Εφορία: Νέες παρεμβάσεις για τις ρυθμίσεις οφειλών - Έρχεται σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης σε φορολογούμενους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εφορία: Νέες παρεμβάσεις για τις ρυθμίσεις οφειλών - Έρχεται σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης σε φορολογούμενους
Νέες παρεμβάσεις για να μη χάνονται ρυθμίσεις οφειλών.

Νέο αυτόματο μηχανισμό ειδοποίησης των οφειλετών, που κινδυνεύουν να χάσουν κάποια ρύθμιση, αλλά και χαλάρωση των προϋποθέσεων για την απώλεια των ρυθμίσεων δρομολογεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ειδικότερα, στήνεται ένα νέο ψηφιακό σύστημα, το οποίο θα παρακολουθεί κεντρικά όλες τις ρυθμίσεις οφειλών και θα ειδοποιεί εγκαίρως τους φορολογούμενους όταν κινδυνεύουν με απώλεια κάποιας ρύθμισης.

Ο συναγερμός της Εφορίας θα ενεργοποιείται όταν ο φορολογούμενος δεν τηρεί κάποια από τις προϋποθέσεις τήρησης της ρύθμισης. Τότε ο οφειλέτης με ρυθμισμένες οφειλές θα λαμβάνει ειδοποιήσεις συμμόρφωσης ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα που δημιούργησε.

Νέοι κανόνες

Επίσης με τις νέες διατάξεις του νομοσχεδίου για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν τις ρυθμίσεις οφειλών τους εφόσον:

- Έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ εντός 3 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους. Εάν η προθεσμία έχει παρέλθει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023, μπορούν να υποβάλουν 5 μήνες μετά, δηλαδή μέχρι 31 Μαΐου 2024.

- Έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις νέες οφειλές τους σε χρονικό διάστημα 3 μηνών από την πάροδο της προθεσμίας καταβολής τους.

Σήμερα, η μη υποβολή των προβλεπόμενων δηλώσεων φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ ή η καθυστέρηση υποβολής τους ακόμη και για μία ημέρα έχει ως συνέπεια την απώλεια των ρυθμίσεων για άλλες οφειλές. Το ίδιο ισχύει και για τυχόν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, που, εάν δημιουργηθούν για έστω και μια ημέρα, συνεπάγονται απώλεια της ρύθμισης. Κάπως έτσι έχουν χαθεί 230.000 ρυθμίσεις οφειλών με το δημόσιο να μετρά απώλειες εσόδων 1,2 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στον δρόμο των μεγάλων τραπεζών – Η απορία για το ΧΑ – Ο νέος διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ

Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων

Υποδομές - Θεσσαλία: Αποκατάσταση ζημιών 1,5 δισ. ευρώ αλά «Ιανός» - Πάσχα με... Ε65

gazzetta
gazzetta reader insider insider