Τσακλόγλου: Στόχος να αυξηθεί η συμμετοχή γυναικών, νέων, ΑμεΑ και συνταξιούχων στο εργατικό δυναμικό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσακλόγλου: Στόχος να αυξηθεί η συμμετοχή γυναικών, νέων, ΑμεΑ και συνταξιούχων στο εργατικό δυναμικό
«Στόχος της κυβέρνησης είναι οι ομάδες, των οποίων η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό είναι αισθητά χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως οι νέοι, οι γυναίκες, τα άτομα με αναπηρία και οι συνταξιούχοι, να αυξηθεί σταδιακά και σε αυτή την κατεύθυνση έχουν ληφθεί εξειδικευμένα μέτρα» δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι οι ομάδες, των οποίων η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό είναι αισθητά χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως οι νέοι, οι γυναίκες, τα άτομα με αναπηρία και οι συνταξιούχοι, να αυξηθεί σταδιακά και σε αυτή την κατεύθυνση έχουν ληφθεί εξειδικευμένα μέτρα» δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, σε συνέντευξή του σε εκπομπή του Ertnews.

Όπως είπε, «παρότι η ανεργία μειώθηκε πολύ την προηγούμενη πενταετία, είναι ακόμη σε υψηλά επίπεδα και έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται στενότητες στην αγορά εργασίας. Ζούμε σε μία εποχή όπου η διαρκής επανακατάρτιση θα είναι αναγκαία και επιθυμητή, ώστε τα προσόντα των εργαζομένων να αντιστοιχούν στις ανάγκες της αγοράς εργασίας».

Σε ερώτηση σχετικά με τις ευρωεκλογές, ο κ. Τσακλόγλου απάντησε ότι η Νέα Δημοκρατία θα πάει καλά σε αυτές τις εκλογές, «γιατί είναι το μόνο κόμμα με διαχρονικά ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό και σαφείς θέσεις σε μια περίοδο που το διακύβευμα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μεγάλο και αφορά στο πώς θα προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενοποίηση».

Αναφορικά με το δημογραφικό, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι η συζήτηση για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, «καθώς σε όλες σχεδόν ο κορμός των συνταξιοδοτικών συστημάτων είναι διανεμητικού χαρακτήρα, δηλαδή οι συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων πληρώνονται από τις εισφορές των τωρινών εργαζομένων. Αυτά τα συστήματα δουλεύουν καλά, όταν έχουν πολλούς εργαζόμενους και λίγους συνταξιούχους. Η συνθήκη αυτή έχει ανατραπεί παντού. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή, στη χώρα μας, υπάρχουν μόλις 1,7 εργαζόμενοι ανά συνταξιούχο. Ήδη από το 2010, η νομοθεσία συνδέει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 έτη. Κατά την προηγούμενη περίοδο αναφοράς, το προσδόκιμο δεν μεταβλήθηκε και, ως εκ τούτου, τα όρια ηλικίας θα παραμείνουν, ως έχουν, μέχρι το 2027».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσακλόγλου ξεκαθάρισε ότι αυτό που ακούγεται ότι θα αυξηθούν κατά δύο και τρία χρόνια δεν ισχύει και, ακολουθώντας την υφιστάμενη νομοθεσία, οι όποιες μεταβολές θα είναι μικρές.

Αναφερόμενος στις συντάξεις που θα δίνει το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, ο υφυπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε τρία χρόνια δημοσιοποιεί μία έκθεση που έχει αναλυτικά και συγκριτικά στοιχεία για όλες τις χώρες σε βάθος πεντηκονταετίας. «Αυτή τη στιγμή, στα λεγόμενα ποσοστά αναπλήρωσης, δηλαδή η μέση σύνταξη προς τον μέσο μισθό, η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο λόγο από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Στην ίδια έκθεση, εκτιμάται ότι, αν και τα ποσοστά αναπλήρωσης θα μειωθούν ελαφρά, ανακάμπτουν αργότερα, λόγω των υψηλότερων συντάξεων, που θα παρέχει το ΤΕΚΑ. Η εμπειρία χωρών όπου λειτουργούν παράλληλα εδώ και χρόνια κεφαλαιοποιητικά και διανεμητικά συνταξιοδοτικά συστήματα δείχνει ότι οι αποδόσεις των κεφαλαιοποιητικών συστημάτων έχουν μεγαλύτερες διακυμάνσεις από ό,τι αυτές των διανεμητικών, αλλά δίνουν πολύ υψηλότερες αποδόσεις από τα τελευταία» αποσαφήνισε.

Σχετικά με τους εργαζόμενους συνταξιούχους, ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε ότι, με το προηγούμενο καθεστώς, γινόταν παρακράτηση της σύνταξης της τάξης του 30% σε περίπτωση που ένας συνταξιούχος ήθελε να εργαστεί, ασχέτως του αν ήθελε να εργαστεί για μία ώρα ή σε θέση πλήρους απασχόλησης. «Αυτό άλλαξε, η σύνταξη καταβάλλεται ακέραια και υπάρχει ένας μη ανταποδοτικός πόρος 10% υπέρ του ΕΦΚΑ στον μισθό του συνταξιούχου που εργάζεται. Με το προηγούμενο σύστημα, είχαμε 37.000 άτομα, τα οποία ήταν οι δηλωμένοι εργαζόμενοι συνταξιούχοι, ενώ ήδη στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας το νούμερο αυτό αυξήθηκε σε 97.500 και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω» προσέθεσε ο υφυπουργός.

Για τους συνταξιούχους με οφειλές, ο κ. Τσακλόγλου υπενθύμισε ότι το μέτρο αφορά μόνο αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Όπως σημείωσε, «μέχρι τώρα, το όριο οφειλών για την παροχή σύνταξης ήταν 20.000 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενος και 6.000 ευρώ για τους αγρότες. Αυτό αυξήθηκε στις 30.000 ευρώ για την πρώτη κατηγορία και στις 10.000 ευρώ για τη δεύτερη κατηγορία, με προϋποθέσεις τουλάχιστον 20 χρόνια εισφορών και καταθέσεις στην τράπεζα κάτω από 12.000 ευρώ, ενώ, μέχρι η οφειλή να μειωθεί στα 20.000 ευρώ ή 6.000 ευρώ αντίστοιχα, θα παρακρατείται το 60% της σύνταξης».

Τέλος, για τις συντάξεις χηρείας, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι η συζήτηση αφορά στις συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακλόγλου είπε τα εξής: «Σύμφωνα με τον νόμο, μετά την πρώτη τριετία της καταβολής της σύνταξης, αν η χήρα ή ο χήρος έχουν εισοδήματα είτε από δική τους σύνταξη είτε από απασχόληση, τότε η σύνταξη χηρείας περικόπτεται κατά το ήμισυ. Πρόκειται για μία διάταξη η οποία ήδη εφαρμόζεται στους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα και του ΟΓΑ και δεν έχει εφαρμοστεί, μέχρι στιγμής, στον ιδιωτικό τομέα, εξαιτίας προβλημάτων με τα λογισμικά, τα οποία είναι πλέον λειτουργικά. Με βάση εκτιμήσεις, το μέτρο αφορά περίπου 40.000 άτομα, για κάποια από τα οποία το σωρευμένο υπερβάλλον ποσό είναι αρκετά μεγάλο, ωστόσο μένει να καθοριστεί πώς θα ρυθμιστεί».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μιχαηλίδου: Στην Ευρώπη θέλουμε πολιτικούς που θα εκπροσωπήσουν τα ελληνικά συμφέροντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο

Τσακλόγλου: Σχεδόν 100.000 οι συνταξιούχοι που δήλωσαν ότι εργάζονται

Μιχαηλίδου: Η ναυτιλία πυλώνας στήριξης της οικονομίας και της αγοράς εργασίας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider