Εφορία: Δεύτερη ευκαιρία για να «σωθούν» χιλιάδες ρυθμίσεις οφειλών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εφορία: Δεύτερη ευκαιρία για να «σωθούν» χιλιάδες ρυθμίσεις οφειλών
Προθεσμία έως τις 19 Ιουλίου 2024 έχουν οι οφειλέτες για εξόφληση ή τακτοποίηση νέων οφειλών που έγιναν ληξιπρόθεσμες μέχρι 19 Απριλίου 2024. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι.

Χρονικό περιθώριο 15 ημερών για να «σώσουν» τις ρυθμίσεις τους, έχουν οι οφειλέτες οι οποίοι έχουν δημιουργήσει νέα χρέη προς το Δημόσιο τα οποία έγιναν ληξιπρόθεσμα μέχρι τις 19 Απριλίου 2024 ή «ξέχασαν» να υποβάλουν στην ώρα της μια δήλωση ΦΠΑ που έληξε πριν τις 20 Απριλίου 2024.

Συγκεκριμένα, για να μην χάσουν τις ρυθμίσεις οι φορολογούμενοι – οφειλέτες θα πρέπει μέχρι τις 19 Ιουλίου 2024:

  • Να εξοφλήσουν ολοσχερώς ή να τακτοποιήσουν με ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής τυχόν νέες αρρύθμιστες οφειλές τους προς το Δημόσιο που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι 19 Απριλίου 2024.
  • Να υποβάλουν εκπρόθεσμα το αργότερο μέχρι τις 19 Ιουλίου 2024 τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ή ΦΠΑ που υποχρεούνταν να υποβάλουν σε προθεσμίες που έληξαν πριν την 20η Απριλίου 2024.

Πότε δεν χάνονται οι ρυθμίσεις

Με τους νέο καθεστώς που έχει ενεργοποιηθεί:

1. Δεν θα επέρχεται απώλεια ρύθμισης τμηματικής καταβολής οφειλής προς το Δημόσιο σε περίπτωση που θα προκύπτει νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή, εφόσον η νέα αυτή οφειλή εξοφληθεί ολοσχερώς ή τακτοποιηθεί με νέα ρύθμιση δόσεων εντός τριών μηνών από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής της.

2. Δεν θα επέρχεται απώλεια ρύθμισης τμηματικής καταβολής σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης υποβολής κάποιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ΦΠΑ, εφόσον η δήλωση αυτή υποβληθεί εντός τριών μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της.

Σημειώνεται ότι με το προηγούμενο καθεστώς η καθυστέρηση υποβολής μιας δήλωσης ΦΠΑ ακόμη και για μια ημέρα ή η δημιουργία νέων αρρύθμιστων οφειλών είχε ως αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να χάνουν τις ρυθμίσεις τους.

Την ίδια ώρα με το νέο κεντρικό ψηφιακό σύστημα της ΑΑΔΕ:

  • Όλες οι προϋποθέσεις τήρησης της ρύθμισης θα παρακολουθούνται ψηφιακά και κεντρικά
  • ⁠Εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί κάποια από τις προϋποθέσεις, θα λαμβάνει ειδοποιήσεις συμμόρφωσης ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα που δημιούργησε
  • Εάν δεν το κάνει, η απώλεια της ρύθμισης θα γίνεται με κεντρική διαδικασία και όχι από τον κάθε τοπικό Προϊστάμενο ΔΟΥ.

Επιτόκια

Σημειώνεται ότι όσοι εντάσσουν τις οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση κερδίζουν έως 24 δόσεις οι οποίες επιβαρύνονται με επιτόκιο:

-4,34% για οφειλές που ρυθμίζονται σε 12 μηνιαίες δόσεις.

-5,84% για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 δόσεις.

Για τις οφειλές που έχουν τεθεί εκ νέου σε ρύθμιση μετά την απώλεια της πρώτης (β’ υπαγωγή) το επιτόκιο διαμορφώνεται ως εξής:

-5,84% για οφειλές που ρυθμίζονται σε έως 12 μηνιαίες δόσεις.

-7,34% για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Τα κεφαλαιακά πλάνα θα κρίνουν τα μερίσματα στο μέλλον

gazzetta
gazzetta reader insider insider