Υπερεργασία χωρίς αμοιβή για έναν στους 2 εργαζόμενους - Τι αλλάζει με την ευέλικτη διευθέτηση του χρόνου εργασίας

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Υπερεργασία χωρίς αμοιβή για έναν στους 2 εργαζόμενους - Τι αλλάζει με την ευέλικτη διευθέτηση του χρόνου εργασίας
Στο πλαίσιο των προωθούμενων αλλαγών από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, εντάσσεται και το μοντέλο ευέλικτης διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε εβδομαδιαία βάση, ώστε να καλύπτονται πιο στοχευμένα οι ανάγκες των επιχειρήσεων για αυξημένη και μειωμένη απασχόληση.

Ευέλικτη διευθέτηση του χρόνου εργασίας έρχεται για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα μετά το καλοκαίρι, με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ακόμη και εντός του Ιουνίου.

Ταυτόχρονα καταργούνται πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες στις προσλήψεις και τις οικειοθελείς αποχωρήσεις εργαζομένων, που θα γίνονται πλέον μέσω εφαρμογής του κινητού τηλεφώνου, ενώ προωθούνται παρεμβάσεις για τους πίνακες προσωπικού καθώς και την εκτός έδρας εργασία.

Στο πλαίσιο των προωθούμενων αλλαγών από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, εντάσσεται και το μοντέλο ευέλικτης διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε εβδομαδιαία βάση, ώστε να καλύπτονται πιο στοχευμένα οι ανάγκες των επιχειρήσεων για αυξημένη και μειωμένη απασχόληση.

Σύμφωνα με αυτό, οι εργοδότες θα μπορούν να αυξάνουν ή να μειώνουν το ημερήσιο ωράριο εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης, μετά από συμφωνία του εργαζόμενου, διατηρώντας τον μέσο όρο των 40 ωρών εβδομαδιαίως. Οι επιπλέον ώρες εργασίας θα μπορούν να αντισταθμίζονται με μειωμένο ωράριο, ρεπό ή άδεια σε επόμενες ημέρες. Σήμερα, η δυνατότητα διευθέτησης είναι σε 6μηνιαία ή ετήσια βάση.

Για παράδειγμα, θα μπορεί να εφαρμόζεται 10ωρη εργασία ημερησίως για δυο μέρες αν η επιχείρηση έχει αυξημένες ανάγκες και σε αντάλλαγμα οι εργαζόμενοι θα έχουν για δυο συνεχόμενες εντός της ίδιας εβδομάδας μειωμένο ωράριο εργασίας 6 ωρών, και την τελευταία ημέρα να έχουν κανονικό 8ωρο. Ή θα μπορούν να πάρουν ρεπό ττην μία ημέρα της εβδομάδας, σε περίπτωση που τις υπόλοιπες τέσσερις ημέρες δουλέψουν έξτρα από ένα δίωρο καθημερινά.

Υπενθυμίζεται πως το ισχύον σύστημα διευθέτησης χρόνου εργασίας είναι σε ετήσια και σε εξαμηνιαία βάση, κατόπιν συμφωνίας ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους είτε με επιχειρησιακές συμφωνίες, είτε με τα Σωματεία ενός κλάδου, είτε και με ατομικές συμβάσεις.

Σε επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο εργασίας έως 40 ωρών εβδομαδιαίως, προβλέπεται ότι μέχρι 256 ώρες από τον ετήσιο συνολικό χρόνο απασχόλησης μπορούν να κατανεμηθούν και να προσαυξήσουν τον ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο απασχόλησης μιας περιόδου του ημερολογιακού έτους η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 32 εβδομάδες (περίοδος αυξημένης απασχόλησης).

Για το υπόλοιπο διάστημα του ίδιου ημερολογιακού έτους (περίοδος μειωμένης απασχόλησης) ο εργαζόμενος θα πρέπει να απασχολείται λιγότερες ώρες από το συμβατικό εβδομαδιαίο ωράριό του ή να λαμβάνει περισσότερες ημέρες ανάπαυσης (ρεπό) ή ανάλογη προσαύξηση των ημερών της ετήσιας άδειας του ή συνδυασμό μειωμένων ωρών και ημερών ανάπαυσης ή ημερών αδείας.

Ένας στους δύο δουλεύει επιπλέον ώρες χωρίς αμοιβή

Ένας στους δύο εργαζόμενους δήλωσε ότι εργαζόταν παραπάνω ώρες από αυτές που όριζε η σύμβασή του, απαντώντας σε έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ για την ποιότητα της εργασίας στην Ελλάδα.

Το 48% των ερωτηθέντων εργαζόταν στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, το 50% σε δραστηριότητες παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης, καθώς και στη μεταποίηση, το 70% στις κατασκευές και το 44% στην ενημέρωση-επικοινωνία και σε δραστηριότητες σχετικές με την υγεία και την κοινωνική μέριμνα.

Την ίδια στιγμή, το 29% των ανδρών και το 11% των γυναικών δήλωσαν ότι εργάζονταν από 6 και πάνω ώρες την εβδομάδα από αυτές που όριζε η Σύμβαση Εργασίας τους. Το 12% της ηλικιακής ομάδας άνω των 55 ετών, το 10% της ηλικιακής ομάδας 35-54 ετών και το 5% της ηλικιακής ομάδας 17-34 ετών, ανέφεραν ότι εργάζονταν πάνω από 10 ώρες την εβδομάδα.

Επιπλέον, το 66% των ανδρών και το 63% των γυναικών, το 56% της ηλικιακής ομάδας 17-34 ετών, το 68% της ηλικιακής ομάδας 35-54 ετών και το 68% της ηλικιακής ομάδας άνω των 55 ετών, δήλωσαν είτε ότι δεν αμείβονταν καθόλου είτε ότι αμείβονταν μόνο για ένα μέρος της υπερεργασίας τους.

Σημειώνεται ότι το 68% των κατόχων μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος, το 50% εκείνων με πτυχίο ΑΕΙ/ΤΕΙ και εκείνων με τεχνική εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση, το 38% των αποφοίτων λυκείου και το 30% με εκπαίδευση έως και το γυμνάσιο, ανέφεραν ότι δεν αμείβονταν καθόλου για τις επιπλέον ώρες εργασίας τους.

Είτε ότι δεν αμείβονταν καθόλου ή ότι αμείβονταν μόνο για ένα μέρος της υπερεργασίας τους δήλωσαν το 79% των εργαζομένων στην ενημέρωση-επικοινωνία, το 77% των εργαζομένων στην εκπαίδευση, το 77% των εργαζομένων σε επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες, το 65% των εργαζομένων σε δραστηριότητες σχετικές με την υγεία και την κοινωνική μέριμνα, το 65% των εργαζομένων στις κατασκευές, το 63% των εργαζομένων στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, καθώς και στην επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, το 57% των εργαζομένων στη μεταποίηση και το 65% των εργαζομένων σε δραστηριότητες παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης.

Το 57% των ανδρών και το 55% των γυναικών ανέφεραν ότι εργάζονταν από ένα και πάνω Σαββατοκύριακο τον μήνα, το 17% των ανδρών και το 10% των γυναικών ότι εργάζονταν νύχτα πάνω από 2 φορές τον μήνα και το 10% των ανδρών και το 7% των γυναικών ότι βίωναν συχνά ή πολύ συχνά απροειδοποίητη αλλαγή βάρδιας.

Το 43% της ηλικιακής ομάδας 17-34 ετών, το 42% της ηλικιακής ομάδας 35-54 ετών και το 39% της ηλικιακής ομάδας άνω των 55 ετών, δήλωσαν ότι εργάζονταν πάνω από 2 Σαββατοκύριακα τον μήνα, ενώ το 15% της ηλικιακής ομάδας 35-54 ετών, το 14% της ηλικιακής ομάδας άνω των 55 ετών και το 13% της ηλικιακής ομάδας 17-34 ετών, δήλωσαν ότι εργάζονταν νύχτα πάνω από 2 φορές τον μήνα.

Επίσης, συχνά ή πολύ συχνά απροειδοποίητη αλλαγής βάρδιας βίωσαν το 7% των ατόμων ηλικίας 17-34 ετών, το 11% των ατόμων ηλικίας 35-54 ετών και το 8% της ηλικιακής ομάδας άνω των 55 ετών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Αποκαλυπτική έρευνα για την ποιότητα της εργασίας στην Ελλάδα - Το 52% δουλεύει πιο πολύ από όσο ορίζει η σύμβαση

Αναδρομική η κατάργηση των εισφορών σε υπερωρίες, αργίες και νυχτερινή εργασία - Παραδείγματα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider