Έρχεται ψηφιακό «σκάνερ» για ανασφάλιστα ΙΧ και ΚΤΕΟ - Οnline διασταυρώσεις για τα τέλη κυκλοφορίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται ψηφιακό «σκάνερ» για ανασφάλιστα ΙΧ και ΚΤΕΟ - Οnline διασταυρώσεις για τα τέλη κυκλοφορίας
Οnline διασταυρώσεις και αλλαγές στα πρόστιμα για τα τέλη κυκλοφορίας 

Τον «Μεγάλο Αδερφό» που θα παρακολουθεί και θα εντοπίζει τα αυτοκίνητα τα οποία κυκλοφορούν χωρίς να είναι ασφαλισμένα ή χωρίς να έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Παράλληλα, καθιερώνεται νέο σύστημα βεβαίωσης των τελών κυκλοφορίας με την εφαρμογή κλιμακωτού προστίμου σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής τους.

Το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ενσωματώνει τη νέα οδηγία της ΕΕ για την υποχρεωτική ασφάλιση (Motor Insurance Directive - MID). Με τις νέες διατάξεις καταργείται το αναχρονιστικό πλαίσιο εντοπισμού ανασφάλιστων οχημάτων και εισάγεται ένα νέο ψηφιακό σύστημα με καμπάνες για τους παραβάτες τους οποίους θα εντοπίζει σε χρόνο εξπρές. Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών, τουλάχιστον 500.000 οχήματα κυκλοφορούν σήμερα ανασφάλιστα στους δρόμους, ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός των οχημάτων που δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο.

Με το νέο σύστημα θα διενεργούνται αυτόματες διασταυρώσεις και πολλαπλοί έλεγχοι κάθε χρόνο (ενδεχομένως ανά 3 ή 4 μήνες σε πρώτη φάση ή και συχνότερα στη συνέχεια κάθε 1-2 μήνες) αντί για μία φορά στα 5 ή 10 χρόνια, όπως συνέβαινε πρακτικά μέχρι τώρα.

Ειδικότερα, μέσω μιας νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας η ΑΑΔΕ θα μπορεί να εντοπίζει τα ανασφάλιστα οχήματα και να επιβάλλει τα ανάλογα πρόστιμα. Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει στοιχεία από το ηλεκτρονικό αρχείο της ΑΑΔΕ, το αρχείο κυκλοφορούντων οχημάτων που διαθέτει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, των κλεμμένων οχημάτων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, των αποβιωσάντων του Υπουργείου Εσωτερικών, των ανακυκλωθέντων οχημάτων της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και των ασφαλισμένων οχημάτων του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

Επίσης, με τις νέες ρυθμίσεις:

- Καθιερώνεται νέο ποινολόγιο για όσους δεν πληρώνουν στην ώρα τους τα τέλη κυκλοφορίας και συγκεκριμένα έως τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους. Ειδικότερα θα επιβάλλεται κλιμακωτό πρόστιμο ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης της εξόφλησης. Με το νέο σύστημα όσο νωρίτερα μετά την λήξη της προθεσμίας γίνει η εξόφληση της οφειλής τόσο μικρότερο θα είναι το αυτοτελές πρόστιμο που θα επιβαρύνει τους παραβάτες των τελών κυκλοφορίας. Το βασικότερο σενάριο προβλέπει την επιβολή προστίμου ίσο με το 25% των ετήσιων τελών κυκλοφορίας εάν τα τέλη πληρωθούν τον Ιανουάριο, 50% εάν η πληρωμή γίνει το Φεβρουάριο και 100% των ετήσιων τελών κυκλοφορίας για πληρωμή των τελών από τον Μάρτιο και μετά. Σήμερα επιβάλλεται οριζόντιο πρόστιμο ισόποσο της αξίας των ετήσιων τελών ανεξάρτητα από τη διάρκεια καθυστέρησης της πληρωμής ακόμα και αν αυτή είναι μια ημέρα μετά την εκπνοή της καταληκτικής ημερομηνίας.

- Έρχονται αλλαγές και στα πρόστιμα που επιβάλλονται για αυτοκίνητα που δεν έχουν περάσει τεχνικό έλεγχο από ΚΤΕΟ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Αυξήσεις επιτοκίων στα δάνεια προς επιχειρήσεις σε Ελλάδα και Ευρωζώνη

Ολοταχώς για ρεκόρ συνταξιοδοτήσεων το 2024 - Γιατί σπάνε τα κοντέρ οι αιτήσεις στον ΕΦΚΑ

Σε ρυθμούς ΑΜΚ η Attica – Κλειδώνει για Ηλέκτωρ – Το τίμημα της ACS

gazzetta
gazzetta reader insider insider