Στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης ωθούν ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους οι απαιτήσεις των Θεσμών που αφορούν τις εισφορές τους, καθώς επιμένουν τα εισοδήματα επί των οποίων θα γίνεται ο υπολογισμός των νέων εισφορών του 2017 να είναι επί του τζίρου και όχι επί των καθαρών αποδοχών.
Η πρόταση αυτή δημιούργησε εμπλοκή στη χθεσινή διαπραγμάτευση μεταξύ του αρμόδιου υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου και των δανειστών, καθώς το υπουργείο Εργασίας επιθυμεί οι εισφορές να υπολογίζονται επί του καθαρού εισοδήματος του επαγγελματία, μετά και από την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών.
Το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα, καθώς η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες θα επιβαρυνθούν δραματικά από το νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών του (20% για κύρια ασφάλιση και 6,95% για υγεία) ακόμη και επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους, ενώ στον αντίποδα οι δανειστές φοβούνται υστέρηση των εσόδων του ΕΦΚΑ και ζητούν πιο γενναία ρύθμιση.
Η διαφωνία αυτή είναι που καθυστερεί και την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου που θα ορίζει τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες από 1/1/2017.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο θα προέβλεπε στην εγκύκλιο ένα μεταβατικό καθεστώς για το 2017, όπου κατά το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους οι εισφορές θα υπολογίζονταν με βάση το εισόδημα των ασφαλισμένων το 2015 και το δεύτερο εξάμηνο του 2017 με τα εισοδήματα του 2016, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
Στη συνέχεια θα γινόταν συμψηφισμός σε περίπτωση που έχουν καταβληθεί επιπλέον εισφορές και θα προέκυπτε η συνολική ασφαλιστική επιβάρυνση.