρειάζονται τέσσερα έγγραφα για να ανεβάσεις μία πρόσληψη και να μην μπορεί αυτό να μπει σε ένα έγγραφο, προς διευκόλυνση όλων» τόνισε σε πρόσφατες δηλώσεις της η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών της.
Είναι γεγονός πως οι εργοδότες πιέζουν προκειμένου να καλυφθούν χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις τα δεκάδες χιλιάδες κενά που υπάρχουν στην αγορά, με αποτέλεσμα το υπουργείο Εργασίας μέσω του Εργάνη ΙΙ να υποχρεούται να απλοποιήσει τις διαδικασίες στις προσλήψεις και τις απολύσεις, που στο εξής θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά, με μεγαλύτερη ταχύτητα, ακόμα και μέσω εφαρμογής στο κινητό ή με SMS. Με τον τρόπο αυτό οι εργοδότες θα μπορούν να προσλαμβάνουν εργαζόμενους, όταν προκύπτει έκτακτη ανάγκη, για παράδειγμα ακόμη και το Σάββατο το βράδυ, ώστε να πιάσουν δουλειά την Κυριακή το πρωί.
Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται μια σειρά από αλλαγές όπως:
- γρηγορότερη αποδοχή μιας οικειοθελούς αποχώρησης εργαζόμενου, ώστε να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες αντικατάστασής του (σήμερα απαιτούνται 10 ημέρες)
- κατάργηση εγγράφων όπως του Ε4 για την εκτός έδρας εργασία, καθώς πλέον το σύστημα μπορεί ηλεκτρονικά να ελέγξει εάν κάποιος εργαζόμενος είναι δηλωμένος ή όχι
- αντικατάσταση των βιβλίων με τους πίνακες προσωπικού, αφού μέσω της ψηφιοποίησης δεν θεωρούνται πλέον αναγκαία
- στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης των διαδικασιών, οι μεταβολές θα καταχωρούνται ταυτόχρονα στο σύστημα, δηλαδή θα ενημερώνεται αυτόματα ο εργασιακός και ο ασφαλιστικός φάκελος των εργαζομένων.
Στο πλαίσιο της απλοποίησης, θα μπορούν να γίνουν επίσης προσλήψεις με το μοντέλο της δοκιμαστικής περιόδου (έξι μήνες), της παράλληλης απασχόλησης (έως 13 ώρες ημερησίως σε περισσότερους του ενός εργοδότες) και της κατά παραγγελία απασχόλησης.
Ευέλικτη διευθέτηση του χρόνου εργασίας
Ανοικτό παραμένει το θέμα της ευέλικτης διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε εβδομαδιαία βάση, ώστε να καλύπτονται πιο στοχευμένα οι ανάγκες των επιχειρήσεων για αυξημένη και μειωμένη απασχόληση.
Σύμφωνα με αυτό, οι εργοδότες θα μπορούν να αυξάνουν ή να μειώνουν το ημερήσιο ωράριο εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης, μετά από συμφωνία του εργαζόμενου, διατηρώντας τον μέσο όρο των 40 ωρών εβδομαδιαίως. Οι επιπλέον ώρες εργασίας θα μπορούν να αντισταθμίζονται με μειωμένο ωράριο, ρεπό ή άδεια σε επόμενες ημέρες. Σήμερα, η δυνατότητα διευθέτησης είναι σε 6μηνιαία ή ετήσια βάση.
Για παράδειγμα, θα μπορεί να εφαρμόζεται 10ωρη εργασία ημερησίως για δυο μέρες αν η επιχείρηση έχει αυξημένες ανάγκες και σε αντάλλαγμα οι εργαζόμενοι θα έχουν για δυο συνεχόμενες εντός της ίδιας εβδομάδας μειωμένο ωράριο εργασίας 6 ωρών, και την τελευταία ημέρα να έχουν κανονικό 8ωρο. Ή θα μπορούν να πάρουν ρεπό την μία ημέρα της εβδομάδας, σε περίπτωση που τις υπόλοιπες τέσσερις ημέρες δουλέψουν έξτρα από ένα δίωρο καθημερινά.
Υπενθυμίζεται πως το ισχύον σύστημα διευθέτησης χρόνου εργασίας είναι σε ετήσια και σε εξαμηνιαία βάση, κατόπιν συμφωνίας ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους είτε με επιχειρησιακές συμφωνίες, είτε με τα Σωματεία ενός κλάδου, είτε και με ατομικές συμβάσεις.